Какво губи Apple с отключените си телефони?

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...
Аватар
GVB
iGVB
Обратна връзка:

Какво губи Apple с отключените си телефони?

Мнение от GVB »

Пазарните анализатори са стигнали до извода, че отключените iPhone по света представляват около една четвърт от всички продадени телефони с марката Apple. Докато това само по себе си изглежда само като факт, който дразни Стив Джобс, на практика нещата са по-сложни. Като се има предвид, че телефоните се продават с договор за абонамент за услуги и че Apple взема процент от печалбата, която операторите получават от абонатите с iPhone, отключените телефони автоматично означават, че Apple губи пари. Според Тони Саконаджи от Bernstein Research на 1 милион отключени телефони Apple губи около 300 - 400 милиона долара от бъдещи приходи. В същото време той смята, че единственият начин компанията да продаде 10 милиона телефона през 2008 г. е, като започне да продава телефони, необвързани с оператор.

Изторник: Mobile Bulgaria
iPhone 2G 3.1.3 <7E18>|<04.05.04_G> - 8GB
iPhone 5 8.1 Gold (Special Edition) - 16GB
iPhone 5s 8.1 Space Grey NeverLocked - 16GB
Аватар
pixel

Re: Какво губи Apple с отключените си телефони?

Мнение от pixel »

И пак остава момента , че ако телефоните не можеха да се отключват , тези 1 милион айфона вероятно изобщо нямаше да се продадат . Така че след като производствените разходи са определно по-ниски от продажната цена , за реални загуби не може да се говори.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Pixel, не ми се спори на тази тема пак, но за разработката на този продукт са вложени милиарди. Те също се добавят към производствените разходи, както и заплати, ток, вода, такси, опаковка, транспорт и още куп други работи. Производствената цена на един четириядрен процесор на Интел от най-висок клас е под 10 долара. Толкова е и на Celeron от най-нисък клас. Обаче тези алчни мръсници ги продават толкова скъпо. Защо ли?
По-първата част на мнението ти съм 100% съгласен. Това е също като загубите от пиратският софтуер. Щото ако го нямаше пиратски, всички щяха да се избият да си купуват софтуери за 10-20 хиляди долара. Ако Айфон се продаваше отключен, реалната му цена според мен е около 1000 евро.
Аватар
pixel

Мнение от pixel »

Според мен няма какво да се включват в сметката пари за разработка , реклами .... защото когато ти си купуваш телефон , не лишиш от него някой американец който е решил да подпише договор . Всички които са искали са си подписали договори .
А това което правим ние е просто по-голям оборот , в противен случая тези телефони щяха да останат в складовете на Ейпъл.
Така че сметката ,че ако тези телефон не бяха отключени Ейпъл щели да спечелят още еди колко си пари , не ми се струва правилна. Просто щяха да са продали с 1М телефона по-малко и нямаше да да могат да се тупат по гърдите с големи продажби и дялова :) .
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Да, но ако ги бяха пуснали всички отключени, цената нямаше да е 400 долара, а поне 1000. И пак според мен щяха да продадат много повече апарати, но нямаше да могат да печелят всеки месец от абонатите.
Аватар
foolmastah

Мнение от foolmastah »

Щом влагат пари в разработката на сикюрити относно оключването, то логично е, че съответното отключване не им се нрави особено.
Изображение
Аватар
lantinian
Обратна връзка:

Мнение от lantinian »

Без обвързжане с оператор не може. Айфонът не би бил възможен. Вижте съдбата на неговия предесесор.
http://www.mobileburn.com/review.jsp?Id=547
По мое мнение инженерите на MyOrigo са отишли да работят после по Айфона.

Според мен Апъл губи от незаконно отключени телефони единствено в страни където Айфона се продава официално. От друга страна пък печели ако Аъфонът се изнася. По добре продаден но отключен телефон в България отколкото нищо. Освен това ако някой ден Айфон дойде официално, аз съм сигурен че много от нас ще сключат договор, за да ползваме всичките му екстри. Току виж Мтел е езградила някаква по сериозна WiFi мрейа из страната до тогава която да ползваме безплатно.

В крайна сметка трябва да се види колко от незаконно оключените телефони са в САЩ, Великобритания, Франция и Германия, и колко от тях са в останалата част от света. Ако втората група са повече, Апъл са на сметка, ако е първата, то те теоретично са на загуби.

Нека и да не забравяме факта, че от Ноември до сега всички продадени телефони не подлежаха на отключване. Сега не само че много хора ще си ги отключат, но и още повече хора ще започнат да поръчват, и то от цял свят, щом 1.1.3 OTB може да се оключе.

Напълно очаквам до края на годината Апъл да продадат поне 12 милиона, и половината от тях да бъдат оключени.
 iPhone 4 16GB with firmware 4.2.1 [NO JB]
 Macbook Prо 15" (2006), Original Snow Leopard
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Съгласен съм с теб, но това за Мтел ме уби от смях :) Да очакваш от Мтел да пуснат нещо безплатно, е като да очакваш същото от Майкрософт. Аз съм един от първите им абонати още от 1995 или 1996 май беше. Имаха покритие само около НДК и всички ми се подиграваха, че не съм си взел мобифон, но аз просто знаех, коя е технологията с бъдеще. Сметките ми последните 7-8 години не са падали под 200 лв, а от Мтел не съм получил дори един безплатен смс досега. Смисълът на горното ми излияние е, че ако се появи официално в България някога (което много ме съмнява), компанията с права да го продава ще направи всичко възможно да извлече максимална печалба и няма да осигури нищо безплатно за абонатите си. Пък и не знам ние с отключените телефони какви екстри чак толкова губим? По-скоро тези със заключените в момента губят цялото богатство от безплатни приложения, които ние ползваме сега. Я си ресторни телефона и ползвай само няколкото иконки на екрана, които са ти отпуснати от Стив Джобс. Ще го намразиш веднага :)
zviaraD

Мнение от zviaraD »

И мъдростта заговори от устата на Антъни... Ехххх, тежат ли ти годинките? Кога беше 95-та, кога имаше само покритие в района на НДК (защото Краси Стойчев имаше офис в района и Цитрон все още беше българска фирма)... Съгласен съм с него, никога тия кютуци от Мтел няма да пуснат безплатен нет. А в моята божествена, стара и мъдра глава има страхотна концепция за WiFi покритие за София, от която всички ще са доволни, но... Не съм в управата на никой мобилен оператор :roll:
Преди да се сърдите за намеси в постовете си, прочетете ТУК
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Мдааа, прав си Звяр. Цитрон бяха точно там. Аз от тях си го купих първият телефон. Дадоха ми една тетрадка с хиляди номера, та да си избера, ама понеже ми беше много мерак и избрах най-горният :) Телефонът беше Сименс и батерията му държеше 6 часа без да говоря (то нямаше и с кого тогава) :)
Никой няма да пусне нещо безплатно, но аз ще съм доволен ако направят цената за GPRS поносима, защото като скорост не е никак зле. Примерно неограничен по трафик нет за около 30-40 лв. ще е супер.
Аватар
Duh5
Обратна връзка:

Мнение от Duh5 »

anthony написа:Примерно неограничен по трафик нет за около 30-40 лв. ще е супер.
+1... Направо минавам на Мтел ако го направят..
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

GVB трябва да ги убеди отвътре :)
Аватар
lantinian
Обратна връзка:

Мнение от lantinian »

Съгласен сен съм с вас Момчета. Даже и BGMaps е платена сега (за портативни устрйства което е просто апсурдно) С Айфона просто си правиш уебклип на менюто за търсене на homescreen. Така ги съжалявам тези дето ползват WAP сега.

Друго, което ми хрумна е че ако Айфон дойде тука, google може да интегрират картите на BGmaps със своите. В момента google maps е почти безполезно за хората в Bylgariq. Освен сателитни снимки разбира се.

Например сега O2 в UK, предлагат безплатно Wifi в всички градове. Аз ся надявам и нещо подобно от Мтел ако Айфона дойде тука.

Между другото, сигурно знаече че може да ползвате безплатно Wifi през http://www.freebg.net Просто си направете една безплатна регистрация на сайта им всеки път си влизате с парола през freebg.net еднократно. Във Варна има добро покритие. Незнам за София.
 iPhone 4 16GB with firmware 4.2.1 [NO JB]
 Macbook Prо 15" (2006), Original Snow Leopard
Публикувай отговор