Тези няколко дни се проточиха.Иван Шопов написа:На този въпрос ще ти отговоря след няколко дни.
Утре пристига моя обратно от Англия и ще пробвам отново.

След три месеца борба с О2 току що активирах телефона с мтелска карта и сагата е приключена.
Ето и поредицата от действия, през която минах:
1. Свързах се с лайв поддръжката на О2 с искане телефона да бъде отключен. Предоставих всички данни - IMEI, дата и сума на последно зареден ваучер (Pay & Go), номер на сим картата и т.н. и т.н.
2. Стовариха ми изискване, че телефона трябва да е свързван поне веднъж с тяхната мрежа. Обясних им, че е правено преди 2 години, когато е закупен нов, поискаха стария ми номер на месечен договор (който естествено нямам и никой не би пазил) и упорито продължиха да твърдят, че единственият вариант е телефона да се върже поне веднъж с О2. Обещаха да го отключат безплатно.
3. Телефона литна до АНглия и обратно за 24 часа. Последва нов разговор с любезните "гурута". Отговориха, че всичко е ок, но понеже нямам договор с тях (месечен абонамент) и не мога да предоставя стар номер, с който е ползван телефона им дължа 15 паунда за отключване или да вървя на майната си. Последва нелицеприятен разговор, предоставих им копие от стария ми чат (има опция да се изпрати на мейл), последваха хъмкания и обещания за отключване до 72 часа.
4. От този момент нататък през средно 100 часа се запознавах с поредния гуру, на когото отново трябваше да обяснявам всичко, да предоставям номера, сметки и прочее. Успях на 2 пъти да засека Yamini, на която явно и писна от мен и успя да направи невижданото - изрови първоначалният ми номер на договор, с който е бил купен телефона и който те уж нямаха.

5. Много обещания, редовни чатове, обяснения, че са много ангажирани и съвсем скоро ще е ок, 72 часа прерастна до "до 10 дни", всеки се оправдаваше с предишния колега, че е пропуснал някоя дреболия и затова не е отключен, но този път "ще е ок" и т.н. и т.н.
6. Вчера проведох поредният и последен разговор с тях. Обясних на любезното гуру какво мисля за него, майка му, фирмата и майките на всички служители, обещах му съдебно дело и оспамване на всички форуми с копие от чатовете и още няколко весели коледни пожелания. Закле се, че ще реши проблема, проумя, че няма да получи 15 паунда, служебно добави в сметката ми 10 паунда (имах налични 6.16) и се прекръсти няколко пъти с ангажимента, че това са последните 72 часа. Обещах му, че ако не са, то ще бъдат неговите такива и се разделихме с очакване за Страшния Съд.
7. Два часа по-късно получих на мейла уверение, че ънлок процеса е приключил и вече мога да активирам телефона си (добавени бяха и напътствия как се прави). Тъй като 4-ката е в дъщеря ми, а тя не беше у дома, оставих процеса за днес.
8. Днес проверих в няколко сайта за чекване на IMEI и с учудване установих, че единият ми показва "Unlocked", а повечето си стояха на "Locked". До днес всички до един показваха, че е заключен към О2.
9. Е, процедурата я знаете - чао на ултрасноу, мтелска карта, директно активиране през телефона. Нямаше фойерверки в айтюнс, но пък работата с българската карта доказва, че всичко е ок.
Написах всичко това за да знаят всички, че не е невъзможно да се мине по тази схема. Не ми е зора за 15-те паунда, но си остана въпрос на чест и инат да се преборя с гурутата, които упорито продължаваха да ме смятат за български балък, който се опитва да ги излъже. Е, Иван Шопов : О2 = 1:0 .

Ако държите все пак на бързината, а не на достойнството или криворазбраната гордост Ви препоръчвам да си вземете Pay & Go ваучер с 20 паунда в него. 15 ще Ви вземат за отключването, а с остатъка трябва да проведете 1-2 разговора (в онлайн формата се изисква както наличната сума, така и най-често ползваните номера). Пазете всичко - от сим картата до касовата бележка за да ги наврете в 6-та глуха и да няма за какво да се заяждат. Ако Ви се наложи да разговаряте с тях повече от веднъж - непременно използвайте бутона "изпрати копие от чата" до мейла Ви.
Желая Ви успех и повечко търпение!