Отключване СИМ след края на договора?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
Публикувай отговор
uzera

Отключване СИМ след края на договора?

Мнение от uzera »

Привет на висички,
имам следния въпрос за Iphone 4 ФЗ от Мтел с две годишен договор. След истичане на договора възможно ли е оператора да отключи СИМ-а за да може да се ползва и в чужбина апарата. Или при прекратяване на договорните отношения на практика ще стане не използваем. Ако някой се е интересувал или сблъсква с този казус ще съм благодарен да даде информация.
Благодаря.
iPhone 4 ФЗ 5.0.1 RedSnow Jailbreak
Аватар
kolega

Re: Отключване СИМ след края на договора?

Мнение от kolega »

По принцип да. Моя ми го отключиха от Глобул за няколко часа без никакви проблеми.
Въпреки това съм чувал, че ментел правят големи въртели и ако правилно си спомням имаше тема, тук във форума, в която колега, изстрадал от ментелската наглост, но успял да ги пребори даваше акъл как се прави, така че потърси или ако някой се сеща, за коя тема говоря да даде линк.
Последно промяна от kolega на 27 Фев 2012, 14:08, променено общо 1 път.
iPhone 11 Pro Max, 256GB, iOS 13.3.1, No Jailbrake,
Аватар
XTYLING
Обратна връзка:

Мнение от XTYLING »

При глобул след изтичане на договора го отключват с молба /напълно безплатно, без недомлъвки и полвинчати работи :)/
Последно промяна от XTYLING на 13 Мар 2012, 00:46, променено общо 1 път.
Apple iPhone 5 16GB Black Edition
••• iOS 7.0.6 (11B651) ••• MF 5.02.00 ••• Фабрично заключен /globul/ •••
/Последна промяна 27.02.2014/
ram

Мнение от ram »

Мтел в това отношение са големи *§€%$ (просто не е за пред хората това определение), но ако си по-настоятелен ще ти отключат телефона.
tribaleo

Мнение от tribaleo »

uzera написа:Привет на висички,
имам следния въпрос за Iphone 4 ФЗ от Мтел с две годишен договор. След истичане на договора възможно ли е оператора да отключи СИМ-а за да може да се ползва и в чужбина апарата. Или при прекратяване на договорните отношения на практика ще стане не използваем. Ако някой се е интересувал или сблъсква с този казус ще съм благодарен да даде информация.
Благодаря.
Условието им е да подпишеш за 1г. договор на която и да е тарифа...или по-елементарно казано ако искаш да си останеш към тях продължаваш твоя тоговор за 1 година ако не взимаш една карта на най-ниската тарифа (4.80лв. на месец 57,60лв за година) и ти го отключват :)
iPhone 5S FW 7.1.2
garmodolov70

Мнение от garmodolov70 »

имам айфон 4 беше заключен към мтел сега е имеи отключен.при запитване в мтел ми отговориха че след истичането на 2 год. договор,и при подписване за още една год. МОЖЕ БИ ЩЕ може и да ми оключат айфона. Това са наи големите лъжци в БГ.затова ако искаш отключване направи като мен 250 лева и си HAPI. Това е което мога да ви кажа за МЕНТЕЛ!!!!!!!!!!!
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

По закон и по договор с МТел след придобиване на собственост върху телефона (последната вноска от лизинга и/или последния ден на договора) трябва да бъде отключен. Изискването на Ментел за преподписване е незаконно, повтарям ви го за 1000 път. Търсете си правата, най-накрая! Ако я карате така през пръсти МТел ще ви съдерат и кожата от гърба!!!
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
deqncveta

Мнение от deqncveta »

Моя когато го купувах поне не ме излъгаха,а ми казаха че не могат да ми обещаят нищо!
tribaleo

Мнение от tribaleo »

DanteIX написа:По закон и по договор с МТел след придобиване на собственост върху телефона (последната вноска от лизинга и/или последния ден на договора) трябва да бъде отключен. Изискването на Ментел за преподписване е незаконно, повтарям ви го за 1000 път. Търсете си правата, най-накрая! Ако я карате така през пръсти МТел ще ви съдерат и кожата от гърба!!!
Глупости, я го покажи този закон?? Дори в сайта на Apple пише че отключването може да зависи от някои условия поставени от оператора.
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Някой условия от оператора не включват изнудване, нали? Защото изискването да преподпишеш договора е свързано с договора а не със самия оператор. Всеки един оператор в света отключва айфон, с изключение на тези дето го продават ънлокнат. Глобул отключват айфона винаги, само изискват да имаш фактура/касова бележка за купуването му. Прочети си договора с МТел и виж какво пише. След последната вноска по лизинга или склед изтичане на договора (1г или 2г) телефона става собственост на абоната изцяло. След това те са длъжни да му свалят сим защитата. Това важи за всички локнати телефони, не само айфон. Ментел се възползват от големия интерес към айфон и злоупотребяват с клиентите си. Реално ако не ти отключат телефона и не преподпишеш тоя телефон не става за нищо освен за айпод. КЗП са вдигнали ръце от жалби към мтел, и релно не правят нищо. Тоест и до тях да опрете не е гаранция, защото в България дори този който трябва да ти защитава правата си измива ръцете с някой друг по линията.

Имам приятел в Епъл и той ми казва , че дори има жалби към Мтел пратени до Епъл. Но ми каза , че оператора е длъжен да отключи телефона след изпълнение на договора между двете страни било то изтекъл или прекратен предварително. Ако има лизинг , изплащането му е задължително условие. Условията които някой оператори имат са в повечето случай финансови, в смисъл плащаш малка такса и ти го отключват. Нито един оператор по света не те задължава да преподпишеш, само Мтел. И това го правят защото им забраниха да подновяват договори автоматично!
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Аз моя съм го плащал кеш и никъде в договора не е упоменато за отключване...а и не мисля че 57.60лв. е голяма такса...и все пак не ми показа закона..
iPhone 5S FW 7.1.2
kawabiker

Мнение от kawabiker »

Пак ще се повторя , по добре да дадеш 200 лева за отключване за Мтелски и да не се занимаваш с глупости . Турбини излизат, незнам си какви шитни , по 100 лева и т.н. и накрая по скъпо ти излиза с нервите с мтелци , договори , преподписваници, плащаници !
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Добре аз пак ще се зачудя..в целия форум само аз ли нямам проблем с М-Тел даже съм супер доволен от тях и никога не съм имал абсолютно НИКАКЪВ проблем и пререкания с тях..?! Между 57.60 и 200 разликата е 142.40лв. не знам кое му е по-добрето :)
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

tribaleo, щом искаш позоваване на закон - прочети Закон за защита на потребителя. Практиките на ментел са за съд, не за КЗП.
"Мисля-значи съществувам"
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Много добре го познавам, когато купуваш телефона си запознат че е заключен към М-Тел и никаде не пише че са длъжни да го отключат ....кое е незаконното в това? Не мога да разбера защо подписвате без да сте прочели а после мрънкате....всичко от всякъде е юридически издържано...
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

След като твърдиш че го познаваш - чел ли си евро директивите свързани с него? Май не си. Юридически е издържано грънци. Данте ти го каза, ама от ей такива умувания на хора които не си знаят правата(или по - лошо - мислят че ги знаят), страдат всички, защото незнаението на потребителя е сила в ръцете на операторите. Никой не може да се разпорежда с вещ, твоя собственост(след изпълнен договор) - всякакви условия и договорки противоречащи на директивата се смятат за нищожни.

П.П. Моят телефон е iPhone 4, закупен от ментел и след подобаващо юридическо "извиване на ръце" е ФО, БЕЗ НИКАКВИ УСЛОВИЯ И ДОГОВОРКИ! Ползвам си го с грабул - много здраве на еврейската фирма(колкото и расистко да звучи - те са си криви за такова отношение).
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Добре де..цитирай текст който опровергава моето твърдение...текст и линк към текста....продават ти телефон който работи с М-Тел никой не те лъже ти си запознат с това ти се съгласяваш на това....никой не те задължава да го ползваш с М-Тел ако искаш ползвай си го като айпод....никой не се разпорежда с твоята вещ..просто това са и техническите характеристики с които ти си се съгласил при покупката...кое е незаконно в това???
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Правните консултации не са безплатни. Остани си в неведение, щом ти е сладко.
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

tribaleo ти в МТел ли работиш та ги защитаваш така отявлено? Alxx ти каза, и това го пише в закона, прочети го пак като твърдиш че го знаеш. Никой няма право да се разпорежда с твоя лична собственост без твое разрешение. Когато вече нямаш договор с Мтел за конкретния апарат и той е твоя собственост, Мтел нямат право да ти ограничават използването му.

Закон за частната собственост
VIII. ПРИДОБИВАНЕ И ИЗГУБВАНЕ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ
77. Правото на собственост се придобива чрез правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона.
1. Придобиване на движима вещ чрез добросъвестно владение
78. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Който придобие по възмезден начин владението на движима вещ или на ценна книга на приносител на правно основание, макар и от несобственик, но без да знае това, придобива собствеността, освен когато за прехвърлянето на собствеността върху движимата вещ се изисква нотариален акт или нотариална заверка на подписите. Това правило се прилага и за придобиване на други вещни права върху движима вещ.
108. Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това.
109. Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.

Закон за защита на потребителя
Чл. 3. (1) Правата, предоставени на потребителите по този закон, не могат да бъдат ограничавани. Всяка уговорка, с която предварително се изключват или ограничават правата им, е недействителна.
Чл. 7. Търговецът не се освобождава от задълженията по чл. 4 - 6 дори когато не е получил необходимата информация от доставчика или производителя.
Чл. 68г. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Търговска практика, свързана с предлагането на стоки или услуги е нелоялна, ако противоречи на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и ако променя или е възможно да промени съществено икономическото поведение на средния потребител, когото засяга или към когото е насочена, или на средния член от групата потребители, когато търговската практика е насочена към определена група потребители.

Да продължавам ли? Закона е доста обемен, и включва доста от практиките на МТел и ги осъжда! Преди да храниш другите, се увери че ти самия си сит!
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Той си е моя собственост и в момента договора е за сим картата ми а не за апарата ..никой не ти пречи на владението на веща както и никой не ти е длъжен да ти променя техническите характеристики (да го разкодира) при положение че си се съгласил с тях при покупката на апарата. Все едно да си купиш дизел и да съдиш компанията че не можеш да си караш колата на бензин...
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Вече със сигурен, че работиш за Мтел, щото четеш между редовете и разбираш каквото ти се иска. В закона ясно пише , че никой неможе да ти ограничава да си използваш твоята лична собственост когато всичко е в рамките на законното. Телефона е телефон и се ползва за телефон. Аз сключвам договор с Ментел и се съгласявам с техните условия , че в срока на договора аз ще ползвам техните услуги до изтичането му или евентуалното му преподписване. А те се съгласяват, че апарата става моя собственост след изтичане на договора и лизинга. След това по закон те не трябва да ми пречат да си използвам телефона като телефон. Следователно те трябва да го отключат а това дали ще продължа да им ползвам услугите занапред си е лично мой избор. При условие , че аз съм си изпълнил договора с тях, те са длъжни да ми отключат телефона. Отказ да го направят е нарушение на закона за личната собственост. Те ме възпрепятстват да си използвам телефона като такъв въпреки , че аз съм си спазил договора. В закона също пише и , че те са длъжни да разкодират телефона независимо дали са знаели или не , че трябва. Епъл са писали , че всеки оператор определя сам условията при които да разкодира телефона а не че оператора определя дали ще отключва телефоните след изтичането на взаимоотношението между абоната и оператора. Мтел нарушава много точки от тези два законника не само с айфон ами и със много други неща. Ако работиш за Мтел си кажи поне да знаем да не се опитваме да ти обясним законите на Република България. Прекратявам спора с тебе, щото явно си прекалено влюбен в Мтел за да разбереш елементарни закони.

Аз също съм много доволен от Виваком, но това не значи че няма хора които да са имали много проблеми със тях. Но пък за сметка на това нито Виваком нито глобул имат проблеми с отключването на апаратите след изтичането на договора. Глобул ми ънлокнаха 3ГСа веднага след като си прекратих договора, и това стана след 2 месеца от сключването му, дори не беше при изтичането му. Платих си останалите вноски, дори отстъпка ми направиха от тях 15%. Само Ментел злоупотребява, с абонатите си и наивността им.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
tribaleo

Мнение от tribaleo »

" Епъл са писали , че всеки оператор определя сам условията при които да разкодира телефона а не че оператора определя дали ще отключва телефоните след изтичането на взаимоотношението между абоната и операторa" еми точно де..на М-Тел условието е 57.60лв. това се опитвам да ви кажа през цялото време Вие си баете там вашите работи :) и пак ти казвам никой не ме ограничава в момента в който съм платил телефона...в договора ми е упомената картата но не и телефона..следователно при покупката аз се съгласявам с техническите му характеристики...ще ти дам друг пример...подписваш договор с Булсатком...изтича договора даваш там 5лв и приемника става твой...следователно по твоята логика те са длъжни да го пригодят за работа и с други сателитни оператори така ли? (не работя в М-Тел)
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Ок къде го пише това 57.60? Това на месец за още една година или еднократно? Булсатком са същите еврей като Мтел. Но там бозата е съвсем друга, тва е като да си вземеш айфон реплика хем е, хем няма нищо общо.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
tribaleo

Мнение от tribaleo »

Никъде не го пише просто толкова ти излиза 1г. на договор на най ниската тарифа както изискват те...и за да не плащаш всеки месец по 4.80 направо даваш 57.60 и готово.
iPhone 5S FW 7.1.2
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Дам но и тогава не ти го отключват сещам се за поне 10 човека на които са им отказали тука из форума за последния месец поне
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
Публикувай отговор