Въпрос относно Macbook Air early 2008
Въпрос относно Macbook Air early 2008
Здравйте,наскоро се сдобих с Macbook Air early 2008 Intel core2 duo 1.6, 2 gb ram, 120 gb hdd, intel gma graphics x3100 144 mg.Мшинката я закупих реновирана от GIS с OSX Lion,но доста мудно работи,бавно зарежда приложенията,мисли доста.Пробвах какво ли не за да оптимизирам малко от малко операционната с-ма,но с почти никакъв успех.Четох,че макбука излиза от магазина с OS Lion и би трябвало да върви без грешка,но въпроса ми е как мога да го преинсталирам с чиста инсталация на Lion,защото провах от HD Recovery диска,но когато стигна до стъпката кадето трябва да си въведа ейпъл ИД-то ми казва,че в момента файла е временно недостъпен.Пробвах и с Repair disk permissions,но пак почти нулев резултат относто оптимизиране на работата.Също така искам да попитам дали мога да Downgrade-на до ОС Snow Leopard и дали ще върви по-бързо с него.А в случей,че може бих помолил някой да ми обясни как става,защото досега никога не съм работил с ОС.Мерси предварително. 

Re: Въпрос относно Macbook Air early 2008
Не излиза от магазина с лайън, излъгал те е някой. Този модел излиза с 10.5 Леопард, но сноу лео е по - предпочитан. Даунгрейд няма, има само пълно заличаване на диска и тогава инсталация на сноу. Освен всичко, трябва ти ритейл ДВД със сноу лео, а не диск предвиден за друг мак.
"Мисля-значи съществувам"
А от каде мога да си истегля този ритейл ДВД и мога ли да го сложа на буутваща флашка?
Аз на моя подобен МакБуук Еър (даже малко по-стар модел - от 2007-ма), му смених диска със SSD и нещата дооооооста се подобриха като скорост. Просто идея... но излиза скъпичко. 
Освен това - не му пречи Лайън-а за да работи малко по-бързичко. Пречи му бавният диск и малкото памет (която обаче няма как да ъпгрейднеш). Няма да тръгне очевадно по-бързо и със Сноу Леопард. Иначе - да, трябва да стане и с буутваща флафка, ако я направиш както трябва. Просто ти трябва инсталационен диск, а дали ще е на диск или на флашка, не е толкова важно (с флашката ще стане по-бързо).

Освен това - не му пречи Лайън-а за да работи малко по-бързичко. Пречи му бавният диск и малкото памет (която обаче няма как да ъпгрейднеш). Няма да тръгне очевадно по-бързо и със Сноу Леопард. Иначе - да, трябва да стане и с буутваща флафка, ако я направиш както трябва. Просто ти трябва инсталационен диск, а дали ще е на диск или на флашка, не е толкова важно (с флашката ще стане по-бързо).

iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3
* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
Ами то моя диск е 120 ГБ TOSHIBA MK1234GAL ZIF,казаха ми,че е добър и можеш ли да ми кажеш от каде мога да си дръпна сноу леопарда за да го кача на флашка или трябва да си го закупя от ейпъл.
Торенти няма ли за тебе, гугъл...?
"Мисля-значи съществувам"
Мда... и аз преди смяната бях с такава 120GB Тошиба... просто са си бавни по принцип - толкова си могат, а не, че е повреден или лош. Но аз го смених със 120GB Renice K3VLAR-Е K3E Series 1.8-inch PATA ZIF SSD (излезе ми общо около 450лв., с цената на диска, доставка директно от производителя в Китай... и с митницата: мита, ДДС, тАкси, загуба на половин ден нерви по разни опашки и бумащини в митницата и т.н.bboy4life написа:Ами то моя диск е 120 ГБ TOSHIBA MK1234GAL ZIF,казаха ми,че е добър...

А от къде да намериш инсталационен диск за Сноу Леопард - вече ти казаха. Пускаш Гугъл или предпочитан от теб торент тракер и си намираш... пак с Гугъл си намираш как да си направиш буутваща флашка и действаш. Иначе - сигурно може да си го купиш и от Епъл... доколкото се сещам, на времето струваше $30, но не ми се рови сега да проверя.

За 100-ина лева ще вземе ССД и ще стане работата.
http://www.emag.bg/intel-solid-state-dr ... ERJTTBBBM/
http://www.emag.bg/intel-solid-state-dr ... ERJTTBBBM/
- TheOriginal
Мда, то тъй лесно става.
"Остаряването е въпрос на време, порастването е въпрос на избор."
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
Жалко, че не съм се сетил, че мога да мина 4 пъти по-евтино като отида до нагъзина зад ъгъла, вместо да поръчвам от завода в Китай и да се мотая по митници. Просто не ми дойде на ум, че и така може... или поне с по-голям чук и така щеше да стане.atom1 написа:За 100-ина лева ще вземе ССД и ще стане работата.
<Intel Solid State Drive (SSD) 520 Series, 120GB, SATA 3, 2.5">

Моя грешка, не е 2,5. Автора на темата получава извинение.
Ина§е за двамата колеги (т.нар. "родили се нау§ени"), радвам се, §е Ви осмислих деня и се по§увствахте ВЕЛИКИ - целувайте ръка сега. Аман от комплексари.
Сега плюйте, §е и буквата "Ч" не съм използвал.
Ина§е за двамата колеги (т.нар. "родили се нау§ени"), радвам се, §е Ви осмислих деня и се по§увствахте ВЕЛИКИ - целувайте ръка сега. Аман от комплексари.
Сега плюйте, §е и буквата "Ч" не съм използвал.
- TheOriginal
Пропуснал си факта, че трябва да е ZIF. Ама то трябва да се мисли.
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
Не знам защо изобщо се мъчиш с тази машина
П.П.С ъпдейтите ти е ясно че положението ще се влоши, а за справка аз съм с mavericks и редовно (без да ползвам нещо натоварващо) са ми заети едни 4-5 гигабайта рам.Съветът ми е да се ориентираш към нещо по-добро на този етап което би било актуално поне 3 години и да се наслаждаваш на прилична работа, защото това твоето в момента си е мъчение.
П.П.2.А и да, след няколко дни излиза ифициално Yosemite която пък ще предложи съвсем нови до този момент неща

П.П.С ъпдейтите ти е ясно че положението ще се влоши, а за справка аз съм с mavericks и редовно (без да ползвам нещо натоварващо) са ми заети едни 4-5 гигабайта рам.Съветът ми е да се ориентираш към нещо по-добро на този етап което би било актуално поне 3 години и да се наслаждаваш на прилична работа, защото това твоето в момента си е мъчение.
П.П.2.А и да, след няколко дни излиза ифициално Yosemite която пък ще предложи съвсем нови до този момент неща

- TheOriginal
Ами ако човека няма средства и иска да спретне старата машинка, ти ли ще му купиш нова?
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
iPhone 13 Pro Max
MacBook Air 2020
iPhone 5[S]
Технологията се развива, което е добре и е за добро.А иначе ти пък ми кажи кога продуктите на APPLE са били евтини и масово достъпни?Няма такова нещо, това не е като да си събереш набързо еднин кошник за 500 лева и да си инсталираш уиндоус 8.1(пиратски естествено) примерно.
Днеска направих чиста инсталация на ОС 10.6 и мога да споделя,че макбука работи перфектно.Няма бавене при отваряне на приложения,не зацикля..просто съм много доволен.Благодаря на всички за съветите
А до колегата Krastanov... според теб ако имах пари за нова машина,щях ли да си копувам реновирана...много недоумислен коментар според мен...

Никъде не съм споменал нова машина.Идеята е да си купиш(било то и втора употреба) нещо с преспектива, а не да се набиват пари за нещо морално остаряло.Както и да е, това си е мое мнение и не го натрапвам на никой, и се радвам че все пак накрая си си постигнал целта и машината работи така както искаш