Няколко по-странни въпроса?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
injured_iPod

Няколко по-странни въпроса?

Мнение от injured_iPod »

Привет на всички във форума!
На път съм да се сдобия със MacBook Pro (13-inch, Mid 2012, без ретина дисплей) и имам няколко въпроса в качеството си на човек, който никога не се е докосвал нито до машина със OS X, нито до лаптоп.
1. Както ми е добре познато от iOS устройствата на Apple, лаптопът би трябвало да дойде със фабрично инсталиран OS X Yosemite, а аз нямам намерение да го изпозлвам с тази версия. Искам да знам възможно ли ще е да даунгрейдна лаптопа до OS X Lion (при условие, че моделът е от 2012, епълската страница с техническите харакеристики за конкретната машина твърди че компютърът идва с Lion (ще бъде много странно ако все още в заводите инсталират такава), и пренебрегнем фактът че от Епъл "Не съветват да се даунгрейдва компютър до версия по-ранна от тази със която е дошъл)? От последното изречение имам чувството, че има светлина в тунела...
2. Ако даунгрейд е възможен откъде се сдобивам със Lion? В известен торент тракер го има, но някък ми се струва съмнително... Изчетох доста и излиза че може да се инсталира чрез специално форматирана флашка заредена със файлове свалени от интернет. Ако някой ми услужи ще мога ли да използвам специалната флашка, която идва със MacBook Air? Доколкото разбирам го има във Mac AppStore, но може да се намери само в Purchased секцията, която за мен е безполезна, защото не съм го закупил когато е можело; от друга страна се предлагат някакви кодове които се пращат по e-mail за 19.00 USD от Apple Store - това ме навежда до въпроса -
3. Изисква ли OS X активация?
4. Ако инсталирам 10.7.0, по време на инсталацията ще се вдигне ли до последната възможна 10.7.5
5. Мога ли да имам две версии на OS X едновременно плюс Windows след виртуално разделяне на харда на 3 части?
6. Имам монитор LG, със VGA 1440x900, след покупка на допълнителен адаптер ще мога ли да използвам компютъра в Closed Clamshell Mode?
7. Ако използвам лаптопът докато е вързан за зарядното и е напълно зареден прецаквам ли батерията? Как стои ситуацията със Closed Clamshell Mode (при условие, че тогава е задължително да е вързан за зарядното)?
8. Creative Center поправят или заменят Mac?

Ще съм Ви много благодарен ако отговорите дори на някой от въпросите ми. От вашите отговори много зависи дали изобщо ще си купя компютър с гризана ябълка!
Krastanov

Re: Няколко по-странни въпроса?

Мнение от Krastanov »

Никога не сте се докосвали и работили с os x, обаче вече се мисли за downgrade, че дори и три операционни системи да бъдат инсталирани o_O
Не знам, не мисля че ви е необходим продукт на APPLE, това е моето мнение.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

1. Сложи Mountain Lion(mid 2012 идват фабрично с него). - изчистени бъгове от 10.7 и повече функции. Обаче софтуерът за 10.8 бавно намалява и ще минеш на Йоземити искаш, не искаш. Не виждам причина за даунгрейд обаче - 10.10 е отлична.
2. ML го има по тракерите, просто търси retail версия.
3. Не точно. Инсталира се и иска акаунт, но не е задължително(освен ако не теглиш Йоземити от рикавъри моуд).
4. Не по време на, а след, от софтуер ъпдейт бутона.
5. Да, почваш първо от най-ниската, после разделяш на дялове и мацаш(за различни OSX). Ако качиш каквото и да е 10.7+, ще имаш място само за една OSX + уиндоус на този диск, защото имаш 4 възможни дяла - на първия ти е EFI, на втория OSX, bootcamp с уиндоус на третия и скрит рикавъри дял. Обаче нищо не ти пречи да имаш втори хард с други OSX версии, било на USB, било на мястото на DVD(ако твоят има).
6. Нямам идея, с настолен съм.
7. Пълна ли е - разкачваш. Загряването я прецаква и ако е постоянно на бюро е най-добре да се свали.
8. Частично. Сменят цели модули, не ремонтират в класическия смисъл на думата. Извън гаранция ремонтирам аз ;)

В резюме: седнеш ли на мак, забрави каквото знаеш за компютрите и мисли логично - помага ;) Имаш и доста да четеш.
"Мисля-значи съществувам"
injured_iPod

Мнение от injured_iPod »

Krastanov написа:Никога не сте се докосвали и работили с os x, обаче вече се мисли за downgrade, че дори и три операционни системи да бъдат инсталирани o_O
Не знам, не мисля че ви е необходим продукт на APPLE, това е моето мнение.
Едва ли и вие на моите години сте се сблъсквали с голям брой продукти на Епъл, имам своите причини да мисля и за даунгрейд и за наличието на втора версия на OS X и Windows (а и притежанието на Mac като цяло). Аз сам събирам парите си за тази покупка и не съм пуснал тази тема за да питам хората дали мислят, че имам нужда от дадено нещо съдейки по няколко реда написани от мен (макар и звучащи глупаво и наивно в очите на дългогодишен потребител на продуктите на Apple като вас, господин Кръстанов).
Alxx написа:1. Сложи Mountain Lion(mid 2012 идват фабрично с него). - изчистени бъгове от 10.7 и повече функции. Обаче софтуерът за 10.8 бавно намалява и ще минеш на Йоземити искаш, не искаш. Не виждам причина за даунгрейд обаче - 10.10 е отлична.
2. ML го има по тракерите, просто търси retail версия.
3. Не точно. Инсталира се и иска акаунт, но не е задължително(освен ако не теглиш Йоземити от рикавъри моуд).
4. Не по време на, а след, от софтуер ъпдейт бутона.
5. Да, почваш първо от най-ниската, после разделяш на дялове и мацаш(за различни OSX). Ако качиш каквото и да е 10.7+, ще имаш място само за една OSX + уиндоус на този диск, защото имаш 4 възможни дяла - на първия ти е EFI, на втория OSX, bootcamp с уиндоус на третия и скрит рикавъри дял. Обаче нищо не ти пречи да имаш втори хард с други OSX версии, било на USB, било на мястото на DVD(ако твоят има).
6. Нямам идея, с настолен съм.
7. Пълна ли е - разкачваш. Загряването я прецаква и ако е постоянно на бюро е най-добре да се свали.
8. Частично. Сменят цели модули, не ремонтират в класическия смисъл на думата. Извън гаранция ремонтирам аз ;)

В резюме: седнеш ли на мак, забрави каквото знаеш за компютрите и мисли логично - помага ;) Имаш и доста да четеш.
Мерси за инфото Alxx, помагаш ми :)
Публикувай отговор