Поправен = Заменен?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
codename47

Поправен = Заменен?

Мнение от codename47 »

Здравейте,
пиша по един въпрос до които опрях в една друга тема но реших че този въпрос си заслужава отделна.
Става дума за това, че се оказва (след размяна на няколко e-mail-а с creativecenter) че телефон закупен от Мтел няма право на сервиз в официалния сервиз на Apple в България докато не му изтече гаранцията към Мтел (която всъщност не знам колко е)! Тук става малко неясно защото според сайта на Apple ремонти с ОРИГИНАЛНИ части - т. 3.1 за да е неразличим от нов се правят само в оторизираните сервизи - за което в България е посочен само creativecenter. Да но след като Мтел не са официален сервиз имат ли право на ремонт или трябва да дават нови телефони? Доколкото разбирам на Глобул се заменят?
iPhone 6S plus 64GB black
Ipad Air 3G 64GB
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Re: Поправен = Заменен?

Мнение от angelovarna »

Във форума е писано много пъти по тази тема (включително и от мен).
Мтел и Глобул - заменят устройствата с нови. Нямат право да ремонтират Apple продукти.
От партньорите на двата оператора обаче можете да очаквате въртели и схеми (това са Хенди, Германос и др).
Creative Center са официален сервиз за Apple продукти за България. И ако си закупиш Apple компютър/телефон (не от оператор), дори и от чужбина (най-вече от там), и стане проблем с хардуера - можеш да го дадеш на сервиз при тях, защото ще ти важи международната гаранция от 1г. от покупка на у-вото.

ПП: От написаното по-горе от теб се вижда, че не си се заинтересувал да погледнеш гърба на гаранционната си карта за да видиш колко ти е гаранцията. А аз се учудвам, че не си намерил информация по въпросите, които те интересуват. :-S :-X :-S
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
codename47

Мнение от codename47 »

Благодаря за отговора. За гърба на гаранционната карта не успях да го разгледам защото я оставих в офиса на Мтел, а чак след като ми съобщиха за заменката започнах да се интересувам от проблема. Виждам че е 2г.
ПП. А според това - Обслужване - Упълномощени сервизи: дори няма опция iphone от падащото меню.
iPhone 6S plus 64GB black
Ipad Air 3G 64GB
atanas.angelov89

Мнение от atanas.angelov89 »

Днес оставих моята 4-ка с жълто петно на екрана в Германос. Казаха ми сменен / не сменен, все 20-30 дни ще чакам. Часовникът тик-так-а. Да видим какво ще ми сервират и след колко време. Обаче телефонът е на година и половина. Дали има значение? Иначе консултант от магазина ми каза, че не ремонтирали, само замяна, дори неговия 3гс бил сменен предишния ден. Не разбрах поради какви оплаквания.

П.П. На екрана се появява жълто петно като загрее екрана, намира се горе в ляво. След като го оставя или е по-студено го няма, или е супер трудно забележимо. Ако играя и съответно го сгрея от ръцете ми, става неприятно жълто и е забележимо и на не-бял фон. Предполагам, че и моят е от онези с проблемите в лепилото. To be continued... :)
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Германос :D...сега ще ти кажат, че е мокрен и няма смяна. Протокол от приемането с опис пазиш ли?
"Мисля-значи съществувам"
venci362

Мнение от venci362 »

За да не отварям нова тема пиша тук(пак става въпрос за екран).На един 4S като се погледно отляво екрана синее,а като се погледне отдясно избелява.Какъв е този проблем с екрана?На някой случвало ли му се е?
Apple iPhone 6 64GB
Аpple iPad Аir Wi-Fi 16GB
atanas.angelov89

Alxx написа:Германос :D...сега ще ти кажат, че е мокрен и няма смяна. Протокол от приемането с опис пазиш ли?
Протокола, който ми даде консултанта ли? Да, пазя го, защо? Само протокол, какъв опис? Всъщност то не е ли едно и също. Пише кой го е дал, телефон за връзка, дата, състояние....

И да очаквам, да не ми признаят гаранцията така ли?

Някой друг с "жълтия" проблем и Германос, да сподели мнение моля ? Също така ми казаха, призната/непризната гаранция 20-30 дни щяло да отнеме.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

30 дни е максималният срок за гаранционен ремонт, според ЗЗП. После имаш право да изискваш връщане на 100% от платената сума. Германос играят мръсно - пусни търсачката и виж резултатите във всички айфон форуми в БГ. Много пропищели има.
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Мнение от angelovarna »

Точно в графата състояние се описва в какво състояние е приет апарата.
Винаги могат да се измъкнат с "мокрен" и пр. защото няма как при приемане на телефона да се види това, и ако е мокрен се забелязва в сервиза като отворят телефона.
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
atanas.angelov89

Видях, че има лоши отзиви, вече съм го дал. Замислих се дали да не отида да си го взема, понеже като четох, май си ги разглобяват хич не им дреме, а уж нямали право. Ама ще чакам, дано поне ми го върнат без разправии за над 30дни. Няма да откажа нов или пари ;)) ама искам да се приключи в нормален срок.Ако ми го върнат хич няма да се разправям, проблема, за щастие, не е толкова шокиращ и ще си карам така. И да стане по-зле, един екран е 100лв, още толкоз време да изкара, ехеее.

Изобщо не ми се разправя още месеци да стоя без телефон докато КЗП направят нещо. А пък и имам някаква, може би погрешна вяра, в безпроблемното резолиране на проблема. А пък и имаше няколко със сменени телефони...
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

От КЗП няма да чакаш месеци, повярвай - това няма да е първи сигнал срещу германос. Отделно, с жалба или иначе, пак ще си получиш телефона.
atanas.angelov89

Малко дълга май става темата, но съветваш ме, ако ми откажат гаранция - КЗП и грубо казано 100% ще го сменят, така ли? А аз визирах следната ситуация, задържат го 25 дни, и ми кажат мокрен е примерно, ако си го взема, фактически се отказвам от рекламацията. А пък ако съобщя на КЗП, телефона трябва да остане в Германос и до колкото знам те (КЗП) винаги имат много работа и може да отнеме доста време докато се стигне до резултат.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Ако го вземеш неремонтиран, не се отказваш от рекламацията. Но!!! Пазиш си протокола с описа при приемане и не го даваш НИКОМУ! Ако ти направят кофти ремонт и го вземеш - тогава е автогол. КЗП никак не се бавят при разправии с операторите - при един от случаите с потребител от форума им напраскаха три поредни глоби за неспазване на указание в рамките на месец, накрая се стигна до съд. Познай кой спечели?

П.П. Ти какво? Ще се оставиш да те клатят през панталона и ще си плащаш като поп за ремонт в частен сервиз, само защото ще си без телефон известно време? Е, затова си позволяват такива номера, разчитат именно на липсата на себеуважение и познаване на правата като потребител!
atanas.angelov89

Alxx написа:Ако го вземеш неремонтиран, не се отказваш от рекламацията. Но!!! Пазиш си протокола с описа при приемане и не го даваш НИКОМУ! Ако ти направят кофти ремонт и го вземеш - тогава е автогол. КЗП никак не се бавят при разправии с операторите - при един от случаите с потребител от форума им напраскаха три поредни глоби за неспазване на указание в рамките на месец, накрая се стигна до съд. Познай кой спечели?...
Т.е. казват ми нищо не е правено по телефона, гаранцията не се признава - КЗП.
А ако са го ремонтирали, обаче пак има проблем и го взема тогава автогол, така ли?
Аватар
Salvor

Мнение от Salvor »

Здравейте,
искам да ви попитам какво мислите за моя случай? Преди известно време си дадох телефона (iPhone 5) в Мтел, защото не искаше да се включва, и те ми го замениха с чисто нов апарат. Новият работи без проблем, но открих лека драскотина в левия ъгъл. Когато взех гаранционно заменения апарат и излязох от магазина, реших да го разгледам и видях драскотината, и веднаха се върнах да им кажа, за това. От магазина ме накараха да напиша жалба. Написах жалба и ми казаха, че ще трябва да почакам. Искам да попитам колко време ще трябва да чакам и дали ще ми го сменят отново, заради драскотината? И ако не го сменят, какво да направя?
Cazinal

Подмяна на гаранционен iPhone 4, 32 GB

Мнение от Cazinal »

Здравейте,

Предстои ми подмяна на iPhone 4, 32 GB, закупен преди две години без две седмици от М-тел. Преди три дни ми се появи жълто петно в горната част на дисплея и го дадох на сервиз. Днес разбрах, че "очакват телефона ми да бъде подменен с нов".
Доста по темата изчетох и сега с основание се чудя какъв ли телефон ще ми дадат. Нямам желание да приемам стар апарат, дори било то refurbished.
Има ли въобще някаква вероятност да ми дадат наистина чисто нов телефон? Те в момента Ментел нови iPhone 4 нямат, пък дали ще имат refurbished...
Има ли тук някой с подменен гаранционен апарат, който да сподели впечатления?
Въобще как бих могъл да разбера, ако ми дадат refurbished? Има ли някакъв вариант да получа нов апарат и да отворят новата кутия пред мен?
По принцип по закон, ако ми дават refurbished, трябва да ме информират, но не вярвам да го направят. Точно затова се чудя дали има начин на място да разбера, че се опитват да ми пробутат не нов апарат, който не бих приел.
Е, тогава ще стане страшно. Без това доста съм им набрал, най-скорошния проблем е този + това, че искат 150 лв. или сключване на нов договор, за да ми отключат айфона, което си е чисто изнудване.
iPhone 4 32 GB, iOS 5.1.1 , ФЗ - M-Teл, not jailbroken.
Sag niemals nie!
Sovar

Мнение от Sovar »

За съжаление няма как да ти дадат нов телефон, камо ли в неотваряна кутия - политика на Apple. На мен, когато ми заменяха 4S, ми дадоха ref. Малко след излизането му в Мтел го всез и след по-малко от месец имах проблем. Телефонът отното е ref. няма как да е чисто нов, нищо, че беше малко след представянето му. Иначе да, трябва да те уведомят, че ти дават ref. Аз бях дирекнто в сервизът им и ми отвориха пред мен кутията не "новия" ми телефон. Беше черна и вътре само телефона.
xway

Мнение от xway »

Здравейте колеги. Пиша ви за малко информация и съвет. На 9 миналия месец оставих телефона ми Айфон 4С в Германос защото телефона не можеше да се свърже с компютъра. В протокола където ми дадоха името ми не беше написано правилно, номера за връзка с мен беше объркан. Днес реших да отида и да попитам на място какво е положението и ми казаха че апарата ще бъде заменен. Само ще в момента в сервизите им го няма налично. Въпроса ми е те друг употребяван апарат ли ще ми дадат или нов ? Колко време ще ги чакам да ми се обадят за другия телефон (питам защото не ми казаха конкретна дата или период). Има ли вариант да ми пробутат някакъв апарат в лошо състояние ? До колко знам е че след 30 дена мога да си поискам моя телефон и това че не са го поправили или заменили могат ли да бъдат основание за прекратяване на договора в моя полза ? Посъветвайте ме какво да правя ако се опитат да ме " прецакат " Мога ли да вида някаде правата си в такива моменти с цел да не бъда подведен ?
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Чети в частта с гаранциите за потребители.
http://kzp.bg/download.php?mode=fileDow ... ile_id=150
xway

Мнение от xway »

доколко разбрах от тия членове и алинеи ако до 30 дневния период не ми бъде заменен апарата ( в моя случай че не могат да го оправят ) мога да разваля договора и да поискам връщане на всички пари платени до момента така ли ?:-/ а в случай че искат да ми дадът 2 употреба телефон мога ли да се откажа от него и да прекратя договора без неустойки от моя страна ?
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Заводски рециклиран не е втора употреба.
xway

Мнение от xway »

значи ако е така наречено " Заводски рециклиран " е като нов и мога да си ползвам с кеф :)) само така и не ми отговорихте за след 30 дневния престой в сервиза и това , че ако продалжът да го бавят мога ли да прекратя договора без неустойки от моя страна ? Смисъл уж като намерят апарат в сервиза ще бъде заменен ама това какво означава те могат да ми се обадят след 3 месеца ако няма конкретен период а и да има не ми казаха колко време горе доло ще чакам .
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Вече си го прочел, що чакаш аз да го кажа като висша инстанция? Да, имаш право да си искаш 100% от сумата след 30-тия ден.
bimo84

Мнение от bimo84 »

При мен германос ми смениха телефона след 21 дни без проблеми.не му работеше Wifi i Bluetooth
iPhone 4s black 16 GB jailbraked
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Пак си говорите врели некипели. Ако кажат мокрен е искай да ти покажат почервенвлия сензор. Ако откажат КЗП. Те винаги могат да кажат мокрен е. КЗП.
Споменах ли КЗП. Така Мтел и Глобул нямат право да ремонтират устройства на епъл а само да ги подменят с нови/рифърбишнати. Ако телефона не е от тях, тогава можеш да го ремонтираш в Криейтив. Гаранционно (1г) или извън гаранционно.

Това "мокрен е" е основното извинение за отказа на гаранция. От влага сензорите могат да станат розови. Това не инвалидира гаранцията. Ако е мокрен стават Червени. Тогава вече има и следи от вода по платки, екран, клеми ала бала. Те не изчезват яко дим. Ако е отварян неооторизирано телефона това може да се разбере. Понеже е така сглобен
, че вътре има едно като лепенка , което ако не се отвори професионално се наранява. Тоест личи си че телефона е ровен.

Ако не ти изнася отговора на сервиза/магазина тогава КЗП с добре формулирано оплакване. Подчертавам "добре формулирано" и обосновано, понеже иначе си губите времето.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
Публикувай отговор