Що е то MobileMe и има ли то почва у нас?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Re: Що е то MobileMe и има ли то почва у нас?

Мнение от ammcfc »

Хм... Леко несъгласие относно батерията. Би ли обяснил как пуш сървъра уведомява телефона ти за наличие на мейл.
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

С радост и доколкото мога. С две думи.

По принцип в предаването на имейли участват две страни - Агент за Доставяне на пощата (Mail Delivery Agent) и Клиентски Агент (Mail User Agent)

При стандартната технология, използвана от Google например, клиентският агент е този, който периодично се обръща към сървъра за да провери дали има пристигнало съобщение. При случая на пуш имейл, агентът за доставка уведомява клиентския агент, че има пристигнало съобщение. В зависимост от настройките клиентският агент решава дали да го изтегли или не.

При това положение при стандартния имейл имаш двустранна комуникация - запитване за ново съобщение и получаване на отговор, докато при пуш имейла само получаваш уведомяване, че има ново съобщение. От тук нататък всичко е еднакво и за двата вида комуникация.
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Мнение от ammcfc »

Явно четеш, ама не вникваш в прочетеното. Пак те питам. Простичък сценарий. Ходиш си ти с телефончета по улицата. Как пуш агента ще уведоми твоя телефон?
Далече си от истината. Пуша яде много батерия. Трафика между пуш клиента и сървъра е нищожен, но те непрекъснато се "слушат".
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

Правилно - ходиш си по улицата. При условие, че връзката ти за данни е непрекъснато активна телефонът ти така или иначе е в режим на изчакване. Не съм сигурен, че си прав, че непрекъснато си говорят - това просто не е необходимо. Достатъчно е да се изпрати уведомяване, че има ново съобщение. Най-чистия вариянт за спестяване на батерията е да изключваш връзката за данни и само ръчно да я включваш, когато имаш нужда да си провериш пощата.

Всъщност трябва да призная, че изводите ми определено са само с теоретична основа, но бих могъл да го прабвам реално. Ще изключа и двете и после ще ги пускам отделно и ще замервам батерията да кажем в рамките на 12 часа. Ще помисля дали си струва усилието.
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Мнение от ammcfc »

Не знам дали някога си се занимавал с комуникация и мрежови протоколи, но ще се опитам простичко да ти го обясня. За да работи тази пуш технология, на телефона ти трябва непрекъснато да работи едно резидентно приложение, програмка или както искаш го наречи, което да прави две неща.
1. Непрекъснато да слуша на определен порт дали пуш сървъра ще иска да му праща нещо.
2. Ако има промяна в IP адреса на телефона, да уведоми пуш сървъра за текущия си адрес.

Тази резидентна програмка, яде батерия допълнително. Настрой си пуш мейл на телефона и ще се убедиш.
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

Занимавал съм се и за съжаление такъв е случая с пуш протокола на Exchange. При всяко положение с протокола на BlackBerry не е така.

Имам конфигуриран пуш в MobileMe. Телефонът ми обикновено издържа около 36 часа, но аз не обичам до говоря много дълго.

Всъщност трябва да призная, че не знам как са го направили в MobileMe и тук можеш да излезеш прав. Надявам се да не са повторили тъпата грешка на Micrsoft с Еxchange.
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Мнение от ammcfc »

Не е по-различно. Разбираш ли, че трябва да има програма, която да " слуша" на определен порт и да праща текущо ip. Няма как сървърът да те открие иначе и да ти "набута" пощата ;)
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

При BlackBerry се използва сигнализация на мрежата. Не съм се замислял дали е възможно и MobileMe да го направи, а и честно да си призная не съм сигурен, че даже и да се замисля имам достатъчно задълбочени познания по въпроса за мобилните мрежи. ;)

Но като цяло, колкото повече дискутираме, толкова повече си мисля, че може би наистина Apple са използвали по-лесния за тях начин - TCP до сървъра и тогава ти си прав.
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Мнение от ammcfc »

Да. Същото е като да речем FTP съвър. Имаш вдигнат FTP сървър на даден компютър, който слуша на 21 порт и потребителят инициира връзка и му "бутва" някой и друг файл. Използването на служебен SMS (защото по друг начин няма как да те уведоми мобилния оператор) да се подготви телефона да приеме мейл.Използва се при blackberry, но това е доста по-първобитно решение. Защото по този начин услугата трайно се обвързва към мобилния оператор. Тоест, ако нямам сим карта на устройството (примерно, искам да ползвам пуш на лаптопа си) няма как да ползвам тази услуга.
blackmore
Обратна връзка:

Мнение от blackmore »

Евала vesselin-е! Имай предвид обаче, че трудно ще убедиш някого тук, независимо колко си сигурен в правотата си...
vesselin

Мнение от vesselin »

blackmore написа: ...трудно ще убедиш някого тук в правотата си...
Нямам такива амбиции. Ако някой си мисли, че тайните служби следят всяка негова стъпка или всяка стъпка на всеки, дори на Мунчо от с. Злокучене... негов проблем... Истината е че никой не го интересува какво правя аз или ТИ, който четеш "умния" ми пост :)) Дори и рекламодателите не ги интересува дали зад компютъра е Иван, Петър или Стоян - за тях потребителя е анонимен, скрит зад някакво ID - номер на куки. Те знаят, че има например 123 000 интернет потребителя, които са техния таргет и искат да ги достигнат със своите кампании, а какви лични данни стоят зад тези стотици хиляди потенциални купувачи - кой го интересува и за какво му е да знае?
vesselin

Мнение от vesselin »

Току що видях, че Гугъл са пуснали свой Exchange сървър за синхронизация на контактите ви и календарите ви с Gmail. Работи идеално. Интересно Епъл няма ли да пуснат също безплатно тази услуга :-/
http://www.google.com/mobile/apple/sync.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... и според тях "push" харчи повече батерия от "fetch" ;)
http://www.google.com/support/mobile/bi ... tx=sibling" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор