Apple получиха патента за мултитъч-интерфейса

Какво ново и интересно се случва около iPhone, iPod touch и Apple... Всякакви новини и слухове около мобилното устройство, продукти и приложения свързани с него и всичко останало по темата.
Аватар
The Shaman
supporter

Apple получиха патента за мултитъч-интерфейса

Мнение от The Shaman »

Изображение

През миналата седмица патент под номер 7479949 най-накрая беше получен от представители на Apple. Съгласно този документ, калифорнийската компания получава уникални права за използване на мултитъч-интерфейса. Става дума за подръжката на докосването на екрана на устройствата с два пръста с цел, например, изменение на размера на изображения, зуум или прелистване на страници.
Възоснова на изявленията на оперативния директор на Apple,Тим Кук , компанията няма да толерира копиране собствена интелектуална собственост и за да го пресече ще използва всички позволени средства. Това не изключва съдебни искове в най-близко време.
Аватар
tonygti

Re: Apple получиха патента за мултитъч-интерфейса

Мнение от tonygti »

много се съмнявам че други компании няма да го копират това... :-/
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

tonygti, ти въобще знаеш ли какво означава да имаш патент за нещо?
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
naB4o

Мнение от naB4o »

Не знае, а иначе честито на Ябълката :)
iPhone 2G 8Gb
iPhone 3G 16GB
iPhone 4g 32GB
Аватар
mad_max

Мнение от mad_max »

Sisq0 написа:tonygti, ти въобще знаеш ли какво означава да имаш патент за нещо?
Sisq0, те повечето знаят какво е, ама китайците определено не. За тях такива работи не важат. :)
iPhone 3G 16Gb 3.0
gotox

Мнение от gotox »

Ами новината въобще не е весела. От конкуретна борба чрез патенти губят само потребителите.
Аватар
tonygti

Мнение от tonygti »

Sisq0 написа:tonygti, ти въобще знаеш ли какво означава да имаш патент за нещо?
Много добре знам какво е, но както каза някой по-нагоре китайците не ги интересуват такива неща...
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Да, китайците не ги интересуват тези неща и могат да правят каквото си искат, но само в Китай. Продукт, който нарушава патентното или лицензното право, не може да се продава в Европа и САЩ, а и в останалия цивилизован свят. В Китай се прави кока кола от водорасли, имат ресторанти Макдоналдс с китайска храна, но странно защо не отварят клонове по света.
Аватар
tonygti

Мнение от tonygti »

Ми те и 2бе и разни други магазинчета нямат право да продават iPhone а в почти всеки магазин като влеза и ония: "оо да, ние продаваме iPhone 3G" (и изваждат от некви чекмеджета 100 iPhone) :D
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Абе ти си доста неориентиран човек. Чак почвам да се дразня. Нямат право да го продават официално, всеки има право да препродава каквото и да било.
Аватар
tonygti

Мнение от tonygti »

Официално не, това е ясно, но е факт, че ще се продават... а тука в БГ не сме много по официалните неща, нали така :)
Аватар
pixel

Мнение от pixel »

gotox написа:Ами новината въобще не е весела. От конкуретна борба чрез патенти губят само потребителите.
Taка си мисля и аз .
Интересно ми е дали ще има проблем примерно за Palm Pre , който беше обявен като мулти тъч.
Аватар
The Shaman
supporter

Мнение от The Shaman »

pixel написа:
gotox написа:Ами новината въобще не е весела. От конкуретна борба чрез патенти губят само потребителите.
Taка си мисля и аз .
Интересно ми е дали ще има проблем примерно за Palm Pre , който беше обявен като мулти тъч.
При заварено положение не ми се вярва да го барат.
Аватар
deezel - download.bg
Обратна връзка:

Мнение от deezel - download.bg »

Ами те бяха почнали да се съдят нещо, но... Замря положението.
Наскоро се оказа, че и G1 има мултитъч поддръжка, но по подразбиране не е активна. Разбира се, въпрос на месец беше да се направи хак, който я позволява в браузъра, а и в Maps, доколкото си спомням. Интересно ми е обаче как стои положението с ноутбуците. Asus също предлагат multitouch, а може би и други компании. Не знам, не знам...
Darin Dimitrov - Download.BG Magazine
iPhone 16GB Firmware 2.2 PWNED + MacBook Air + Super Drive + Apple Remote x2 + iMac 24'+ AirPort Express + Nokia N95 + Nokia N800 Internet Tablet OS 2008
Аватар
kal1ch

Мнение от kal1ch »

deezel - download.bg написа:Asus също предлагат multitouch, а може би и други компании. Не знам, не знам...
Не се сещам къде го четох, но патента е само за мулти-тъч при мобилни телефони.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Няма заварено положение. Патентът е в сила от датата на подаване на заявление за него. Одобрението идва много по-късно, защото се правят редица проверки, а може и да има оспорвания. Ако някой подаде заявление за същото, патент се дава на този, който го е подал пръв. След това никой не може да ползва това, което е защитено от патент, без изричното съгласие на автора му. Не се притеснявайте за конкуренциятя. Копмании от ранга на Епъл, Майрософт, БМВ, Хонда и прочие гиганти, регистрират по няколко хиляди патента годишно, а конкуренция все още има.
Аватар
johny_b3
Обратна връзка:

Мнение от johny_b3 »

anthony написа:Да, китайците не ги интересуват тези неща и могат да правят каквото си искат, но само в Китай. Продукт, който нарушава патентното или лицензното право, не може да се продава в Европа и САЩ, а и в останалия цивилизован свят. В Китай се прави кока кола от водорасли, имат ресторанти Макдоналдс с китайска храна, но странно защо не отварят клонове по света.
Така е много си прав, но онзи ден когато бях в Jeff, видях да продават евтини имитации на Iphone ... ПРИ ТОВА 3 ВИДА ... кеф да му е на селянина нагъл му кажи ... :) (:|f
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Имитациите не разполагат с нито една от технологиите на Епъл като хардуер и софтуер, най-малко с мултитъч. То и adibas маратонки може да си купиш, но няма да имат нищо общо с оригинал.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Колко сте злееее.
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Тоя пак се е напил.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Не съм се бе. Ама изцепките на tonygti са направо ЗЛЕ!
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

:))
Аватар
tonygti

Мнение от tonygti »

:))
boby

Мнение от boby »

Тази мулитъч функция на дисплея има ли я и при IPod Touch?
iPod Touch 2Generation 8GB, without jailbreak
Mitk0

Мнение от Mitk0 »

anthony написа:Няма заварено положение. Патентът е в сила от датата на подаване на заявление за него. Одобрението идва много по-късно, защото се правят редица проверки, а може и да има оспорвания. Ако някой подаде заявление за същото, патент се дава на този, който го е подал пръв. След това никой не може да ползва това, което е защитено от патент, без изричното съгласие на автора му. Не се притеснявайте за конкуренциятя. Копмании от ранга на Епъл, Майрософт, БМВ, Хонда и прочие гиганти, регистрират по няколко хиляди патента годишно, а конкуренция все още има.
Съгласен съм с теб, но все пак имай предвид, че съдебните дела за защита на патентни права не винаги са 100% спечелени, а понякога даже са прекалено голям проблем за патентопритежателите.

Един от бившите шефове на Adobe притежава патент за RMA (Rich Media Applications), като описанието на продукта му горе-долу обхваща RIA (Rich Internet Applications) - Adobe Flex, Microsoft Silverlight и други. Имаше вълнения из уеб пространството по въпроса за този патент и желанията на притежателя му, но факт е, че в момента въпросният човек не държи правата над близо 90% от Web 2.0 базираните сайтове и продукти.

Не твърдя, че Apple няма да могат да използват патента си.
Просто ако той е силно конкретизиран, другите производители ще имат свободата да разработват подобни продукти, а ако не е, има възможност да гледаме съдебни дела проточени с години, които няма да спират на конкуренцията през това време.
Публикувай отговор