Искам да спомена че телефона е отключен официално (с доплащане без договор) и работеше на български оператор.
По отношение на хардуера няма да задълбавам понеже всеки от вас е чел и гледал снимки и видеота.Само ще спомена, че обещания по-добър звук го няма.Не намерих никаква разлика с моя (2G 1.1.4).
Собственика на телефона разработва приложения за iPhone и е много запознат със SDK-то и ми обясни някой доста интересни неща.
Всеки е гледал презентацията на новия iPhone където обясняваха,че цялата комуникация минава през сървъри на apple за да се намали натоварването на системата и да се удължи живота на батерията.Също видяхме сравнението им с Windows Mobile.
Но реално какво се оказва, всичко освен Сафари (включително и пощата) минават през техните сървъри и няма технически начин (в SDK-то) приложение да се закачи директно към сървър без да ползва apple сървърите като прокси.
Както каза Zibri "Next Big Brother come on stage".Напълно съм съгласен с него.Особено като се има в предвид,че това е enterprice телефон.По отношение колко товарят тези сервизи мога да кажа със сигурност (с това се занимавам) че това не е така.Толкова като искат да пестят батерия може да направят 1 сервиз и приложенията да се регистрират в него и когато се получи отговор по мрежата този сервиз да извиква приложението.Технически не е толкова лесно да се направи но нали са Apple.А също остава въпроса какво се случва ако сървърите им паднат (вече се случи).
За GPS-а.Много недомислено.Имате го но реално не е GPS.Той работи с Google maps което като цяло е добре,но ви трябва Интернет връзка за да може картата да се свали или ако искате да намерите маршрут.Ами ако си някъде без Интернет и от това зависи живота Ви?Мислих си че така отварят пазар за разработчиците на софтуер за различни готини GPS програмни.Да ама не.Не може.Поне в тази версия на sdk-то не може да си играете с GPS-a.Хора от TomTom се бяха засилили да правят приложения за телефона но се оказа,че не може.Направиха официално запитване към apple.Не знам какъв е бил отговора но никъде не се споменава, че пишат нещо.
На същата презентация показаха как се разработва приложение и примера им бе да се покажат всичките им приятели в радиус от 10 километра.Впечатляващо нали.Помислете за сигурността.Не съм любител на световните конспирации но защо ли си мисля,че това може да се използва и за не толкова невинни цели като да намериш някой познат за кафе.Собственика на телефона не успя да ми обясни как точно работи тази система и как е реализирана сигурността.
За 3G скоростта не успях да го тествам но WiFi си работи просто желязно.
Телефона зарежда и загася значително по-бавно от 2G.
Има промяна в чувствителността на екрана.Много по-чувствителен е това води до проблеми за хора с по-големи пръсти.Странно защо не направят когато обърнеш телефона да се обръща и клавиатурата и така ще има повече място за по-големи клавиши.Разбира се ако сте с маникюр забравете да работите с него (доста се смеех гледайки как приятелката ми се опитва да го ползва).Има писалки но тогава какъв е смисъла от тази multy touch технология.Може би ако си купите 2 и имате практика с ядене по китайски ресторанти ще може да се възползвате.
Няма проверка на правописа и не може да се сложи в стандартните приложения (като пощата).
Няма copy/paste, нещо за което целия свят ревеше.Също не може да се добави от SDK-то.
Не може да си сваляте файлове от пощата освен ако не е снимка.За офис файловете може да ги разглеждате но сте до там.Няма запис.Странното е че тези съобщения(примерно .rar) се свалят и се записват на диска.Каква е идеята тогава да пълниш телефона с нещо което не може да ползваш.
Няма MMS.
Не може да закачате повече от 1 снимка към писмо.Много дразнещо.
Не може да закачате други файлове освен снимки.
Можете да препращате съобщения.
BlueTooth е моно.
Не може да си закачите телефона с друг през "Синия зъб" и да си обменяте файлове.Изключително дразнещо.
Не може да ползвате телефона като модем за Интернет и да си включите лаптопа към него.Не може да се направи от SDK-то.
Нямате достъп до файловата система.Тук говоря за официален софтуер а не за хакнати вариянти.
Това е доста недомислено от Apple.Дайте поне достъп поне да си свалям файловете от пощата,или да си записвам
неща вътре.Прекалено дразнещо.Имаш 8 гига в джоба но не може да ги ползваш за нищо освен за някое филмче и песничка.
Не че стария има тези възможности,но нали идеята на нова версия е да подобри старата.А в допълнение те са и ограничени софтуерно (ако защо не и хардуерно).
Mail приложението все още има глупави ограничения за броя на писмата които може да са offline.Добре,аз получавам над 40 мейла дневно (не броим спама).За 5 дена телефона ми е пълен и почва да ги маха без да ме пита кои да се махнат.Имате 8GB място,1 съобщение е килобайти.Странно но и това не може да се промени от SDK-то.Обяснението ми е,че SQL който ползват не е много читав и се получава голямо забавяне при много записи.Може и да греша.
За календара - никакви забележки.Железен е защото си е стария

iPod - си работи както стария.Същото качество.
Microsoft acrive sync - не можах да го тествам.Не ми се инсталираше подобен сървър но отзивите по мрежата са,че работи.1 интересен факт.Когато "облака" падна за 1 седмица доста хора не можеха да ползват тази услуга.Необяснимо ми е като програмист какво общо имат 2-те неща.
Телефона загрява.Доста повече от стария.След 30 минутен разговор като същевременно се мотах из мрежата започна чувствително да пари.Има опасност за ниско-топлинни изгаряния което не е добре.
Всички сте виждали леко променения по-объл дизайн.Не е удобен.Хлъзга се в ръцете.На няколко пъти изтървах телефона въпреки че имам старата версия от месеци.
Мога да напиша още много дразнещи и недомислени неща но ще спра до тук.Идеята ми не е да се заяждам.Ако някой фен на apple се почувства обиден, извинявам се.Аз споделям собствено мнение породено от наблюдение.
Като цяло втората версия не си заслужава да се купува.Ако я продаваха за 199$ без договор определено бих си го взел като интересен аксесоар който да ползвам от време на време,но да работя с него просто няма как да стане.Недомислен,несигурен с 2 думи голямо разочарование.
За парите за които се продава без договор мога да си взема UMPC и обикновен GSM и ще се получи нещо много по-добро.
Все пак не мога да кажа на черното бяло. Технологията е авангард и има много предимства.За съжаление хората от Apple не се възползват от нея максимално.Също не дават и на други да се възползват.