Отключване СИМ след края на договора?
Re: Отключване СИМ след края на договора?
Не зная как си измиват ръцете, но по-горе цитирания от мен колега се е преборил с помоща на КЗП. Значи вече има прецедент.
Скапаната компания мтел едва ли ще загубят от това като отключват телефоните, явно политиката им е да са цървули и това е и не са фалирали щом имат клиенти... На мен примера ми е глобул, от тях съм купувал 4 аЙфона и всичките са ми ги отключвали без никакъв проблем и пак съм им клиент и пак ще им бъда.
Apple iPhone 7 32Gb Black
Apple iPad Air 2 16Gb Wi-Fi+Cellular Space Gray
Apple MacBook Pro 13 Retina Display, Dual-Core i5 2.7GHz, 8GB, 128GB SSD, Intel Iris 6100 (mod.2015)
Apple iPad Air 2 16Gb Wi-Fi+Cellular Space Gray
Apple MacBook Pro 13 Retina Display, Dual-Core i5 2.7GHz, 8GB, 128GB SSD, Intel Iris 6100 (mod.2015)
Според евродиректива и нашето законодателство, това не е "услуга", а ЗАДЪЛЖЕНИЕ след изпълняване на договора. ментел са по - големи от държавата ли? Извинявайте, ама сте тъпи и си заслужавате такъв "оператор"! Беееее, Бееее....Sovar написа:че това е в графа услуга и при плащане на 150лв.
"Мисля-значи съществувам"
Нещо май не разбирате правилно. Телефона ви не е заключен от Епъл а от Ментел. Заявка за отключване не се праща до Епъл а до Ментел. Епъл нямат нищо общо. Само телефоните на 02 и АТ§Т са локнати от Епъл и то заради ексклузивните договори. Въпроса е , че в случая нашият оператор отказва да отключи телефона. Имам познат в Глобул и ситуацията е следната. Пускаш заявка до Глобул те си махат лока, и уведомяват с един 3 редов имейл , че Телефон айфон жмъ/ жмъ ес със имей алабаланица и сериен номер е вече собственост на лицето ганьо балкански след изтичане/предварително придобиване на договорените отношения между ганьо балкански и оператор хикс и е отново NOT LOCKED към оператора! (Както впрочем е бил получен от оператора.)
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Ти поне загряваш, ама останалите...просят си го сами. Отказвам се да си хабя клавиатурата повече.
Няма да е лошо да спреш да си хабиш клавиатурата, защото пишеш глупости.Alxx написа:Според евродиректива и нашето законодателство, това не е "услуга", а ЗАДЪЛЖЕНИЕ след изпълняване на договора. ментел са по - големи от държавата ли? Извинявайте, ама сте тъпи и си заслужавате такъв "оператор"! Беееее, Бееее....Sovar написа:че това е в графа услуга и при плащане на 150лв.
В този пост обяснявам какво ми е казано, а не какво мисля и че съм се помирил с факта ...
Беееее, Бееее
Може и Мтел да ги заключва, но това става при начално активиране през iTune и сървър на Apple. Поне мушморока, който активира моя, половин час се поти над iTune. Когато ти дадат кода, пак през iTune с извадена карта и ресторнат телефон, става отключването.
За България Apple са си измили ръцете както за поддръжката така и за отключването.
В таблицата за доставчиците на телефонни услуги, с дребен шрифт са написали: "Technical support for iPhone in this region is provided by the carrier, not Apple."
И към графата Carrier offers authorized unlocking са уточнили: "May include an additional fee or requirement. Contact carrier for more information."
Накратко са ни оставили на волята на оператора.
Друго е, ако има европейска директива по този въпрос, задължаваща оператора да отключи телефона. Ще помоля Alxx да сподели, щом знае повече по въпроса.
Странно защо, но след като пуснах IMEI-а си в сайта за отключване на немския T-Mobile, за проба, ми излезе следното съобщение."Sie können Ihr iPhone ab 24.03.2014 entsperren." Което е 1 ден след приключване на договора ми с Мтел.
За България Apple са си измили ръцете както за поддръжката така и за отключването.
В таблицата за доставчиците на телефонни услуги, с дребен шрифт са написали: "Technical support for iPhone in this region is provided by the carrier, not Apple."
И към графата Carrier offers authorized unlocking са уточнили: "May include an additional fee or requirement. Contact carrier for more information."
Накратко са ни оставили на волята на оператора.
Друго е, ако има европейска директива по този въпрос, задължаваща оператора да отключи телефона. Ще помоля Alxx да сподели, щом знае повече по въпроса.
Странно защо, но след като пуснах IMEI-а си в сайта за отключване на немския T-Mobile, за проба, ми излезе следното съобщение."Sie können Ihr iPhone ab 24.03.2014 entsperren." Което е 1 ден след приключване на договора ми с Мтел.
Нямах предвид някой конкретно, ама щом казваш...гузен, негонен бяга.Sovar написа:
Няма да е лошо да спреш да си хабиш клавиатурата, защото пишеш глупости.
В този пост обяснявам какво ми е казано, а не какво мисля и че съм се помирил с факта ...
Беееее, Бееее
Операторе, така излиза, защото такъв срок е заявен в Епъл, като задължителен период на заключване. Операторът подава заявка ако има условия за по - ранно отключване. Глобулските излизат с опция за ънлок на 12-тия месец, което си е така - в това отношение са коректни 100%. Малко жаби изядоха от КЗП 2009-та

Здравейте!
Нов съм във форума. За съжаление съм от "жертвите" на Мтел. Преди 3-4 месеца си взех 4с на лизинг с 2 години договор. След като прочетох цялата тема до момента, също вражески настроен си поговорих с една кака от *88. Както се досещате отговорите и бяха същите както на всички останали които са писали в темата досега. Именно заради това "насилствено" обвързване, като ми изтече договора яростно ще ги погна докато не ми освободят телефона който засега смятам да изплатя. Ако има колективни молби и т.н. срещу тях с радост ще се включа!
Поздрави!
Нов съм във форума. За съжаление съм от "жертвите" на Мтел. Преди 3-4 месеца си взех 4с на лизинг с 2 години договор. След като прочетох цялата тема до момента, също вражески настроен си поговорих с една кака от *88. Както се досещате отговорите и бяха същите както на всички останали които са писали в темата досега. Именно заради това "насилствено" обвързване, като ми изтече договора яростно ще ги погна докато не ми освободят телефона който засега смятам да изплатя. Ако има колективни молби и т.н. срещу тях с радост ще се включа!
Поздрави!
Имайте предвид, че операторите на *88 и служителите в офисите на Мтел са инструктирани да не допускат прекратяване на договор. За целта ще ти докарат от 9 морета вода и ще те увещават или притискат по някакъв начин. Естествено и блъфират, закоето ходят на курсове по психология. Придържат се към някаква рамка, но ако питаш различни служители вероятно да получиш различни отговори. Като си взех кола на лизинг и си я изплатих, никои не ме е карал да оставам на обслужване при същият дилър/сервиз. Така е редно. Нямат право да те карат да преподписваш. Баста.
Ain't no fun, waiting round to be a millionare!
iPhone 3G-4.2.1
iPhone 3G-4.2.1
За различните мнения си прав, един път отивам, едната ми вика не може, отивам в другия офис, а можело
Следващия път им казах направо, знам че може не ми увъртайте и не ми губете времето, а го направете, щото иначе ще ида при колегата ви и той ще
Някви се стъписаха и си замълчаха
КЗП, вършат работа, използвайте ги.

Iphone 5 16GB, iOS 7
Ipod Touch 2G 8GB, 4.2.1
Ipod Touch 2G 8GB, 4.2.1
Само да питам, макар и не в темата!
Подлежи ли на разкодиране айфон 4 от МТел?
Приятел задава този въпрос и аз се допитвам до Вас.
Вероятно има някакви опции за това.
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
Ценовата им листа е тук Само че нито от договора, нито от тази ценова листа не става ясно, кога се прилага. Така им е удобно.alex4real написа:Само да питам, макар и не в темата!
Благодаря предварително!
Да - това ясно. Аз питам за други варианти - гевей или джейлбрейк. Момчето се отказа от услугите на МТел. А тел-а е гаранционно сменен преди месец и е чисто нов. Явно ще го продава.operator написа:Ценовата им листа е тук Само че нито от договора, нито от тази ценова листа не става ясно, кога се прилага. Така им е удобно.alex4real написа:Само да питам, макар и не в темата!
Благодаря предварително!
Прочети няколко мнения по - нагоре, точно отказите от ментел се коментират.
Толкова се смях с тази тема. Браво, прочетох я с глямо удовоствие. Закони, евро-директиви, чудесаааа....
Сега аз да кажа ФАКТ - голословията на незопознати и не мислещи може да продъжат разбира се, ще се забавлявам с кеф. Това го пиша за мислещите и интелигентните хора.
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАКОН, КОЙТО ДА РЕГЛАМЕНТИРА ОТКЛЮЧВАНЕТО НА АПАРАТИТЕ! НЯМА И ЗАКОНОВО УРЕДЕН РЕГЛАМЕН ПОСТАВЯЩ УСЛОВИЯ КОИ АПАРАТИ ДА СА КОДИРАНИ И КОИ НЕ! НЯМА ЛИ ЗАКОН - НЯМА КЗП!!!
Всичко е според това, което решат операторите. Купуваш телефона и това е - кодиран, разкодиран, няма значение.
От там насетне гаранцията идва от производителя, като в БГ закона налага тя да е не по-малка от 24 м. Apple дават гаранция от 365 дни, останалите 365 дни са за сметка на оператора.
Сега САМО ЗА МИСЛЕЩИ - при активиране на айфон проверката къде става? - В activation сървър на Apple. В момента на активация този сървър гледа Imei и MSISDN. Ако в този сървър на този имей е позволено да позва тази карта айфона се активира,ако не изписва да се постави правилна карта. Та с малко мисъл и по пътя на логиката дали апарата е отлючен или не технически се извършво от активейшън фермите на епъл.
ВСЕКИ оператор по света има достъп и договорка за отключване на телефони с епъл, освен кериър версията. Това кой, как и кога ще отключи айфон за епъл НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Договорите им с кериърите обаче имат ОГРОМНО.
Apple не се месят в отключването, те само изпълняват заявките на операторите. Ако оператора пусне заявка към епъл за разкодиране на даден IMEI, това което Apple прави е просто да зададе в активейшън сървъра, който отговаря за този апарат - ACTIVATION POLICY / UNLOCK - това е.
А кой как ги откллючва си зависи от него. За операторите отключването не струва нищо, но те субсидират апаратите и за тях от значение е ЕДИНСТВЕНО да си вземат парите с печалба. Който се сърди на това и смята, че е нередно живее в заблуда. Основната цел на една фирма, предприятие, манифактура е печалбата.
Мтел и глобул игрят на едно игрище - различни тактики и стратегии, но целта вярвайте или не е една и съща. Няма за момента закон, който да ги задължава да разкодират даден апарат. Ако са га направили за някой, то е по други причини, но много трябва да се пише по въпроса. Приемете го или не. Поздрави.
Сега аз да кажа ФАКТ - голословията на незопознати и не мислещи може да продъжат разбира се, ще се забавлявам с кеф. Това го пиша за мислещите и интелигентните хора.
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАКОН, КОЙТО ДА РЕГЛАМЕНТИРА ОТКЛЮЧВАНЕТО НА АПАРАТИТЕ! НЯМА И ЗАКОНОВО УРЕДЕН РЕГЛАМЕН ПОСТАВЯЩ УСЛОВИЯ КОИ АПАРАТИ ДА СА КОДИРАНИ И КОИ НЕ! НЯМА ЛИ ЗАКОН - НЯМА КЗП!!!
Всичко е според това, което решат операторите. Купуваш телефона и това е - кодиран, разкодиран, няма значение.
От там насетне гаранцията идва от производителя, като в БГ закона налага тя да е не по-малка от 24 м. Apple дават гаранция от 365 дни, останалите 365 дни са за сметка на оператора.
Сега САМО ЗА МИСЛЕЩИ - при активиране на айфон проверката къде става? - В activation сървър на Apple. В момента на активация този сървър гледа Imei и MSISDN. Ако в този сървър на този имей е позволено да позва тази карта айфона се активира,ако не изписва да се постави правилна карта. Та с малко мисъл и по пътя на логиката дали апарата е отлючен или не технически се извършво от активейшън фермите на епъл.
ВСЕКИ оператор по света има достъп и договорка за отключване на телефони с епъл, освен кериър версията. Това кой, как и кога ще отключи айфон за епъл НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Договорите им с кериърите обаче имат ОГРОМНО.
Apple не се месят в отключването, те само изпълняват заявките на операторите. Ако оператора пусне заявка към епъл за разкодиране на даден IMEI, това което Apple прави е просто да зададе в активейшън сървъра, който отговаря за този апарат - ACTIVATION POLICY / UNLOCK - това е.
А кой как ги откллючва си зависи от него. За операторите отключването не струва нищо, но те субсидират апаратите и за тях от значение е ЕДИНСТВЕНО да си вземат парите с печалба. Който се сърди на това и смята, че е нередно живее в заблуда. Основната цел на една фирма, предприятие, манифактура е печалбата.
Мтел и глобул игрят на едно игрище - различни тактики и стратегии, но целта вярвайте или не е една и съща. Няма за момента закон, който да ги задължава да разкодират даден апарат. Ако са га направили за някой, то е по други причини, но много трябва да се пише по въпроса. Приемете го или не. Поздрави.
А сега за "мислещия" - попрочети закона относно продажба на лизинг, придобиване на собственост и отказ от услуга. В България има 2 услуги от които не можеш да се откажеш -
Мтел и топлофикация, поради простата причина, че и двете са солиден спонсор на управляващите. Пък и къде един, двама имат акции.
Когато купуваш дадена стока на лизинг, придобиваш собственост върху нея в момента, в който изплатиш лизинга и платиш такса от 1 лев (99% от случайте тя е включена във последната вноска от лизинга). В момента в който тази стока е твоя собственост, фирмата от която си я купил вече няма грам права върху стоката, следователно се задължава да
освободи стоката от собствено влияние. При подписване на договор с Ментел, се задължаваш да ползваш отдадената ти сим карта през целия договор или до прекратяването му/изплащането му предварително. Никъде не се задължаваш да ползваш айфона с тая карта, ама никъде. Следователно при изтичане на договора и изплащането на лизинга ако има такъв, ментел трябва да отключи телефона без уговорки. Айде таксата от 150лв иди дойди, ама задължаването да преподпишеш вече е престъпление. Никой по закон неможе да те задължи да ползваш дадена услуга насила. Само мтел и топлофикация го правят и то със сила свише.
Ти си мисли и си се смей колкото си щеш. Ама поне първото прави като хората!
Мтел и топлофикация, поради простата причина, че и двете са солиден спонсор на управляващите. Пък и къде един, двама имат акции.
Когато купуваш дадена стока на лизинг, придобиваш собственост върху нея в момента, в който изплатиш лизинга и платиш такса от 1 лев (99% от случайте тя е включена във последната вноска от лизинга). В момента в който тази стока е твоя собственост, фирмата от която си я купил вече няма грам права върху стоката, следователно се задължава да
освободи стоката от собствено влияние. При подписване на договор с Ментел, се задължаваш да ползваш отдадената ти сим карта през целия договор или до прекратяването му/изплащането му предварително. Никъде не се задължаваш да ползваш айфона с тая карта, ама никъде. Следователно при изтичане на договора и изплащането на лизинга ако има такъв, ментел трябва да отключи телефона без уговорки. Айде таксата от 150лв иди дойди, ама задължаването да преподпишеш вече е престъпление. Никой по закон неможе да те задължи да ползваш дадена услуга насила. Само мтел и топлофикация го правят и то със сила свише.
Ти си мисли и си се смей колкото си щеш. Ама поне първото прави като хората!
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
certomaz
Почти целия ти пост е верен и почти бих го приел.
Верен е за технологията на заключване и мотивите на Apple и операторите, но куца в обяснението на закона. Част от това ти изясни DanteIX. Освен посочения закон, има и такъв за договорите и там нещата на Mtel не са изпипани. Повечето договори са направени в разрез с закона и КПЗ ги обявява за договори с невярно съдържание. Затова има много хора, които са се преборили със системата.
А не бих приел част от отговора ти заради странно надменното ти отношение. Мислещия и интелегентен човек, за какъвто вероятно се имаш, не го демонстрира по този начин. Не познаваш никой от пишещите и заради няколкото въпроса или отговори продиктувани от незнание на материята, не можеш да си позволяваш квалификации.
Почти целия ти пост е верен и почти бих го приел.
Верен е за технологията на заключване и мотивите на Apple и операторите, но куца в обяснението на закона. Част от това ти изясни DanteIX. Освен посочения закон, има и такъв за договорите и там нещата на Mtel не са изпипани. Повечето договори са направени в разрез с закона и КПЗ ги обявява за договори с невярно съдържание. Затова има много хора, които са се преборили със системата.
А не бих приел част от отговора ти заради странно надменното ти отношение. Мислещия и интелегентен човек, за какъвто вероятно се имаш, не го демонстрира по този начин. Не познаваш никой от пишещите и заради няколкото въпроса или отговори продиктувани от незнание на материята, не можеш да си позволяваш квалификации.
Ей, човек, ДАЙ ДА ГО ПРОЧЕТЕМ ТОЯ ЗАКОН - (някой друг вече помоли преди мен) - и аз такова нещо не съм намирал, колкото и да съм го чел.
Стига писал глупости чул недочул, разбрал недоразбрал, че става излагация.
ПАК - в БЪЛГАРИЯ ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА - дайте да го видиме този закон, че се излагате вече...
ПЛЮС ТОВА - Никой никого не задължава да преподписва - ако преподпишеш договора телефона ти се отключва БЕЗПЛАТНО!!!
Ако не искаш = 150 лв. ТОВА Е, никой никого не кара на сила.
Глобул НЕ искат да ми отключат 4S-ката, защото трябвало да си СПРА картатата, което е смешно, те сами си гонят клиента. Аз им казвам - хора, купих си петицата и искам 4S-а да го ползвам с друга карта - НЕ МОЖЕ, трябва да закриете номера, ТАКАВА НИ Е ПРОЦЕДУРАТА.
А аз не искам да закривам номера - искам да го ползвам. В същото време недолюбените от някои Мтел СА В ПЪТИ ПО-КОРЕКТНИ и КЛИЕНТСКИ ОРИЕНТИРАНИ - те ми отключиха 4-ката безплатно с едно 2 минутно обаждане на *88 (които са около 3659 пъти по-добри от 123 и на глобул и на виваком взети заедно) само с IMEI и име по гаранционна карта, без да ме карат да закривам номера, а 4S-а, който съм купил скоро от тях за подарък на жена ми го разкодираха за 150 лв. с ДДС и ми го включиха към месечната такса, при условие, че има още лизинг и договор над година и половина с този апарат.
Не ми хвалете глобул. А колегата със закона - това ти как ги виждаш нещата, не означава, че са така в реалност. За това не се излагай, ами поразпитай някой юрист, КОЙТО СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА и знае закона "МАЛКО" ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБ.
No hard feelings!
Просто така стоят нещата. А иначе, който иска да го приема.. който не иска - да си измисля закони "КПЗ-та" и не знам какви небивалици още, но всеки, който е влязъл в съд с такава претенция е загубил и е платил и съдебните разходи, а всеки, който се е консултирал с юрист се е отказал от делото, не пишете глупости, защото заблуждавате хората, които разчитат на информация и да научат нещо. Знам, че е форум и всеки може да си пише каквото му падне, но за мен лично е неприемливо да се пишат такива НЕБИВАЛИЦИ.

Стига писал глупости чул недочул, разбрал недоразбрал, че става излагация.

ПАК - в БЪЛГАРИЯ ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА - дайте да го видиме този закон, че се излагате вече...
ПЛЮС ТОВА - Никой никого не задължава да преподписва - ако преподпишеш договора телефона ти се отключва БЕЗПЛАТНО!!!
Ако не искаш = 150 лв. ТОВА Е, никой никого не кара на сила.
Глобул НЕ искат да ми отключат 4S-ката, защото трябвало да си СПРА картатата, което е смешно, те сами си гонят клиента. Аз им казвам - хора, купих си петицата и искам 4S-а да го ползвам с друга карта - НЕ МОЖЕ, трябва да закриете номера, ТАКАВА НИ Е ПРОЦЕДУРАТА.

Не ми хвалете глобул. А колегата със закона - това ти как ги виждаш нещата, не означава, че са така в реалност. За това не се излагай, ами поразпитай някой юрист, КОЙТО СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА и знае закона "МАЛКО" ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБ.
No hard feelings!

закона вече съм го поствал във форума, като искаш търси. това , че ти си попаднал на хора не значи , че всеки попада. прочети пак темата и виж на колко хора им искат да преподпишат за да им отключат телефона.
това за глобул беше простотия, защото на мен не са ми искали да си закривам картата, а ми отключиха телефона нормално само с гаранционна карта и имей. навсякъде има мизерия. но хвани и прочети закона за частната собственост и ще видиш сам , че практиките на ментел издишат.
а ти ми намирисваш, не не ми намирисваш, направо си смърдиш на служител на мтел с толкова мед която ти изтече от пръстите по техен адрес.
това за глобул беше простотия, защото на мен не са ми искали да си закривам картата, а ми отключиха телефона нормално само с гаранционна карта и имей. навсякъде има мизерия. но хвани и прочети закона за частната собственост и ще видиш сам , че практиките на ментел издишат.
а ти ми намирисваш, не не ми намирисваш, направо си смърдиш на служител на мтел с толкова мед която ти изтече от пръстите по техен адрес.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Аз искам да попитам дали и други колеги са имали проблеми с Глобул и отключването, защото мисля да си купя iPhone към тях? Говорила съм с оператор и служител в офис и всички те казаха, че няма да имам проблеми след като изтече договорът (дори и да го изплатя предварително). Дали е така или има някъде уловка и ако да къде е?
iPhone 5 16GB, FW: 9.0.2. ФO
Ако вземеш 4/4S с договор за 2 години и го изплатиш предварително ще ти го отключат, просто отиди в по-централен/голям офис за да не попаднеш на някой отворко чукундур.
Ако вземеш 5 с двегодишен договор дори да го изплатиш веднага, ще ти го отключат като мине поне 1 година.
И в двата случая ще ти го отключат безплатно, без преподписване, ако искат да прекратиш договора явно си попаднал на чукундур и си излизаш и отиваш в централния офис на Глобул и така. Искат само лична карта и гаранционната карта на телефона със касовата бележка закачена към нея.
Ако вземеш 5 с двегодишен договор дори да го изплатиш веднага, ще ти го отключат като мине поне 1 година.
И в двата случая ще ти го отключат безплатно, без преподписване, ако искат да прекратиш договора явно си попаднал на чукундур и си излизаш и отиваш в централния офис на Глобул и така. Искат само лична карта и гаранционната карта на телефона със касовата бележка закачена към нея.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Мерси! Аз си чакам офертата "Заедно", но явно съм попаднала на чукундур, защото изрично ме увериха, че няма да ми отключат телефона и ден преди да ми изтече договорът.
@zori2003 ако си платиш договора за за мобилна услуга за една година, напред ще ти го отключат 

Ахаа, това уточнение не го знаех. Договор + вноска нали?