Понижаване (downgrade) на iPhone 3GS / iPod 3G (Cydia-SHSH)

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
Публикувай отговор
Аватар
MadM@X

Понижаване (downgrade) на iPhone 3GS / iPod 3G (Cydia-SHSH)

Мнение от MadM@X »

ВАЖИ И ЗА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА IPHONE 3G/3GS/4, iPOD 2G/3G/4G с новия буутром!!!

САМО ТАКА МОЖЕ ДА РЕСТОРНЕТЕ С ВЕРСИЯ, КОЯТО Е ПО-СТАРА ОТ ПОСЛЕДНАТА ТЕКУЩА ЗА ВАШИЯ МОДЕЛ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ С КАКВА ВЕРСИЯ СТЕ В МОМЕНТА.

ТОЗИ МЕТОД ПОЗВОЛЯВА ИНСТАЛИРАНЕТО НА ПО-СТАРА ВЕРСИЯ НА ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА САМО НА iPhone 3G/3GS/4, iPod 2G/3G/4G !!!!
iPhone 3GS може да бъде свален най-много до версия 3.0! iPhone 4 може да бъде свален най-много до версия 4.0!По-стари версии за този модел не са налични. Файловете може да свалите от тук:
Официални линкове за фирмуерите за iPhone 2G/3G/3GS
Официални линкове за фирмуерите за iPod Touch

ТОЗИ МЕТОД НЕ ПОНИЖАВА ВЕРСИЯТА НА МОДЕМА (modem firmware / baseband), за момента това е невъзможно !!!!

Версии на модема които могат да бъдат отключени за ползване с всички оператори:
Версия на софтуера : Версия на модема - програма която отключва GSM функционалноста
3.0 : Modem FW 04.26.08 - чрез Ultrasn0w
3.0.1 : Modem FW 04.26.08 - чрез Ultrasn0w
3.1 : Modem FW 05.11.07 - чрез blacksn0w или чрез Ultrasn0w
3.1.2 : Modem FW 05.11.07 - чрез blacksn0w или чрез Ultrasn0w
3.1.3 : Modem FW 05.11.07 - чрез blacksn0w RC2 или чрез Ultrasn0w
3.1.3 : Modem FW 05.12.01 - чрез Ultrasn0w
4.0 : Modem FW 05.13.04 - чрез Ultrasn0w

Само за потребители които са били направили джейлбреак на предна версия и са си запазили SHSH сигнатурата в сървъра на Саурик през Сидиа.
За всяка версия на софтуера (версии след 3.0 за старите модели 3GS или 3.1 за новите модели 3GS след 44та седмица) е достатъчно да си запазите кода в Сидиа и след това можете да ресторвате към същата версия по този метод.

Ако сте прочели внимателно до тук и осъзнавате какво правите, отговаряте на гореспоменатите изисквания може да продължите да четете и надолу.

Първа стъпка
С десен бутон на мишката щракнете върху Notepad който се намира в Start:Programs:Accessories.

Изображение

Втора стъпка
Изберете "Run as administrator" (Стартирай като администратор) от менщто което ви се е появило.

Изображение

Трета стъпка
Ще се появи прозорец който ви пита дали искате да дадете достъп до системата на Notepad. Изберете бутона "Yes" (Да).

Четвърта стъпка
Когато се стартира Notepad изберете Open... (Отвори) от менюто File (Файл).

Изображение

Пета стъпка
От падащото меню изберете да виждате всички файлове "view all files" и навигирайте до C:\Windows\System32\drivers\etc и изберете файла host. Натиснете бутона Open (Отвори).

Изображение

Шеста стъпка
Добавете следния ред в края на файла без да редактирате нищо друго в него:
74.208.10.249 gs.apple.com

Примерно начално състояние на файла като го отворите:
Изображение

Файла с добавен последен ред както беше указано:
Изображение

Седма стъпка
Изберете Save (Запази) от менюто File (Файл) за да запазите промените.

Изображение

Вече сте готови да започнете понижаването / инсталирането на по-стара от сегашната ви версия на софтуера на вашия iPhone 3GS. Вкарайте телефона в DFU режим и задръжте бутона на клавиатурата Shift натиснат докато натиснете Restore бутона в iTunes, изберете файла с вашия firmware който искате да инсталирате. Игнорирайте грешки 1011 или 1013. Ако ви даде грешка 1015 повторете процеса на Restore два пъти и след това направете jailbreak със съответната програма за версията която инсталирате (redsn0w 0.8 за 3.0/3.0.1; blackra1n за 3.1/3.1.2).

Това е ! Успех на всички !

ВАЖНО! След успешен рестор трябва да възстановите първоначалния вид на "host" файла на системата ви, т.е. да премахнете промените които сте въвели или просто пред реда който сте дописали да добавите следния знак "#"
MtMCooLBG написа:Здравейте, вчера един познат от САЩ реши да ресторва своя 3GS и аз го насочих към тази тема. Човека си имаше запазени SHSH, обаче пак му даваше грешка. След леко умуване, реших да проверя дали е написал правилно host файла и като за по-бързо проверих моя файл, понеже съм си закоментирал IP-то на Cydia там.

Оказа се, че IP-то предоставено в темата и това което имах аз са различни.
След като сложи това което имах аз, всичко мина нормално с рестора.
Нямам идея от каде съм се сдобил с това IP, но определено работи, понеже човека успя да ресторне, пък и аз съм ресторвал винаги с него.

Евентуално ако сегашното IP [74.208.10.249] работи и проблема е бил в неговия интернет, моля някой от админите да добави IP-то което имам аз [74.208.105.171], понеже е възможно и други хора да имат проблеми с това.
Източник: iClarified
Полезни ръководства за iPhone

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPhone 2G 16Gb ФЗ iOS 3.1.3
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
iPod Video 5.5Gen 30Gb Black
Аватар
import
supporter

Re: Понижаване (downgrade) на iPhone 3GS (Cydia-SHSH) (Windows)

Мнение от import »

Страхотно ръководство. Благодаря MadM@X.
iPhone 3GS 16GB Black 3.1.2

"Въображението е по-важно от знанието." - Албърт Айнщайн
iJagg

Мнение от iJagg »

не става пробвах вече сигурно 3-4ти път подред и все едно и също. дава си ми грешка 1015 и явно всичко си започва отначало. с 3GS съм. Телефона ми се бъгна по незнайна за мен причина. Понеже чета редовно този форум (макар и да не взимам активно участие) пишеше някъде че след jail С Blackra1n не трябвало да пада батерията докрай иначе пак отначало и т.н. честно казано батеричата ми беше падала няколко пъти и никакъв проблем, пускам всичко си тръгваше , да ама до вчера е сега няма тръгване. Наложи се DFU и така нататък ,НООО вече 3.1.3. Пробвах по горе описаното но без никакъ резултат.
даите идея защо не мога да кача някаква по стара версия
victor11

Мнение от victor11 »

Toва че продължава да ти дава грешка 1015 не бива да те притеснява. Сега трябва да продължиш с процедурата по джейлбрейк.
iJagg

Мнение от iJagg »

victor11 Благодаря за бурзия отфовор, но .....няма как да продължа. просто нищо не става
като ми даде грешката ме вруща в начален стадий. няма как да продължа защото нямам качен никакъв firmware
victor11

Мнение от victor11 »

Не е така. Грешката трябва да ти я дава в края на процеса по качване на фърмуера.
iJagg

Мнение от iJagg »

да така е но Itunes си го намира все едно е в recovery mode и дефакто аз нищо не мога да правя с телефона :(
intruder

Мнение от intruder »

Опитай след като ти даде грешка 1015 да излезеш от recovery режима с iReb. Избираш си модела, даваш "Fix recovery mode loop" и телефона трябва да се стартира.
iJagg

Мнение от iJagg »

victor11 ти си желязо човече. стана най-после .Бирата е от мен L-)
ludia

Мнение от ludia »

Аз пък немога да направя рестор изобщо. Качих SHSH на Cydia след което изпълних всички стъпки вкарах телефона в ДФО и при shift+restor започва у при верифициране от Ейпъл ми дава " The iphone could not be restored. This device isn't eligible for the requested build" Незнам на какво се дължи това но или нещо не правя както трябва или нестава.
Версията ми е 3.1.2 / 5.11.7
victor11

Мнение от victor11 »

MadM@X написа:Само за потребители, които са били направили джейлбрейк на предна версия и са си запазили SHSH сигнатурата в сървъра на Саурик през Сидия.
Ако това условие не е изпълнено, няма да стане.
ludia

Мнение от ludia »

На предна версия не е правено джейл за жалост.
Няма ли вариянт да го занеса при познат който е правил джейл на предна версия но на неговия iphon ?
victor11

Мнение от victor11 »

Не става, за всеки телефон кодът е уникален.
Аватар
MadM@X

Мнение от MadM@X »

Довавих едно уточнение:

За всяка версия на софтуера (версии след 3.0 за старите модели 3GS или 3.1 за новите модели 3GS след 44та седмица) е достатъчно по веднъж да си запазите кода в Сидиа и след това можете да ресторвате към същата версия по този метод.

Понеже не съм тествал моля за тест и информация дали това условие все още важи. Някой дап робва рестор по този метод към версия към коята не е запазвал сигнатурите и да каже резултата. Ако не става - без проблем може да ресторне към версия в която си ги е бил запазил сигнатурите в Сидиа.

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
Аватар
MtMCooLBG

Мнение от MtMCooLBG »

Пробвах да ресторна към 3.0 (нямам запазени хешовете за 3.0) но нестана.

Иначе съм си ресторвал към 3.1.2 когато apple спряха да го подписват и сичко си минава както трябва.
iPhone 3GS 16GB White - Official Unlocked from O2(UK) - iBoot 359.3 - iOS 6.1.6 - Drowned
iPhone 4S 16GB White - Factory Unlocked - iOS 8.1.3
iPad Air 2 64GB + Cell Space Gray - iOS 8.1.3
------------------------------------------
Смяна на TTL стойността на IP пакетите
intruder

Мнение от intruder »

100 % няма да стане към версия, за която SHSH сигнатурите не са запазени. SHSH сигнатурите са различни за различните версии и няма как да стане. Това което прави saurik е да запази самите файлове на своя сървър и когато iTunes си ги поиска при рестор-а да му ги даде.

Запазването става по следния начин:
1. Cydia взема сигнатурите и ги праща към сървъра на saurik.
2. Сървъра на saurik ги препраща към сървърите на Apple, като имитира, че е iTunes и прави рестор на устройството.
3. Apple подписват файловете, връщат ги обратно след което сървъра си ги записва.

Веднъж ако си казал в Cydia да ти се запазят файловете, сървъра на saurik ще ти ги запази и за всеки следващ фърмуер, който излезе, но за предходните няма как да стане.

Забележете, че за да се запазят сигнатурите следващите версии, няма нужда устройството да е с новата весия на фърмуера.
Аватар
MadM@X

Мнение от MadM@X »

Браво! Мисля че си го обяснил много изчерпателно и разбираемо и няма вече неясни неща.

Четете внимателно и няма да имате проблеми.

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
Аватар
jordyv

Мнение от jordyv »

Колеги, не работи при мен :(
Ето това ми изписва като тръгна да ресторвам
"The iPhone "iPhone" could not be restored. This device isn't eligible for the requested build."

Има ли решение ?
...:::Pioneer Pro DJ:::...
........iPhone 3Gs 16GB Black FW4.0.1........
intruder

Мнение от intruder »

А запазил ли си SHSH сигнатурите в Cydia за фърмуера, към който се опитваш да ресторнеш?
Аватар
jordyv

Мнение от jordyv »

Не знам, нищо не съм записвал ама то като нямам сидия в момента мисля че няма значение.
...:::Pioneer Pro DJ:::...
........iPhone 3Gs 16GB Black FW4.0.1........
intruder

Мнение от intruder »

Ами от значение е! Прочети внимателно темата и ще разбереш - там си пише пределно ясно.
Аватар
MadM@X

Мнение от MadM@X »

jordyv написа:Не знам, нищо не съм записвал ама то като нямам сидия в момента мисля че няма значение.
Големия зелен надпис в началото на темата прочете ли го внимателно?

Само за потребители които са били направили джейлбреак на предна версия и са си запазили SHSH сигнатурата в сървъра на Саурик през Сидиа.

Това задължително трябва да е изпълнено като условие.

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
maranelo

Мнение от maranelo »

Привет,
Искам да питам , ако не ми излиза в etc host как се процедира , и дали ако съм с 3.1.2 може директно да си дам shift и restor и да си кача ( 3.1.2 (3GS) - iPhone2,1_3.1.2_7D11_Restore.ipsw)
Питам защото до сега не можеше да слага никакъв custom на новия буут.
intruder

Мнение от intruder »

Няма да можеш. ако не виждаш hosts в etc - настрой си explorer-а да ти показва скритите файлове. Ако пак го няма - създай го.
Аватар
MadM@X

Мнение от MadM@X »

maranelo написа:Привет,
Искам да питам , ако не ми излиза в etc host как се процедира , и дали ако съм с 3.1.2 може директно да си дам shift и restor и да си кача ( 3.1.2 (3GS) - iPhone2,1_3.1.2_7D11_Restore.ipsw)
Питам защото до сега не можеше да слага никакъв custom на новия буут.
Ако си с новия буутром тогава не може да слагаш къстъми а само оригинални файлове от епъл.
iPhone2,1_3.1.2_7D11_Restore.ipsw

След което да ползваш блекрейн за джейл и стартиране на телефона.

В подписа ми в "Полезни ръководства за iPhone" има линк към файловете за теглене директно от Епъл.

iPhone 4 8GB iOS 7.0.2
iPad2 3G 16Gb iOS 7.0.2
Публикувай отговор