Отключване СИМ след края на договора?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
Публикувай отговор
kanchev07

Re: Отключване СИМ след края на договора?

Мнение от kanchev07 »

За Мтел ми каза сътрудник от обслужване на клиенти, че ако договора не е изтекъл струва 150 лв. да ти го отключат. Изпратиха ми този линк ( най-долу) пише цената на услугата.
http://www.mtel.bg/spravki-tseni-i-taksi
bonsata

Мнение от bonsata »

Споделям на бързо...Изтече ми договорът , изтече ми лизинга платих си всички фактури и Мтел ми казаха, че или преподписвам или трябва да платя 150 лева за отключване...смятам, че е излишно да споменавам, че това е противозаконно, че това е изнудване и определено тези дни ще пиша до КЗК и Комисия за защита на потребителите...междувременно им казах, че съм готов да преподпиша, но искам веднага да ми отключат телефона, но се оказа, че трябва да преподпиша на същия план или на по-висока стойност...иначе пак 150 лева. И така от 1 седмица вече съм абонат на Глобул, Мтел няма да видят и стотинка от мен никога повече,защото това е селска гавра... но в момента имам заключен телефон, който не ползвам и ще съм благодарен, ако някой даде координати на сервиз за отключване или линк за друг начин. И въпреки, че не си ползвам Iphone-а съм супер щастлив, че съм се махнал от тези боклуци...не казвам, че другите оператори са цвете, но те са хипер наглеци.
kanchev07

Мнение от kanchev07 »

Колега обади се на оператор и питай тях, това с преподписването е трик на магазинерите да те накарат да си преподпишеш договора, защото и тях ги натискат управители и регионални мениджъри. Нямат право!!! След като ти е изтекъл договора са длъжни да ти го отключат без да плащаш.
Аватар
nino_xman

Мнение от nino_xman »

bonsata@Преподписах си договора 1 месец преди да ми е изтекъл стария,съотвено минах на по-нисък тарифен план и си взех 5-та без да имам никакви проблеми и то с новия тарифен план.Чудно ми е на какъв идиот си попаднал,който ти е казал тези глупости???
Последно промяна от nino_xman на 14 Дек 2012, 14:15, променено общо 1 път.
iPhone5-16GB-FU-iOS 7.0.4-JB
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

"Идиот" е фирмена политика на мтел! Не е служител! Въпроса е , че мтел искат или да преподпишеш най-малко на същия тарифен план или да им платиш 150 кинта. КЗП в случая вече станаха слуга на мобилните оператори. Пускаш жалба и от умрял писмо. Баща ми го водят преподписал за 2 години към виваком без дори да са му звъняли? Сещате ли се когато ви карат в офис на виваком да дадете електронен подпис, а сега да ви е честит новия договор. Всички тези неща са вратички в закона, които мобилните оператори експоатират. Мтел са си вързали гащите с тези изисквания, които незнам как но заобикалят закона. Решение е вече да отидете с адвокат във офис на мтел и да "обяснят" на него как точно трябва да преподпишеш и защо. Номера им не минава само ако сте упорити. А предадете ли се лесно , тези издевателства няма да спрат. За сега май глобул се оказаха най-стабилните. Чакаме шока и от тях скоро.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
Kiryakov
Обратна връзка:

Отключване на IPHONE 4 към Мтел

Мнение от Kiryakov »

Здравейте,

Имам фабрично заключен IPHONE 4 към Мтел. Телефона е купен от приятел, а той го е купил от друг негов приятел и реално телефона няма история (титуляра не може да бъде намерен)

Може ли телефона да бъде отключен някъде и да работи с други оператори различни от Мтел?
Ако може къде и по какъв начин ще бъде отключен? Благодаря предварително!

П.С. Ходих в Мтел, но там искат задължително титуляра да присъства.
Аватар
badazzcska

Мнение от badazzcska »

Всеки един ФЗ телефон, може да бъде отключен само и единствено от и чрез оператора към който е заключен! Другите варианти за ползване на оператор различен от този към който е ФЗ телефона са чрез Турбо Сим и тем подобни или по софтуерен път.... Което пък е строго индивидуално, в зависимост от самия телефон, модела и инсталирания му iOs!!!!
iPhone 4 6.1 ФО evasi0n 1.2
iPad 2 Wi-Fi 5.1.1 Jailed
nikolay80

Мнение от nikolay80 »

Сега като взимах 5-цата от Глобул ми казаха че след изтичането на първата година от договора който е за две години мога да подам заявление и до един два дни ми го отключват и не струва нищо.
iPhone 5 16GB iOS 10.1.1 Sim Free
iPhone 6 16GB iOS 10.1.1 Telenor
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Точно така е. Само си пази гаранцията и касовата бележка.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
ultrashock

Мнение от ultrashock »

На мен наскоро ми изтича гаранция и съответно договора (2 години) но телефона не е на мое име, нямам връзка с човека от който го купих, единствено документацията към него. Въпроса ми е трябва ли лично човека който го е купил да подаде молба или мога и аз да подам с опидан IMEI и други детайли за телефона? Договора и телефона са към Глобул.
iPhone 5 16GB Black FO, jailbreaked, iOS 7.1.2
thefunkie

Мнение от thefunkie »

Здравейте,

С нетърпение искам да ви споделя какво стана с отключването на моя iPhone 4, 4.10.0.1, заключен към Ментел, с договор от 24.12.2010 г.

Почна се в средата на Декември 2012 г. След дълги разговори с Ментел се оказа, че и аз трябва да дам 150 лева или да преподпиша на най-ниската тарифа, 6.90 на месец без ДДС = ~115 лв за 1 година. Последваха разговори в различни офиси на Ментел, на *88, даже и с лъжи от моя страна, че ще пътувам в чужбина и тн. Отговора беше все един и същ. Реших да си издиря договорите и след няколко дни търсене успях да ги открия. Прегледах ги внимателно и установих, че във всеки договор има празни квадратчета, а до тях план, който потребителя си избира. Съответно после в квадратчетата се отбелязва какво си си избрал чрез Х, V или някакъв знак. Беше си отбелязано какви планове съм си избрал, но в видях, че в квадратчето, до което пише, че лизингополучателя декларира, че телефона е заключен и ще се ползва само с карта на Ментел няма хиксче или друг знак. Не знам това до колко е помогнало, но пуснах жалба в Ментел и им написах, че видно от приложение 1 на лизинговия договор лизингополучателя не се обвързва със заключен телефон/карта и ги заплаших, че ако телефона не бъде отключен, случая ще бъде даден на компетентните институции. Миналата седмица получих обаждане, че молбата ми е приета и одобрена, и днес го отключиха. : ))))) СЛЕД 2 ГОДИНИ МИЗЕРИЯ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СЕ МАХНА ОТ ТОЯ ИЗМИСЛЕН ОПЕРАТОР! Съвет и към вас!
Да споделя, че звънях и в Apple, в Америка. От там ми казаха, че продават на Ментел отключени телефони, а те ги заключват. Днес при отключването попитах служителя дали това е вярно и той ми отговори, че са пускали заявка до Apple. Кой лъже? Не знам. Иначе телефона беше отключен през iTunes.

Сега чакам отговор за да видя на какво основание са ми одобрили жалбата. :P Ще го напиша и него тук.

Това е моят случай! Поздрави и Весела Нова Година! :)
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Разбира се, че ги получават отключени и после ги заключват. Единственото което пускат до епъл е, че апарата с Имей ьььь...ььььь е вече ънлокнат , в случай че се наложи да си ползваш межународната гаранция някъде. Всичко руго са лъжи за да платиш или преподпишеш.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Sovar

Мнение от Sovar »

Ще пробвам номера на колегата @thefunkie
sdimov

Мнение от sdimov »

Ами никой не лъже.

От личния ми опит с Глобул като корпоративен клиент мога да кажа, че всички телефони са поръчани заключени и после се пуска заявка към епъл да ги отключат - процеса е по-лесен - пуска се само една заявка за отключване. Как става точно системата с отклюването е мистерия, но със сигурност се минава през епъл.

Разбира се има и малоумен начин - да идват заключени и от оператора да пускат заявка да ги заключат и после пак да пускат заявка за октлюване, но се съмнявам. Щом за корпоративни клиенти пак пускат заявка да се отключат съм по-склонен да вярвавам, че по дефолт си идват заключени

За да се отключи телефона трябва да го вържеш към iTunes и да го ресторнеш. Ако това ставаше от операторите, щяха да вземат телефона и те да го отключат, не да ти казват чакай 2 дни и го включи към iTunes, програма, която със сигурност няма нищо общо с Ментеловци, Главоболовци и т.н.

Като частен клиент на М-тел по същия начин ми октлючиха телефона - чрез iTunes в рамките на два дни след като ми казаха по телефона, че са пуснали заявката.

Поздрави.
iPhone 11 Pro Max 256 gb Midnight Green - Verizon
Apple Watch Space Gray
MacBook
sdimov

Мнение от sdimov »

Sovar написа:Ще пробвам номера на колегата @thefunkie
Колегата има от стария тип договор. Моят е от новия и директно си пише, че съм наясно с това, че телефона може да работи само с карти на М-тел. Препоръчвам ти юрист да ти погледне договора, за да види как договорът за лизинг е обвързан с договора за карта, и как са описани точките вътре и на базата на това да напише молбата.

Защото ако напишеш нещо, което не е правно издържано - нищо няма да постигнеш, имай го предвид.

Поздрави,
С. Димов
Apple Watch Space Gray
MacBook
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Уважаеми Господин Димов

Извинявам се предварително, но пишете наизуст. Имам познат във Глобул както неколкократно казах. Телефоните идват отключени, по списък с ИМЕЙ. В последствие този списък се локва. Айтунс чете ИМЕЙ и казава , че тази гюдерия е заключена към МТЕЛБГ. После при отключване на телефона, въпросния ИМЕЙ се маха от списъка със локнатите ютии и се уведомява Епъл заради международната гаранция на устройството. Този ИМЕЙ става ънлокнат. айтунс вече не го чете като локнат.

Тогава Господин, Димов вие си ползвате телефона по предназначение а не като айпод или органайзър.

Единственото което епъл прави е да освободи вече свободния ИМЕЙ. За това целия процес отнема между 2 и 48 часа. Тоест докато автоматичната система на Епъл реагира на пуснатия по Шаблон имейл.

С уважение

К. Такеда
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
sdimov

Мнение от sdimov »

Данте,

Твоето писание е това, което аз казвам, но написано по друг начин.

Както казах - две са вероятностите нещата да стават. В крайна сметка всичко минава през епъл. А списъка кой телефон да е заключен и кой да е отключен се подава от Оператор към епъл и същото става за отключването.

Ти сам казваш, че се подава, заявка/темплейт към епъл. Не виждам, кое от казаното от мен е наизуст.

Това, че на теб са ти криви всички и във всичко виждаш лъжа е твой проблем. И в крайна сметка - факт е че епъл отклюва и заключва апаратите по дадена заявка от оператора. Това е което казах. Без епъл да махне въпросния емейл от листа със заключените устройства нищо няма да стане.

А относно втората вероятност не е говорене наизуст - а мнение за олесняване на процедурата - 1000 заключени, като им дойде времето само 1 заявка да се отключат и мача приключва.

Също така не виждам причина да се пише отговор за нещо, което е ясно. Доказваме си кой е по-навътре в нещата ли? Еми евала ти с по-навътре, пък ние тъпаците си говорим наизуст.

Живи и здрави!

С Респект,
С. Димов
Apple Watch Space Gray
MacBook
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Четеш през ред. Епъл нямат нищо общо с отключването и заключването на телефона, те единствено и то автоматично "заключват или отключват" във айтунс даден апарат по заявка на оператора. Не Епъл определят кой да е и да не е отключен, а оператора. Факт е и че Глобул го отключват само с молба а Ментел с изнудване.

Не съм казал никъде че си тъпак, нито че аз съм велик. Да си имаме Уважението!
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
thefunkie

Мнение от thefunkie »

Стар или нов договор, спред мен няма значка. Мтел ги е страх от жалби, които след отказ могат да бъдат пускани към КЗП. И в моя договор пишеше, че декларирам, че тела е заключен, но го отключиха. Днес служител на Виваком ми обясни, че жалбите са с голяма тежест при телекомите.
Пускайте смело, пък каквото стане. :P
operator

Мнение от operator »

Зарадва ме!
И моя договор е от старите. В квадратчето срещу, което пише "Лизингополучателя декларира, че телефона е заключен и ще се ползва само с карта на Мтел" също няма знак. За заключването зная от опита си с други апарати и от тази тема. А и при самото купуване никой не ме е предупредил изрично.
Сподели моля, каква жалба е нужна и до кого да е адресирана.
car_manqk

Отключване на 4 от Глобул

Мнение от car_manqk »

Привет на всички
Имам един въпрос. Понеже купих 4 32гб от човек, който ми каза че след като изтече договора от Глобул ще го отключат. Отидох в глобул с фактурата и попълних си молбата всичко е ок.После ми се обадиха ми казаха че понеже телефона не му е плащан лизинга няма да го отключат ,а при положение че в офиса ми казаха че на името който го е купил няма задължения към глобул. Въпроса ми е как да го отключа сега ??? Има ли смисъл да подавам жалба в КЗП ?
Аватар
The Shaman
supporter

Re: Отключване на 4 от Глобул

Мнение от The Shaman »

А сигурен ли си, че лизинга е на негово име а не на трети човек.
car_manqk

Мнение от car_manqk »

сигурен съм
DGT

Мнение от DGT »

Здравейте. Имам iPhone 3GS, заключен към O2, Германия. Договорът му вече е изтекъл и би следвало да може да бъде отключен. НО, трябвали някакви заявки да пускам и пр. или те автоматично го правят след приключването на двугодишният период? Прочетох мненията и знам, че се дискутира за мошениците в България,, но ако някой има опит или просто е дочул нещо с германските мошеници как стоят нещата - ще бъда благодарен да сподели :) Благодаря предварително!
iPhone 5, ФО, iOS 7.1.2, BB 6.02.00
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

с О2 в Англия до колкото си спомням зависеше от вида договор, едни ги отключваха директно а за други се пращаше смс, не си спомням много добре. За Германия, незнам. Обади им се и ги питай, предполагам не ядат и не са прости като нашите сътрудници.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Публикувай отговор