Отключване СИМ след края на договора?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
Публикувай отговор
tribaleo

Re: Отключване СИМ след края на договора?

Мнение от tribaleo »

Е дали ще ти кажат да даи тука тези пари и ще го отключим и да не го направят после...това са глупости.
iPhone 5S FW 7.1.2
oto7771

Мнение от oto7771 »

Добре де ,всичко е ясно,но я кажете ако телефона е платен кеш и прекъсна договора по-рано ,като си платя таксите и неустойките разбира се дали ще ми го отключат тогава ? Да ясно ми е ,че излиза скъпо ,но мъжко дупе се е.е един път ! +:)
Аватар
donpeev

Мнение от donpeev »

----ВАЖНО----

Сега се свързах с *88 повдигнах въпроса за отключването, казах и че искам да си купя нов и дали след това се отключва, първо каза "да, няма проблем" и след като казах "ами защо не ми го отключвате тогава" се почна сеира. Консултираше се с ръководства, обадиха ми се после нещата стоят така:
- След изтичането на договора (1г - в брои платен , 2г- лизинг) - Айфона може да се отключи само ако преподпишете договора за още 1г/2г . Тогава Ви предоставят този код.

Попитах аз какви са тези педалски постъпки, след като никъде в подписания лично договор няма такова условие. Обяснението беше, че това им е политиката и че го било пишело в раздела за отключването на телефоните им. Отнасяло се за всички телефони.
Не знам дали това ще издържи пред КЗП и съда, но по жалко вързване на потребители не съм виждал. Казаха също, че другите оператори били така, само че удариха на камък. Глобул ги отключва без проблеми, само с една молба и до няколко дни! Така че им теглих една майна!
Надявам се да съм бил полезен!
iPhone 6+
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Глобул ми го отключиха за 2 часа само искаха касова бележка/фактура за доказателство че е купен от тях. Педалското в Мтел е , че искат като преподпишеш да е на същия или по скъп договор. Не може на по нисък. Сега минах през Кочина на Мтел излъгах ги че 4са ми е от тях и искам да си прекратя договора и да го изплатя. Казаха първо , че трябва да преподпиша и викам ок, няма проблем, какъв е най евтиния договор. И ми казаха , че неможе с по нисък от предхождащия. клина пак е дълбоко в седалището на верния абонат будала на мтел
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
kawabiker

Мнение от kawabiker »

Мтел са гадни долни е....ци ! Който иска да си отключи мтел-ски телефон - струва 200 лева и става за 2-3 часа . Ако някой иска може да се свърже с мен на лично и да му дам координатите на хората !!!
Аз лично така направих на моя, на жена ми и на няколко човека от форума !
Колкото и да ги плюваме тук, все тая манджа!
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Така ще е, като няма институции да ги нагазят(щото ядат от тяхната паница). Нали цялото правителство, барабар с полиция, пожарна и пр. е на ментел. Не е луд кой яде баницата...
"Мисля-значи съществувам"
kawabiker

Мнение от kawabiker »

Още двама ме послушаха и се отърваха от мъките си за 3 часа :D
operator

Мнение от operator »

В друг форум се заформи спор с представящ се за Старши експерт обслужване на клиенти - M-Tel.
Та въпросния господин даде линк към някаква тарифа. Цената за отключване на Мтел вече е 150лв.
И понеже е тесногръд и некомпетентен, като компанията си майка, той повтаряше едно и също като латерна. Няма значение дали си прекратяваш договора преждевременно или е свършил и вече е безсрочен, не подпишеш ли нов договор, плащаш като поп за отключване.
Само дето в моя договор за лизинг на точката
Лизингополучателя декларира, че полученият мобилен телефон (получените мобилни телефони) е (са) кодиран (кодирани) и работи (работят) само със SIM карта на "Мобилтел" ЕАД
не е поставена отметка. Нито има клауза за продължение на договора с безплатно отключване. Освен това са два договора. Един за услугата, който мълчи по казуса и друг за лизинг.
Представителя на Мтел не пожела/не можа да ми отговори, какво правим в такава ситуация.
Някакви идеи от Вас?
Аватар
The Shaman
supporter

Мнение от The Shaman »

Ако погледнеш на сайта им, ще забележиш, че отключват без значение какъв ти е договора.
operator

Мнение от operator »

The Shaman написа:Ако погледнеш на сайта им, ще забележиш, че отключват без значение какъв ти е договора.
Да така е 150лв. Но въпроса ми беше за изнудването, след приключване на договора.
В договора за лизинг липсват подобни клаузи и дори няма отметка на декларацията от моя страна.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

КЗП или търговски съд(ако договорът е с фирма). Не им давай да дишат!!!
Sovar

Мнение от Sovar »

Значи, като си изплатя лизинговия 4S към М-Тел, че да ми го отключат или трябва да платя 150лв или да подпиша нов 1/2 годишен договор с тях??
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

По закон те нямат право да те задължават да преподпишеш! Това е изнудване! По договор телефона става твой след изплащане на вноските по лизинга и плащане на такса от 1лв, дали преварително го изплатиш или редовно, няма значение. Договора за мобилна услуга вече е друга баница, Глобул го отключват напълно безплатно след минимум изтекъл 50% от срока на договора. Можеш да отидеш да си купиш айфон с договор и да го изплатиш и договора и телефона от раз, но ще го отключат безплатно. Това което прави мтел е незаконно и е подсъдно! КЗП обаче няма да ви обърнат внимание, и най-вероятно ще ви покажат шкафа пълен със жалби срещу мтел. Тук вече отивате и си плащате на адвокат, той ви разглежда договора и ви казва какви са ви шансовете да спечелите дело. Ако прецените , завеждате такова, печелите го и мтел ви възстановяват натплатените, суми, незаконно придобитите такива и се задължават във определения срок от съда да ви предоставят физическата възможност да си ползвате телефона като телефон а не като елка с наистина впечатляваща резолюция. След като съда е постановил, те вече нямат избор. Но пак казвам това си има и свойте рискове, мтел да използват поредна вратичка и да се изнижат сухи, а вие да се окажете с [censore]"гръцки кур в гъза"[/censore] и да си платите освен за адвокат, изгубено дело, и незаконен договор към мтел!

Аз за това ги отсвирих още преди години, когато не бяха все още така безнаказани. И сега бягам като от огън от тях!

EDIT: sovar - не няма да ти го отключат просто така, ще те задължат да преподпишеш за минимум половината от предходния договор и ще ти искат таксата от 150лв за да ти го отключат!!! Те такива гръцки педерасти, стимулират джейлването и ънлокването по най-различни начини на айфон! Сметни таксата на мтел за ънлок е колкото 16GB 4ка в Aмерика
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
operator

Мнение от operator »

Понеже този дебат се води и на друго място, ще ви цитирам мнението на един участник, който изглежда има познания по казуса.
Колеги, ще се намеся в разговора за да използвам наличието на сийнер от звазда 88.
При закупиване на апарат/и на лизинг със съответен план и определени дискаунти по MRC или invoice ,същите отпадат при предсрочно погасяне на лизинг и устройството се смята с оставащи месечни такси по лизинг без отсъпките т.е. то се усвоява на 100% от клиента. Всеки един клиент може да изисква да му бъде отключено устройството безплатно при такъв кейс. Устройството се заключва от оператора, а не от производителя! А съм реселър на Apple и мога да ви заявя, че Apple няма нищо общо със закодирането на са устройството и същото е продадено на оператора по neverlocked метод както за всички други, който оператор сам решава дали да го ограничи. AT&T (най-големия клиент на марката) примерно автоматично разкодират устройството след контракта.
След като нямате вече лизинг и особено при прекратяване на договорното отношение с платени всички задължения - Мтел няма право да откаже премахването на ограничението на устройството, което от производителя излиза с определени спецификации, които клиента със закупуването му очаква да използва в пълен размер. Това не е МтелPhone, а iPhone. Вие трябва да можете да го ползвате с карта на всеки един оператор във всяка една страна поддържаща мрежовата честото упомената в характеристиките на устройството.
Естествено служител на червения телеком няма да се съгласи с това, защото е обучен по измислените вътрешни правила на фирмата и не е свикнал да мисли сам, но политиката на която и да е фирма няма как да нарушава норми приети със закон!
Всяко устройство трябва да има оказателна табела със спецификациите и при все, че няма писмено съгласие НЯМА КАК ТРЕТО ЛИЦЕ ДА ГИ ПРОМЕНЯ, при изтекъл и прекратен договор - няма писмено съгласие от клиента и той не е съгласен с общите Ви условия, дори и там да фигурира клауза
.
И предложението му.
Аз предлагам да се организираме и да съставим едни колективен иск, който да бъде депозиран в КЗП и също директно в регулатора. За да може да се разгледа и да се вземе решение, което за ЗАДЪЛЖАВА телекомите да разкодират устройства закупени от тях с изплатен лизинг и ПРЕКРАТЕН договор. Казвам ПРЕКРАТЕН - защото е много важно да се знае, че дори и без roll-over и в безсрочен вид Вие също сте съгласни с общите условия щом позлвате услугата на оператора. Както като се качите в автобус и си купите билет - това ви е застраховката, но и се съгласявате с условията докато сте в автобуса - да не говорите с шофьора и прочие.. нищо че нямате договор с определен срок. Но след като напуснете определения оператор вече общите условия са нищожни за вас, а устройството си е Ваше и бившия ви оператор остава виновен за наложеното ограничение и невъзможността за пълноценно употребяване.
Sovar

Мнение от Sovar »

DanteIX написа: Аз за това ги отсвирих още преди години, когато не бяха все още така безнаказани. И сега бягам като от огън от тях!

EDIT: sovar - не няма да ти го отключат просто така, ще те задължат да преподпишеш за минимум половината от предходния договор и ще ти искат таксата от 150лв за да ти го отключат!!! Те такива гръцки педерасти, стимулират джейлването и ънлокването по най-различни начини на айфон! Сметни таксата на мтел за ънлок е колкото 16GB 4ка в Aмерика
Внимателно четох всеки пост написан от теб в темата и разбирам, че М-Тел нямат никакво право да изискват такива условия. Но предполагам, че дори да им го кажа това, тях въобще няма да ги грее какво говоря. Колкото и да е правилно. Нали условието, че да ми го отключат е: или 150лв или да подпиша нов 1/2 годишен договор. Изведнъж и двете трябва да ги направя? Хем да преподпиша, хем да им платя и 150лв.

Тия ще ме накарат да убия някой от М-Тел.

EDIT:

Говорих до сега с драгите сътрудници от *88.

Или продължаваш договора или си плащаш 150 кинта. Попитах ги на какъв план трябва да бъде преподписан и за колко време - казаха ми, че няма значение. Колко е вярно това един Господ знае. Добре, че ми изтича другата година договорът, защото дотогава може и да има промени от многото жалби и прочие. Но при преподписване, кодът, се дава напълно безплатно.
operator

Мнение от operator »

Има вече идея, да се направи колективна жалба. Колкото повече засегнати хора се включат, толкова по-добре. Тежеста пред КЗП и Регулатора ще е по-голяма. И разходите за всеки ще бъдат минимални. Ако има юристи или хора с опит в материята, нека пишат.
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

sovar - да, от бързане съм писал и вместо или. мтел не зачитат закони, за тях само съд! предложението за колективен иск е много добро. НО... иск може да бъде заведен или подкрепен само от пряко засегнато лице или нормативно опълномощено такова от пряко засегнатото лице/страна. неможем фарумно да подадем такъв, трябва само хората които имат такъв казус с ментел. Глобул поне отключват телефона без преподписване и/или такса. ако някой в глобул ви откаже, просто отидете в главния офис. убедил съм се , че всеки оператор наема хора, които обучава 1 към гьотура и после въпросния персонал говори наизуст, без да мисли.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
operator

Мнение от operator »

Добре, но ако чакаме на всеки да му свърши договора и да се сблъска с проблема, всичко се обезсмисля. Не може ли с копия от договорите и личните си данни, да упълномощим адвокат? Иначе те ще ни цакат един по един. Въпреки, че има и единични успехи.
Извадка от андроидския форум, където колегите имат същите проблеми с Мтел.
Всичко си има решение, КЗП откликнаха на моята "прословута" жалба. И както 4-ма П-тьо-ци ми казваха ааа ти луд ли си, нееее не може да ти го оключим неее не е възможно трябва да преподпишеш няма как да стане иначе и хоп изведнъж като напикани след постановлението от КЗП идеята каква е търсете си правата жалба се пуска за 5 минути не винаги помагат но си струва да се опита...
InCreDabLe

Мнение от InCreDabLe »

Вие сте много луди хора, чудя се къде е мъжествеността на българина, боя оправя всички влизате в мтел биете някого, докато ви оправят проблема, какво им мранкате като путки какво пишело в закона и така нататък.
email:vladkotrg@abv.bg
Sovar

Мнение от Sovar »

InCreDabLe написа:Вие сте много луди хора, чудя се къде е мъжествеността на българина, боя оправя всички влизате в мтел биете някого, докато не дойде полицията, не ви арестува и после служителят на М-Тел, който не е виновен с нищо, не повдигне обвинение срещу вас. След някоя друга година, може да бъдете осъден да лежите 5 години.
Пуснах запитване към М-Тел, електронен вариант. Обадиха ми се и ми каза, че договорът трябва да бъде продължен без значение от тарифния план, забележете, за да могат да пуснат заявка до Apple. Иначе нямало как да стане. Е, тия направо ми направиха деня много смешен. И, разбира се, това отключване е безплатно =)) =)) =))
Аватар
snooperchi

Мнение от snooperchi »

А какво би следвало, ако пратим запитваме до Apple по въпроса?
Полезни Ръководства за iPhone

iPhone 6S Space Grey 16GB iOS 9.2.1 - (ФО)
operator

Мнение от operator »

...за да могат да пуснат заявка до Apple. Иначе нямало как да стане...
Ами то има някаква логика. Защото след прекратяване на договора, телефона не е техен и няма как за чужда вещ, да искат отключване от Apple. От което следва, че и ние бихме могли, да поискаме директно отключване от Apple, след като приключи договора. Мисля, че заключването не е в техническите възможности на Мтел. А и като си въведеш хардуерния номер в сайта на Apple ти излиза, кога е активиран и от кого, до кога му е гаранцията и др.
Спомням си, че бях чел нещо от българин, купил телефон от AT&T и го ползвал извън Америка с Gevey. Като приключил договора му, изпратил искане до Apple и доста бързо го отключили.
Последно промяна от operator на 24 Сеп 2012, 17:46, променено общо 1 път.
Аватар
snooperchi

Мнение от snooperchi »

По принцип има логика в думите ти, защото както ти каза, след като изтече договора към мтел.. този апарат вече не е техен. Но все пак може би това няма да стане, защото след като е заключен към тяхната мрежа, ще трябва те самите да пуснат заявка за отключването му. ( но това не пречи да се пробва след изтичането с директен въпрос към Apple ) :P
Полезни Ръководства за iPhone

iPhone 6S Space Grey 16GB iOS 9.2.1 - (ФО)
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

DanteIX написа:По закон те нямат право да те задължават да преподпишеш! Това е изнудване! По договор телефона става твой след изплащане на вноските по лизинга и плащане на такса от 1лв, дали преварително го изплатиш или редовно, няма значение. Договора за мобилна услуга вече е друга баница, Глобул го отключват напълно безплатно след минимум изтекъл 50% от срока на договора. Можеш да отидеш да си купиш айфон с договор и да го изплатиш и договора и телефона от раз, но ще го отключат безплатно. Това което прави мтел е незаконно и е подсъдно! КЗП обаче няма да ви обърнат внимание, и най-вероятно ще ви покажат шкафа пълен със жалби срещу мтел. Тук вече отивате и си плащате на адвокат, той ви разглежда договора и ви казва какви са ви шансовете да спечелите дело. Ако прецените , завеждате такова, печелите го и мтел ви възстановяват натплатените, суми, незаконно придобитите такива и се задължават във определения срок от съда да ви предоставят физическата възможност да си ползвате телефона като телефон а не като елка с наистина впечатляваща резолюция. След като съда е постановил, те вече нямат избор. Но пак казвам това си има и свойте рискове, мтел да използват поредна вратичка и да се изнижат сухи, а вие да се окажете с [censore]"гръцки кур в гъза"[/censore] и да си платите освен за адвокат, изгубено дело, и незаконен договор към мтел!

Аз за това ги отсвирих още преди години, когато не бяха все още така безнаказани. И сега бягам като от огън от тях!

Еврейски, не гръцки ;) Мразя ги тия л@йнари - ментел НИКОГА!!!

П.П. Епъл не се бъркат в чужди далавери/грабежи, няма как да вземат страна. Съд, майка. Трябва засегнат да сезира кзп и съда, за незаконното искане на ментел 150лв или ново удължаване. Трябва да им разпоредят забрана да поставят такива условия.
Sovar

Мнение от Sovar »

След още един разговор и то с познат, който се оказа, че е по етажите в М-Тел, ми каза следното. М-Тел са сложили отключването на какъвто и да е телефон към тях в графа - услуги. Тоест, това е вид услуга от тях. Ако искаш я ползваш, ако искаш не. Да, телефонът след изтичане на договора, лизинга е твой, но си остава заключен към тях. И, ако искаш да го отключат, трябва да ползваш тази услуга. Приемало се за услуга, защото било много занимавка, много условия, прегледи и прочие. С една дума - измиват си ръцете пред КЗП, като казват, че това е в графа услуга и при плащане на 150лв. или преподписване веднага пускат заявка за отключване. Също така това бил начин да задържат клиентите си, ако преподпишеш - ок, но, ако не - 150лв. и си тръгваш.

Каза, че това идва от горе (шефовете) и не зависи от никой друг в М-Тел.

Това е колеги, човекът ми съдейства много и браво за това!
Публикувай отговор