Да спрем цигарите

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...
Аватар
Djembi

Да спрем цигарите

Мнение от Djembi »

КАК ДА ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ ?
Глупаво е да откажете цигарите заради пари. Едва ли ще станете по-богат. Направете го, за да сте здрав. Това е достатъчно разумен мотив като начало. Дори не е толкова важно, че ако не пушите, средно статистически бихте живели от 3 до 6 години повече. Важното е, че ако спрете да пушите, ще подобрите качеството на Вашия живот.

Това се изразява в поредица от положителни промени във Вашия организъм. Ще ги изброя по-долу. Докато ги преглеждате, си отговорете на основния въпрос:

ЗАЩО ДА ОТКАЗВАМ ЦИГАРИТЕ?

1. Вашият бял дроб ще “отдъхне” от дим и катран. Ще дишате по -леко, ще се подобри дихателният обем на белия дроб. Ще се подобри самоочистването на белия дроб.
2. Ще спрете да кашляте. Дробовете Ви ще спрат да “хъхрят”. Ще се спасите от диагнозата “ хроничен бронхит “. Ще престанете да отделяте храчки.
3. Ще се подобри обонянието Ви. Ще усещате по-добре ароматите на живота.
4. Пулсът /сърдечната честота/ ще се забави с 10 до 20 %. Сърцето Ви ще работи по-бавно, съответно по-икономично и по-ефективно. Няма да усещате прескачане, “хлопане”, сърцебиене и дискомфорт в сърдечната област.
5. Ще се подобрят вкусовите Ви усещания. Ще усещате по-пълно удоволствието от храненето. Дори кафето ще усетите по друг, по-приятен начин.
6. Ще се повиши pH в устната Ви кухина и ще престане да се трупа зъбен камък. Ще се подобри Вашият дъх.
7. Повечето пушачи имат хронични възпаления в устата и гърлото. Ако престанте да пушите, ще се спасие от диагнозата “ хроничен фарингит “.
8. По-рядко и по-слабо ще ви боли в горната част на корема, а напълно възможно е да спрете да усещате дискомфорт в областта на стомаха и “под лъжичката”.
9. Ще се подобри функционирането на храносмилателната Ви система като цяло.
10. Ще спите нормално, вероятно ще се наспивате по-бързо и сутрин главата Ви няма да “тежи”.
11. По-рядко ще страдате от главоболие, а е възможно и да забравите какво е това.
12. Ще се подобри умствената Ви дейност. Измислица е, че никотина стимулира мисловните процеси. Това се случва само в първете 5-10 минути след първата цигара. После изпадате в никотинова интоксикация и мисловната Ви дейност се влошава от последващите за деня цигари. Хроничната никотинова интоксикация влошава интелекталния и творчески потенциал.
13. Ще се повиши общият Ви физически капацитет за движение и спорт.
14. Ще се подобри половата Ви функция и удоволствието от секса. Ще запазите репродуктивната си функция.
15. Ще подобрите еластичните свойства на кожата и ще забавите появата на бръчки. Ще забавите косопада и побеляването на косите.
16. Не малък процент от отоците около очите се дължат на никотинова интоксикация.
17. Ще снижите в пъти вероятността от рак на белия дроб.
18. Ще снижите в пъти вероятността от сърдечно-съдови заболявания- хипертония, стенокардия, инфаркт, инсулт.
19. Ще се подобри общото Ви състояние и самочувствието Ви.
20. Ще спестите до 25 % от жизнената си енергия, която никотиновото отравяне отнема. Бихте могли да я пренасочите в по-приятна и полезна посока.
Това са в общи линии ползите за Вашето здраве от спиране на вредния навик тютюнопушене. Твърдя, че горните ползи са най-сериозния, разумен и устойчив мотив за отказване от цигарите. Допълнително ще получите и социални “ придобивки ” като, уважение в службата, промяна на миризмата от дрехите и тялото. Ще дадете добър пример на децата и близките си. Ще запазите и здравето на хората около Вас. Ще спестите време, особено време за мислене, което може да използвате в полезна посока. И накрая ще спестите и пари. Разбира се не парите са най-разумния мотив за спиране на тютюнопушенето, но все пак…

ЗАЩО ПУША ЦИГАРИ ?

Необходим въпрос! Пушенето на цигари си остава най-евтиното удоволствие и затова е толкова разпространено. Нима една бира или една пица не са по-скъпи от една цигара. Да не говорим за по-скъпи удоволствия, като голф, тенис или плуване, например. Така че, пушенето на тютюн си остава евтино удоволствие и в това е тайната на толкова широкото му разпространение, особено в бедните общества. Да, вредният навик ттютюнопушене е удоволствие. Това е важен факт. Безспорен е и факта, че никотинът има силен стимулиращ ефект върху мисловната дейност и цялата нервна система. Силен, но кратък ефект, който зависи от дозата. В медицината много вещества могат да бъдат и лекарства, и отрови в зависимост от дозата. Дозата е важна! И първите две – три вдишвания от първата цигара са стимулиращи наистина, възбуждат, тонизират тялото и главата, но после идва истинската интоксикация /отравяне/ с никотин. И тъй като ттютюнопушенето е наркомания, появява се нужда от постоянно повишаване на дозата или учестяване на приемите. Аз не приемам теориите за ограничена употреба на тютюн.

И така Вие сте решен да откажите цигарите. Избрали сте достатъчно силна причина за да го направите. Кажете си наглас: Искам да откажа цигарите! Ще се опитам да Ви помогна, като Ви предложа няколко последователни съвета. Изберете само това, което Ви харесва. Пътят към целта може да е различен и индивидуален, важен е резултатът.

КАК ВСЕ ПАК ДА ГО НАПРАВЯ ?

Спрете да пушите изведнъж. Не съм видял някой да е умрял, защото рязко и изведнъж е спрял да пуши. Постепенното спиране е бягство от проблема и показва слаба воля и недостатъчна мотивация.
Изберете точен ден и час, възможно по-скоро. Не отлагайте месеци и години.
Направете си собствен план, който напишете старателно на хартия.
Ясно формулирайте защо не желаете повече да пушите.
Анализирайте причините за предишни неуспехи в това начинание.
Когато пушите, мислете конкретно защо пушите, отговаряйте си на този въпрос и анализирайте причините. Ще откриете, че няма непреодолима причина.
Купете си цигари и ги поставете на трудно достъпно за вас място, далече, заключени “ през три врати “, за да имате време да мислите, докато се движите към тях.
Мислете, мислете, мислете. Анализирайте. Записвайте изводите си.
Отговорете си на въпроса: “ Как живеят непушачите без да пушат? “
Отговорете си на въпроса: “ Колко пъти тютюнопушенето ми е помогнало реално да реша някой проблем? “
Направете своя собствен избор и повярвайте, че е правилен.
Поговорете с вече бивши пушачи – как са го направили и как се чувстват ?
Мислете позитивно, поздравявайте се за успеха и се награждавайте.
Спестявайте парите и ги харчете за други неща с удоволствие.
Не допускайте “ една цигара “ да унищожи вашия успех и да Ви отнеме победата.
Помнете и си повтаряйте, че без цигари Вашият уникален живот е по-добър.
Препишете си горния списък с мотиви “ Защо да отказвам цигарите ? “ и го четете винаги, когато посегнете към кутията. Дори го поставете в кутията с цигари и го изваждайте преди първата цигара. И го четете наглас.
Спортувайте, движете се, бъдете сред природата.
Опитвайте се да общувате повече с непушачи.
Съобщавайте, че не пушите и се гордейте с това.
Когато най-много Ви се пуши, дишайте, дишайте дълбоко и се радвайте на чистия въздух в дробовете си.
Предварително си определете друг природосъобразен начин за освобождаване от стреса.
Работете, работете, работете. Правете нещо полезно.
Влезте под душа, там не се пуши.
Усмихнете се, целунете някого.
Рисувайте, четете, бродирайте, ремонтиайте, пишете. Творете нещо приятно.
Дъвчете дъвка, бонбон, семки, пуканки, солети. Пийте много вода.
Яжте нещо вкусно и се наслаждавайте на храната без дъх на цигари.
Не се страхувайте, че ще увеличите теглото си. Яжте нискокалорични храни, повече плодове и зеленчуци, движете се много. Консултирайте се с лекар по проблемите на наднорменото телесно тегло. Има начини за ограничаване на пълнеенето. И все пак, по добре здрав, отколкото съсухрен, кашлящ и болен.
Измислете други начини да устоите на желанието за пушене. Изпратете ми ги и ще ги добавя в този списък. Но не се предавайте!

АБСТИНЕНТЕН СИНДРОМ

Това е съвкупност от оплаквания, които в една или друга степен се появянат при отнемането на никотина от организма на дългогодишни пристрастени пушачи. Пристрастяването към никотина е факт и зависимостта е в много по-голяма степен физическа, отколкото психическа. Това означава, че при отказване от цигари се проявяват различни оплаквания, наподобяващи болест, които биха се подобрили от доза никотин. Това в повечето случаи се усеща от пушачите. Такива симптоми са главоболие, често с пулсиращ характер, сърцебиене и стягане в сърдечната област, болки в стомашната област, диария, болки в корема, изпотяване на дланите и ходилата, тремор / треперене / на ръцете, шум в ушите, световъртеж, замаяност. Много често има промени в артериалното налягане с колебания от ниско към високо и обратно. В повечето случаи в първите няколко дни след спиране на тютюнопушенето артериалното налягане рязко спада. Нищо от тези оплаквания, ако наистина са част от абстинентен синдром, не заплашва здравето и живота. Не се поддавайте на нуждата от никотин, но е добре да се консултирате с лекар. Той ще Ви прегледа, ще постави правилната диагноза и ще Ви предложи лечение, включително и лекарства, които лекуват т.н. никотинов глад. Едно от тези лекарства е българския препарат Табекс /Tabex/ . Тези препарати се приемат по определени схеми, които е добре да се обсъдят с лекар още преди началото на спиране на пушенето на цигари. Съществуват и други методи за лечение на симптоми на отвикване от никотин. Добър и безвреден метод е лечението с хомеопатия. Използват се Belladona, Gelsemium, Aconitum, Tabacum и други. Хомеопатичното лечение е индивидуално съобразено и не могат да се предложат схеми. Използват се иглолечение, психотерапия. Но никое лекарство и никой метод не могат да заменят липсата на воля и желание за спиране на пушенето .

Много често ме питат колко време продължават симптомите на отказване? Това е твърде индивидуално. Някои пациенти изобщо не страдат от никотинов глад. Други страдат до 3 месеца. Зависи от предисторията на тютюнопушене - по колко цигари дневно, от кога се пуши, каква е никотиновата чувствителност на нервната система. Никотинът изчезва от организма към 48 часа след последната цигара. Белият дроб започва да се очиства около десетия ден и това може да продължи до 12 месеца. Сърцебиене и промени в кръвното налягане се наблюдават до около месец, а главоболието продължава максимум 3 месеца. Стомашно-чревните оплаквания отшумяват за 10 до 15 дни.

Препоръчвам Ви да посетите този сайт http://bg.help-eu.com/pages/intro-rub2i ... _QUIT.html
Има доста интересни неща в него!

Моля темата да не бъде трита и,ако може да се означи като важна! Това е проблем който засяга 90% от читателите и посетителите на този прекрасен и полезен форум!

Защо написах тази тема? Активен,пристрастен и не знам още какъв пушач съм от 5 години (активно,иначе от 8)!!! През последния 1 месец започнах да се задушавам,да исакм да си поема въздух,но да не мога!!! Всички симптоми от горепосочените са ми на "гърба" в момента! Искам да спра да пуша и мисля,че е време всички да си помогнем за нещо наистина много важно!

Извинявам се за СПАМ-а,но е за нещо полезно!!!!!
Последно промяна от Djembi на 06 Дек 2009, 19:08, променено общо 2 пъти.
Apple iPod Touch 2G 8GB ; Apple iPhone 4 16 GB iOS 6.0.1 user Not anymore Jailbroken :)
Аватар
anthony
Не барай

Re: Да спрем цигарите

Мнение от anthony »

Ще помоля колегите да не трият темата. Не виждам с какво и на кой беше попречила, та се озова в кошчето. Сменил съм и заглавието и съм я сложил в общи приказки. Аз лично не намерих скрита реклама в нея. Ако съм сгрешил, поправете ме. Снощи умря мой близък от рак на белия дроб. От диагнозата до смъртта - 2 месеца. Беше на 46 години и пушеше по 1-2 кутии цигари на ден.
Аватар
fizo

Мнение от fizo »

1. Нито един от изброените симптоми нямам :)
2. А след полова активнотст няма нищо по-хубаво от една цигара :)
3. Кафе+цигара, Бира+цигара прекрасно :)
4. След ядене също е чудесно.
5. Некашлям
6. Не храча
7. Не се задъхвам тренирам редовно и нямам проблеми :)
8. Не прекалявам 10 най-много 15 ако пия :)
9. За рака работата е така и така има хора на 85 години пушат от 55 и нямат рак други пък непушачи имат на 30 години. Няма никаква гаранция, че ако пушиш ще умреш от рак :) Няма такова понятие пушач=рак=умира
10. Вредни, вредни колко да са вредни повече от алкохола, мръсния въздух, мръсна вода, БОКЛУЦИТЕ които ядем и пием натъпкани с какви ли не "полезни за човека" съставки ?
11. И в крайна сметка си е кеф който може да си позволим ежедневно, само тези които не са пушили не знаят всъщност колко е приятно. (ако не се прекалява разбира се)
12. Темата вероятно е пусната точно от такъв човек =))

п.с. Много добре знам какво е да не се пуши. Бях ги спрял за 2.5 години напълно и да ви кажа разлика няма само дето се мъчих и здържах и се лишавах от това малко удоволствие.
Classic iphone 8G 1.1.3-->1.1.4-->2.0-->1.1.4-->2.1-->3.0.1
PC user :(
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Fizo, за пореден път се убеждвам, че си изключително "интелигентен".
Аватар
fizo

Мнение от fizo »

За пореден път ми се струва, че само се чудиш как да се заяждаш с мен. Човека изразява мнение аз също.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Не, не се заяждам. Наистина те съжалявам. Ти си сигурно единственият човек в света, който смята цигарите за безвредни. Аз пропуших на 13, сега съм на 38. Стигал съм до 3 кутии на ден. Отказвал съм ги няколко пъти, сега пуша само когато пия. Не отричам огромното удоволствие от цигарите, но трябва наистина да си лоботомиран за да смяташ, че не вредят.
Аватар
fizo

Мнение от fizo »

"Не отричам огромното удоволствие от цигарите, но трябва наистина да си лоботомиран за да смяташ, че не вредят."

А аз не отричам, че имат вреда разбира се :) . Замисли се че всичко е вредно въздух (поне в СФ), вода , храна, алкохол.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Е? Какво като всичко е вредно? Ами почни и да друсаш тогава. Без това пушиш и дишаш мръсен въздух. Не знам дали си виждал умиращ от рак човек. Не ти го пожелавам. Болката е нечовешка.
Аватар
fizo

Мнение от fizo »

Е виж друсането е друга работа ама като цяло не съм видял наркоман да умира от рак или от болест обикновенно е от свръх доза :) Ох не ми се пишат повече глупости, казах каквото имам да казвам по темата. Отивам да пуша една цигара.

П.с. в крайна смета трябва да се забавляваме не да се заяжадеме. Фоума за мен е точно за това. Здраве да е като не сме на едно мнение.
Поздрави на целия ви екип и всичко най-хубаво. =))
Аватар
Private
Обратна връзка:

Мнение от Private »

Djembi написа:КАК ДА ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ ?
Много ми хареса посланието. :)
Положително е, не е в заповеден тон, който да лази по нервите
на пушачите и да ги предизвиква да спорят на инат заради принципа.

Баща ми беше здрав пушач години наред, докато бях малък.
Това беше основният повод да не пропуша и успях да изкарам
така до след двете години казарма. Но на един яко задимен
купон реших да опитам какво толкова хубаво намират пушачите
в пушенето. Придърпах един "Кент", не ми хареса в началото,
но на следващият ден дръпнах друг, после следващ и така...

Последваха около десет години пушене с различна интензивност,
няколко опита за отказване и така до денят, когато наистина
си казах "Край" и така вече около десет години, дано и завинаги.

Наивно съм си мислел, че цигарата ме прави по-як, по-голям,
по-интересен в очите на мацките. Глупости, пълна самозаблуда.
Същата случка е и с алкохола и напиването "като мъж".
Съзнателно си рушиш здравето, плащаш си за това и се имаш за "пич".
Необходими са съвсем други качества, за да може човек да е
наистина сериозен, и тогава никой не би усетил липсата на цигари.
-= All our life, we are beta testers =-
Тежките спорове за: Smartphones - iPhone - MacBook Air - iPad - Mobile OS
Аватар
Djembi

Мнение от Djembi »

Към anthony - Моля да приемеш мойте искрени съболезнования :( :((

Към fizo -
11. И в крайна сметка си е кеф който може да си позволим ежедневно, само тези които не са пушили не знаят всъщност колко е приятно. (ако не се прекалява разбира се)
12. Темата вероятно е пусната точно от такъв човек
ЧЕТИ!!!!
Защо написах тази тема? Активен,пристрастен и не знам още какъв пушач съм от 5 години (активно,иначе от 8)!!! През последния 1 месец започнах да се задушавам,да исакм да си поема въздух,но да не мога!!! Всички симптоми от горепосочените са ми на "гърба" в момента! Искам да спра да пуша и мисля,че е време всички да си помогнем за нещо наистина много важно!
Последно промяна от Djembi на 06 Дек 2009, 19:07, променено общо 1 път.
Apple iPod Touch 2G 8GB ; Apple iPhone 4 16 GB iOS 6.0.1 user Not anymore Jailbroken :)
Аватар
fizo

Мнение от fizo »

Ейй големи нерви хвърляте... ок пушенето убива, непушете вредно е мамата си е е..ло ! само спрете с агресивния тон и заяждане. Да не напише нещо човек ще го изядете ако е на друго мнение :&
Аватар
Djembi

Мнение от Djembi »

Не ти се караме,а ти обесняваме защото явно сме си изпатили вече от цигарите! Никой не е казал "СПРИ ДА ПУШИШ" ,а просто споделяме вижданията си и гледните си тички по въпроса.Ти като си такъв мераклия - пуши! Аз лично ще се опитам да ги откажа,макар,че проблема не е чак толкова до самото пушене,а до самия навик! Предполагам знаеш,че човек трудно се избавя от вредните си навици?! ;) Аз съм на 18 години и от 15 годишен (от както почина баща ми) пуша страшно много и не знам какво съм си мислил тогава изащо,че като пуша ще ми олекне и ще ми е по-добре. Преди месец разбрах,че съм грешал адски много - когато започнаха проблемите със задушаването.Направих си една проста сметка колко пари съм дал до момнта г/д за цигари за 4 години съм дал - 7,737,60 лв. (приблизително,а те са повече) = 59,520 цигари грубо казано! Пуша бяло Виктори,а те са силни.Това е за 4-те години активно пушене приблизително казано! Можеш да си направиш сам сметка за какво става дума! Ходих на пулмолог (за белите дробове) и ме накараха да духна в една машинка и се уплаших от резултата! В момнта използвам около 60% от белите си дробове - или казано едната половина почти я няма. Вместо само да Flood-ваме темата и форума да пишем нещо полезно за всички читатели. Както се казва в горепосочения сайт "Мотивацията от хората около теб е много важно дори и ключова"!

П.С: 2,976 кутии цигари. 8-X
Последно промяна от Djembi на 06 Дек 2009, 19:07, променено общо 1 път.
stone cold

Мнение от stone cold »

@djembi
може ли да копирам горенаписаното в други форуми
имаш ли нещо против
iphone 3G/8Gb firmware 2.2 by Alveliky
MacBook Black user
Аватар
Djembi

Мнение от Djembi »

stone cold написа:@djembi
може ли да копирам горенаписаното в други форуми
имаш ли нещо против
Разбира се,че нямам! Даже искам да се разпространява колкото може повече за да го видят повече хора. Копирай го няма приблем :)
stone cold

Мнение от stone cold »

данке
:)
iphone 3G/8Gb firmware 2.2 by Alveliky
MacBook Black user
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Поздрави за темата. На 25 съм, пуша от 12 години, като последните 2 години една кутия я пуша за 3-4 дни. В периода в който сутрин си купувах кутия, а вечер оставаха 4-5 цигари в нея реших да пробвам въпросния Tabex - това е най-голямата измислица и пълна глупост, която човешкия мозък може да роди. По-глупаво и безсмислено нещо от тези хапчета не съм виждал през житова си. Аз най-вероятно ще си продължа да пуша по 4-5 цигари на ден, но наистина волята е това, което може да накара хората да престанат да пушат. Нищо друго!
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
Аватар
eeek

Мнение от eeek »

Adamov написа: волята е това, което може да накара хората да престанат да пушат. Нищо друго!

доказано е, че човек се пристрастява към цигарите
но всичко става с воля =;
another music freak

www.mentasession.org
Аватар
tonywoolf
Обратна връзка:

Мнение от tonywoolf »

И аз минах от там. Почти на 39 съм и ги почнах на 14-15 годишна възраст. И хроничен бронхит имах, и хъхрене и храчки. И какво ли още не. Преди да ги спра, пушех по 2-3 кутии на ден. На 3-ти март 2004 г. (паметна дата) реших, че е време да прекратя и ги спрях. Без Табекси, без стимуланти и успокоителни. Трудното не е спирането на цигарите, това беше лесната част. Трудно беше да взема решението, никак не ми се спираше и доста се колебаех. След това беше лесно, просто спрях да пуша и не съм запалил от тогава. Бяха необходими повече от 3 години, за да ми се възстановят дробовете. А за тия, дето разправят колко е хубаво с цигара в устата - бил съм и от двете страни, обратно в катрана не влизам, стига ми толкова ;)
I HAVE THE BODY OF A GOD!!!
(Unfortunately it's Buddah)
Аватар
Private
Обратна връзка:

Мнение от Private »

Adamov написа:...волята е това, което може да накара хората да престанат да пушат.
Така е. Казваш си: "Или те, или аз" и им биеш дузпата.
И аз съжалявам за пушещия си период, говорил съм с баща ми - той също.
Но някои неща се осъзнават, когато изминеш пътя, а не преди това.
-= All our life, we are beta testers =-
Тежките спорове за: Smartphones - iPhone - MacBook Air - iPad - Mobile OS
Аватар
dreamlover
Обратна връзка:

Мнение от dreamlover »

Добре че имам силна воля, иначе отдавна да съм ги спрял!!!
Спирах ги веднъж за две години, ама сега пак пуша ама с отвращение.
Enjoy the club.
iPhone 2G 8GB 2.2
tchav

Мнение от tchav »

Adamov написа:но наистина волята е това, което може да накара хората да престанат да пушат. Нищо друго!
Да спеш цигарите с воля си е чист мазохизъм. За целта се изисква мотив. Например да си болен, да те уплашат по някакъв начин с подобни статии или финансови причини. Аз за сега не съм мотивиран.
Аватар
deezel - download.bg
Обратна връзка:

Мнение от deezel - download.bg »

Аз също пуша по 4-5, максимум 7-8 цигари (ако ходя да пия) на ден, но съм стигал и до цяла кутия. Моят трик е, че започнах да пуша от най-силните цигари (червен Вайсрой), които ме "засищат" за по-дълго. А дали резултатът няма да е по-пагубен - не знам. Чел съм, че да изпушиш 20 слаби цигари е по-вредно, отколкото да изпушиш 10 силни. Освен това наситеният вкус на силните е несравним. Пък пушим и други неща... 8->
Darin Dimitrov - Download.BG Magazine
iPhone 16GB Firmware 2.2 PWNED + MacBook Air + Super Drive + Apple Remote x2 + iMac 24'+ AirPort Express + Nokia N95 + Nokia N800 Internet Tablet OS 2008
bronc

Мнение от bronc »

Еми по принцип при по-силните цигари и вредните показатели са по-високи ;) Не твърдя, че е по-добре да се пушат силни или слаби, но просто така знам :)
Аватар
kal1ch

Мнение от kal1ch »

Браво за темата!! Надявам се да е полезна на много хора. :D

Аз не пуша ...тютюн. O:-)
Публикувай отговор