Въпросче относно Mac mini

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
likrensse

Въпросче относно Mac mini

Мнение от likrensse »

Здравейте, хора.

Намислила съм да си купувам Mac mini (по-конкретно модела от 2012г. с процесор Intel core i5, двуядрен, 2.50 GHz; 4gb DDR3 RAM и графична карта Intel HD Graphics 4000 ).

Преди това обаче, разбира се, възникват разни дилеми при мен и реших да се допитам до вас.
В момента имам лаптоп, който използвам главно за музика, филми, интернет, от време на време работа с фотошоп (като хоби) и презентации за университета. За същите неща ще ми трябва и макчето и евентуално в редки случаи може да се наложи да обработвам видео.
Смятате ли, че ще ми върши работа? Не търся кой знае каква производителност, искам просто да имам добре работеща и надеждна машинка.

Също малко ме притеснява факта, че има само един отвор за охлаждане. Смятате ли, че е проблем за тази конфигурация?

Приемам всякакви съвети и мнения.

Благодаря предварително! :)
Iphone4

Re: Въпросче относно Mac mini

Мнение от Iphone4 »

Според мен би ти свършило перфектна работа. Единия отвор за охлаждане не е проблем ще работи добре.
With Iphone 4 16 gb 5.01
imac 2012 10.8.2
ipad 4 6.1.2
ipod touch 1gen
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Ако не мислиш да играеш игри с тежка графика (което ти НЕ си споменала, но аз все пак да си кажа), за всичко останало няма да имаш никакви грижи с MacMini-то. Няма нужда да се притесняваш за охлаждането - добре си е. :-w

Другото е, че не си казала с какъв лаптоп работиш в момента. Та ако имаш опит с Епъл - значи всичко ще е ОК и с MacMini-то. А ако никога не си работила на MacOS - може да имаш проблеми от това, че не знаеш кое как се прави и да се разочароваш... не че не може и Прозорци да му сложиш, но тогава ще е леко безсмислено да се набутваш за MacMini.

И третото е, че ще трябва да си предвидиш и пари за Епъл-ска мишка и клавиатура за MacMini-то (не че не може и с обикновени USB клавиатура и мишка за 5 лв. да работи... но...) + преходник за монитора, към който мислиш да го свързваш, което са още около 200-300 лв. да кажем. ;)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
likrensse

Мнение от likrensse »

Мерси много на отзовалите се. [-o<

Лаптопът ми е не е на Apple, но съм работила с MacOS и знам за какво иде реч... за Бога, дори нямам търпение да се отърва от Уиндоус. :)) Мишката, клавиатурата и кабела също съм ги предвидила.

В момента се сещам да попитам и още нещо - ако по някое време реша да му сложа SSD, по какъв начин се инсталира ОС-а на новия диск? Принципно нямам такива намерения, но предпочитам да си имам информацията, ако след година-две ми хрумне. :)
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Няма проблем с инсталирането на SSD-то. Ще работи като Слънце. Най-лесно ще стане ако направиш Time Machine backup на някакъв външен диск преди това от стария диск. После слагаш новия, инсталираш (то става и направо от Интернет) и накрая връщаш от бекъпа данните и за "нула време" има работещ компютър с нов/бърз диск. Просто е "песен" да се правят такива неща с Епъл/МакОС, за разлика от Прозорец-а. B-)
А то и в MacMini-то по принцип има място за два диска, но ако не е "сървър" версията, ще трябва да се добави и едно кабелче за свързването на втория диск. И тогава ще може да добавиш SSD-то за да работи MacOS-а бързо, а оригиналния диск да си остане за сторидж... и ако направиш така, ще може направо да възстановиш данните върхо новата инсталация от стария диск, без да ползваш външен диск. ;)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
likrensse

Мнение от likrensse »

Чудесно! Много благодаря за изчерпателния отговор! =D>
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Мнение от angelovarna »

Тъй като до преди няколко години ползвах един Mac mini 2010, също ми се наложи да си закупя преходник -> цената на преходник от hdmi към dvi е от порядъка на 5лв. (после същия го ползвах за кратко и бучнат в една конзола PS3). :)
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
Публикувай отговор