Мак ОС-а и стандартните неща (браузване и т.н. BS) няма да има проблем да работи и с 2ГБ (т.е. и с 4ГБ няма да има никакви грижи). Но ако поискаш нещо "по-така" и ще ти отеснее паметта, а няма да може да я увеличиш. Просто паметта е запоена на дъното и няма как да се ъпгрейдва... само смяна на дъното (а то струва "майка си и баща си" като резервна част за подмяна). Затова е много важно да си вземаш максимумът, който ти позволява бюджета и всички евентуални БЪДЕЩИ твои потребности. Защото "харддиска" поне е отделен компонент и дори и да не ти е достатъчен, може да се подмени само той (макар и да е много специфичен и да не е като стандартен харддиск), но паметта е критична, защото води до смяна на дъно ако е недостатъчна.
П.П. Освен това - аз ако бях на твое място бих изчакал поне да мине следващото представяне на Епъл, което е през юни. Аз лично чакам най-после да излезе нов МакБуук Еър с Ретина, но според слуховете ще обявят само обновление на сегашния модел с малко по-добри характеристики, намалена цена, но пак без Ретина, която евентуално да остана за края на годината.