HOWTO: Добавяне на българските празници в iPhone Calendar

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
ivosiliev

HOWTO: Добавяне на българските празници в iPhone Calendar

Мнение от ivosiliev »

iPhone Calendar е програма, която е налична при всеки iPhone телефон.
Освен приложението й като органайзер на Вашите лични събития и ангажименти е възможно да използвате приложението и като православен календар и календар на официалните празници за България.

Ето как става това:

1. Изтеглете файловете "bg-holidays.ics" (официални празници) и/или "bg-orthodox.ics"(православен календар) и/или "bg-holidays-.ics" (официални и неофициални празници, празници на Европа, именни дни - L-) ъпдейт: 13.01.2009) на Вашият компютър и ги стартирайте;
2. Файловете ще се заредят през програма, която ги поддържа - при Windows това най-често е Outlook. В програмата ще се заредят календари - изчакайте зареждането и затворете програмата.
- В случай, че имате Outlook 2003 /Windows/ кликнете тук
- В случай, че имате Outlook 2007 /Windows/ кликнете тук (благодарение на totopz)
- В случай, че имате iCal /Mac/ кликнете тук (благодарение на johnnybravo)
3. Свържете iPhone с Вашият компютър през iTunes;
4. Когато премине синхронизацията на телефона Ви, влезте в iTunes > DEVICES (лявата колона) и го изберете. От зареденото вдясно съдържание от iTunes изберете табът "Info" и скролнете надолу до заглавието "Calendars";
5. В "Calendars" активирайте чекбокса "Sync calendars with:" и от активиралото се падащо меню до него изберете програмата, с която преди това Ви са се отворили файловете с календарите (виж т.1);
6. Задайте "Selected calendars:" и изберете от бокса с наличните календари "Bulgarian Holidays" и/или "Православен календар" (в зависимост кои календари искате да се прехвърлят на телефона Ви);

7. Синхронизирайте чрез натискане на "Apply" бутона и изчакайте да приключи синхронизацията;

Честито! Вече имате календарите на своят телефон. Всеки от официалните празници има подробна информация, а освен това може да разглеждате само някой от наличните календари или всички.

FAQ:
1. Защо всичките ми стари събития от телефона се изгубиха?
Уверете се, че в частта "Advanced" от табът "Info" не сте активирали чекбокса "Calendar", в противен случай всички стари записи във Вашия календар ще бъдат изтрити. По принцип тази опция е изключена, но все пак направете проверка.
2. Как да заменя вече импортиран в Outlook календар с друг, по-нов?
Ако първоначално сте добавили в Outlook календари, но в последствие искате да изтриете тях и да добавите на тяхно място други, за да може в iTunes да се покаже актуалният списък с новите календари просто преизберете от падащото меню "Sync calendars with:" опцията "Outlook".
Ако сте с Outlook 2003 може да прегледате този пост (благодарение на Lyubo_lvl)

EDIT:
- Добавен е 2.юни - Денят в памет на Ботев (благодарение на vaskog)
- Добавен е Св. Валентин на 14.февруари
11.01.09
- Добавен нов файл с календар: "bg-holidays+.ics", който включва официални и неофициални празници, празници на Европа, именни дни, международни празници, паметни български дати
13.01.09
- Добавени са някой пропуснати дати в календара "bg-holidays+.ics" (благодарение на mupo)
Последно промяна от ivosiliev на 25 Яну 2009, 01:48, променено общо 12 пъти.
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Re: HOWTO: Добавяне на българските празници в iPhone Calendar

Мнение от Sisq0 »

Не се получава нещо. Цъкнах на двата файла, отвори ги с Outlook, сейвна ги.
Отварям iTunes, телефонът е закачен, но в Info не се виждат двата календара, а само...
Изображение
В Outlook пък пише само Calendars (5) (вероятно защото ги заредих по два пъти) и нито мога да ги отворя, нито да ги изтрия...
Изображение
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

При мен се получава абсолютно същото...

едит: Да не е заради Windows Vista-та ?
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
ceciloko

Мнение от ceciloko »

При мен стана, мерси!

С Виста съм!
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

ceciloko написа:При мен стана, мерси!

С Виста съм!
С Outlook ли работиш ?
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
ceciloko

Мнение от ceciloko »

Да.

Изображение

Изображение
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Страхотна тема! Поздравления. Да, ама аз съм с Мак. В такъв случай, кво правим?
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
ivosiliev

Мнение от ivosiliev »

За съжаление не съм ползвал Мак до момента :( , но попитах мой познат, който ми каза, че файловете трябва да се заредят с iCal и да се избере той като източник за синхронизацията на календара на телефона. Надявам се да стане наистина или поне някой да сподели как е с Мак положението.

Sisq0, доколкото виждам от менюто това трябва да е Outlook 2007 поне - опитай с отваряне на "Open Shared Calendars" - би трябвало да се появи списък с новодобавените календари за празници и преди името на всеки от календарите да излиза чекбокс - активирай ги от чекбокса, би трябвало да се получи.
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

За Outlook 2003 говорим. Като цъкна на Shared изкарва The connection to Microsoft Exchange server is unavailable. Outlook must be online or connected to complete this action. Аз опция online/offline не виждам, пък и не разбирам къде трябва да е connected (не го използвам като мейл клиент, а само за синхронизация на контактите от телефона).
Моето творчество!
ivosiliev

Мнение от ivosiliev »

Пробвай да рестартираш iTunes и Outlook и да ги страртираш наново.. ако не си опитал вече - може списъка с календари да не се е опреснил някъде..
По принцип новите импортнати календари в Outlook 2003 се записват в таб MyCalendars и оттам могат да се пускат заедно или поотделно според нуждите на използващият ги:
Изображение
Аватар
vaskog
Обратна връзка:

Мнение от vaskog »

Добро попадение, благодаря!

Забеляазх, обаче, един същствен пропуск: 2 юни - Ден в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България. Този, мисля си, е най-българският ден, а не е отбелязано нищо...
Последно промяна от vaskog на 10 Яну 2009, 19:27, променено общо 1 път.
MAKE the Force be with You !!!

iPhone 2G, 8 GB, fw. 3.1
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Рестартирал съм ги към двадесетина пъти :)
Аз на моя Outlook в долния десен ъгъл няма такива икона и статус Connected както при теб. Предполагам ти имаш активен мейл адрес, който ползваш в програмата. Аз мейл не съм добавял в нея. Едва ли в това е проблемът, но... знам ли и аз. Не и разбирам на тая програма.
Моето творчество!
ivosiliev

Мнение от ivosiliev »

То и аз изобщо не я ползвам, много е смотана - скрийншота е от търсене в интернет :) Ако имаш възможност опитай с по-висока версия, из интернет четох за доста хора, които имат проблем с Outlook 2003 и iTunes. Алтернативен вариант, който незнам доколко би помогнал е да изтриеш Sync History-то на iTunes.

vaskog мерси за забележката, ще добавя празника обезателно и ще ъпдейтна линка в темата :)
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Абе, тя моята е много сложна. Ползвам Офис 2003, защото най-добре се разбира с добавката за спелчек на БАН, ItaEst, която пък ми е нужна за спелчек в програмата Subtitle Workshop... която пък ми е нужна за преводите на филми/сериали.

Казах, че е сложно... :)
Моето творчество!
Аватар
johnnybravo
Обратна връзка:

Мнение от johnnybravo »

Adamov написа:Страхотна тема! Поздравления. Да, ама аз съм с Мак. В такъв случай, кво правим?
Отваряш си .ics файла с Microsoft Entourage и си модерен :)

После можеш от Preferences на Entourage да направиш това:

Изображение

и ще имаш празници и в iCal
Аватар
totopz
Обратна връзка:

Мнение от totopz »

За който ползва Office Outlook 2007:

Първо и при мен календарите не се появиха в iTunes. После забелязах, че има 2 графи - My Calendars и Other Calendars. Та календарите се бяха добавили в Other Calendars. С влачене ги преместих в My Calendars
Изображение
и след това се появиха в iTunes. От там вече след синхронизацията всичко заспа на телефона :)
Аватар
mupo

Мнение от mupo »

Браво, ivosiliev! Накара ме да инсталирам тоя Outlook.
Съветвам редовните потребители на форума с многото мнения да вземат пример от ivosiliev и да направят някое друго ръководство, без значение за какво, стига да е полезно.

ivosiliev, освен 02.06 - Ден в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България, липсва и 30.11 - Андреев ден.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Както и 02.02. - Адамвов ден. Но иначе е чудесно. Вече ще знам кой и кога има имен ден. А относно outlook - това е можи би най-доброто приложение, правено от MS. Просто не го ползвате и затова ви стресира.
Аватар
MagicNAS

Мнение от MagicNAS »

И аз имах проблем с Outlook 2003 но на 2007 всичко си беше ок. Видях че липсват 17 Антоновден и 18 Атанасовден, на 14 февруари ми изписва само Трифон Зарезан
Аватар
johnnybravo
Обратна връзка:

Мнение от johnnybravo »

Нормално е, все пак е православен календар. Свети Валентин не е наш светец, още по-малко е национален празник.
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Свети Валентин е празник при католиците, не и при православните християни. Виж, бай Трифон си го празнуваме одма :)

В крайна сметка някой да е подкарал календарите на Офис 2003?
Моето творчество!
ivosiliev

Мнение от ivosiliev »

Трифон зарезан по нов стил е на 01.Февруари, което честно казано и мен малко ме изненада :) Иначе Св.Валентин ми стана много смешно в Wikipedia описанието му накрая:
"Когато двама влюбени вечерят на Св. Валентин, тяхната връзка често се счита за сериозна.
На този ден много хора се поздравяват с пожеланието „Честит Свети Валентин“, като това може да бъде казано от мъж на жена, но много рядко от мъж на мъж."
johnnybravo, прав си, че няма нищо общо нито с православния, нито с другия календар за националните празници, аз затова се позачудих доста дали изобщо да го има.
MagicNAS, изтегли отново календара и февруарските празници ще си дойдат по местата :) Иначе опитай и с православния - мисля, че ще ти помогне за именните дни.

Все още не съм сигуре какво може да е проблемно при Outlook 2003, но ще го разнищим проблема на Sisq0 надявам се. Търся някой да се консултирам или инсталация на тази версия на софтуера евентуално
victor11

Мнение от victor11 »

За Outlook 2003 се получава чрез ръчно добавяне в календара.
Отваряте си Outlook 2003, меню File -> Import and Export..., от отворилия се прозорец избирате Import an iCalendar or vCalendar file (.vcs), давате Next, посочвате сваления файл от темата и данните се добавят в календара. Остава само да синхронизирате телефона с iTunes.
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Стана, ама се добавиха и двата календара (защото съм ги добавил и двата в Outlook очевидно). Пак е по-добре от нищо. Благодаря.
Моето творчество!
Аватар
aveliky
Обратна връзка:

Мнение от aveliky »

Работят перфектно :))
Публикувай отговор