Препоръчайте ми macbook

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
sean

Препоръчайте ми macbook

Мнение от sean »

Ще го използвам главно за интернет, филми. Ще му запиша и windows XP, за да си правя диагностика на колата. Параметрите ми трябват колкото XP да работи нормално.
Аватар
Alxx
supporter

Re: Препоръчайте ми macbook

Мнение от Alxx »

Ако държиш на хр, търси си модел отпреди 2011, на който не му е обновяван фърмуеъра, иначе забрави.
"Мисля-значи съществувам"
sean

Мнение от sean »

XP е задължително, до коя версия на фърмуеъра стават и можеш ли да ми препоръчаш някой модел
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Всеки модел има собствен фърмуеър, виж в евримак моделите по години ;) За най - лесно, търси модел който още си стои със сноу леопард. Нежеланият фърмуеър ъпдейт идва със следващите ОС.
Soze

Мнение от Soze »

Alxx на моето MacBook Air има ли шанс да му се сложи ХР ? Купих го с леопард 2011 в момента е ъпдейтнато до леон през AppStore.
iPhone SЕ 9.3.1
iPad3 mini 10.2
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Нямам идея. Пробвай да върнеш сноу лео с нормална инсталация и тогава, няма да се осере с опит. Под лъва - йок.
Аватар
darkheroz

Мнение от darkheroz »

Аз едно не мога да разбера като ти трябва основно WinXP що ти е Мак ???
Iphone 6 Gold 16GB
Ipad Air 32gb wifi only
Macbook Air 11'' 128GB SSD 4GB RAM, model 2011
Apple watch sport 42mm
sean

Мнение от sean »

щото искам да го пробвам, ще съм едновременно с leopard и XP
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Що обясняваш на ламери... :)
sNG

Мнение от sNG »

darkheroz написа:Аз едно не мога да разбера като ти трябва основно WinXP що ти е Мак ???
Щото даже Windows-а работи по-добре на Мак-а. :) :)
Mac Pro Quad
MBA '13 Maxed Specs
iPhone 5
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Абсолютно! :)
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Е, ако ще е с две ОС, т.е. ще си има и МакОС, не пречи да се вземе и по-нов (по-хубав) МакБуук. Да му се сложи едно хубаво SSD за да "литне" и после XP-то да се инсталира във виртуалка (напримвр VirtualBox, което е фрий)... работи на пушка. За подобно нещо (ако не се налага да буутва направо в XP) дори и с най-последен модел Мак, няма грижи. То и без това така (с виртуалка) е по-удобно (и създава по-малко проблеми) щом ще е с 2 ОС (и аз така съм го направил всъщност). B-)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Каквато и да е виртуална ОС = никаква производителност.
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Мнение от angelovarna »

Грешиш - под Паралелс производителността е много добра. Вярно, че никога не може да се сравнява напълно с нейтив инсталация, но виртуалките през Паралелс се доближават максимално като пъргавина (да не говорим и какви екстри се предлагат).
Факта, че могат да се играят игри от сорта на Call of Duty Black Ops директно от виртуалната машина в мак среда на цял екран без никакви заеквания (на машина от 2011та), говори сам по себе си.
Без проблеми се ползва и софт като Corel Draw, пускане на IE10. Има възможност за ползването на win приложения като нейтив мак приложения, без особени лагове и проблеми. Но в този случай е добре да имате в повечко RAM (предполагам поне 4-6GB, в моят случай са 10).
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Това с виртуалките, дето "не ставали"... на някой друг. В сървърното в службата, имаме няколко рак-а със сървъри, 90% от които въртят виртуалки (и заместват реално над 10 пъти повече сървъри). Работят "като за световно". ;)

Само за сравнение - на служебния ми десктоп с Geekbench 3 (колкото и да не е меродавно със синтетични тестове):

1) Geekbench 3.1.2 Tryout for Windows x86 (32-bit) -> служебният ми десктоп: Single-Core Score - 2945; Multi-Core Score - 9242

2) Geekbench 3.1.2 Tryout for Mac OS X x86 (32-bit), с VMware -> във виртуалка MacOS Lion: Single-Core Score - 2756 ; Multi-Core Score - 4955

Сингъл кор намалението на производителността излиза ~6.4%... но да приемем, че е ориентировъчно близо 10% (на мултикор е повече, защото във виртуалката съм отпуснал само 2 от виртуалните 4-те коре-та, от двуядрения i5 с HT)... това НЕ е "много". ;)
Т.е. - работи си доста добре виртуалката... макар че в случая става дума за обратната ситуация - инсталиран Прозорци + МакОС във виртуалка. Но довечера ако ми остане време, може да пусна тестове и на MacBookPro-то ми вкъщи (именно в ситуацията по темата), под MacOS Lion (нарочно съм с Lion, а не с Mountain Lion, но това си е моя работа и не е по темата) и във виртуалка WindowsXP с VirtualBox (с Паралелс е по-добре... ама все пак не ми се дават тези пари, а не искам да го "крада").
Та, както показах, наистина има намаление, естествено и не е като да си е направо инсталирана ОС-а на компютъра, но за стандартни дейности, намалението не е голямо, а при условие, че може да се ползва на МНОГО по-як компютър, с последната ОС, който да покрие тази разлика (че и да качи доста отгоре), вместо на дърта щайга, с още по-дърт ОС... Вече отделен въпрос е, ако се глони по-малък бюджет. Но само възможността за "чиста инсталация" на WindowsXP не би трябвало да е "извинение" да се вземе стар модел и да се държи със стар ОС. Все пак - всеки сам си решава. B-)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
Billi58354

Мнение от Billi58354 »

Благодаря за инфо.
Публикувай отговор