http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=6920

Мисля, че това е достатъчно за да не се чете и възприема от потребителите като миродавна информацияiPhone 3G вече се продава в много страни от света, но според специалистите от MSMobiles.com в много отношения телефоните, базирани на Windows Mobile превъзхождат новия апарат на Apple...
Редакция на документи на мобилно устройство, дори такова с клавиатура е пълен кошмар, нов пък чета доста .pdf, както и по някой .doc от време на време. Но пък с това iPod-a се оправя напълно прилично.Bloody написа: Ето малко коментари по отделните точки:
1. От Apple много ясно обясняват защо няма мултитаскинг като този при WM, защото това забозва телефона и пречи на нормалното му функциониране с течение на времето, а и води до по-кратък живот на батерията.
Всичко е въпрос на реализация на операционната система и приложенията. Забелязал съм, че с цел да не се "сбозват" нещата Епъл орязват повече от половината функции, които на другите платформи се приемат за даденост. И го изтъкват като предимство :-D В крайна сметка аз ползвам телефона и мога да преценя дали ми се харчи по-бързо батерията. Което в доста случай не е чак толкова голям фактор. Всъщност една от причините да не заползвам iPod/iPhone за основно PDA е точно това, че мога да пусна browser или ICQ или Skype(fring) или Weather forecast. Но само едно по едно. На дъртия ми аксим нищо не ми пречи да имам 5 таба в браузъра, 3 в скайп, да преглеждам PDF и т.н.
2. Колко телефона с WM реално са с висока резолюция и колко приложения могат да се възползват от наличието на такава (и двете като че ли се броят на пръсти), докато при iPhone всички са с читави екрани с малък размер на точката и добра широкоформатна разделителна способност.
VGA се появява през летото 2003то в WM със WM2003SE. Устройства с такава резолюция има много. Много значи средно голяма двуцифрена бройка. Почти всяко съвременно приложение има версия за QVGA/VGA. Сафарито, макар и приличен браузър (ех, този флаш), макар и с доста удобен начин за зуум е доста по-неудобно от едно VGA PDA, да не говорим за Nokia N800/810, с нейните 800x480, където zoom е практически излишен.
Който ползва навигация знае колко карта се вижда на QVGA и на VGA.
3. Сравнение на база само на мегапиксели?, резолюцията на сензора често няма много общо с качеството на получаваните снимки, защото дори по-ниска резолюция може да дава много по-читави снимки, ако сензор а и контролната електроника просто са по-качествени. А това за автофокуса е тотално безумие, ръчен фокус да сте виждали някъде на мобилен телефон наскоро?
Камерата на iPhone e зле. По това спор няма. Ръчен фокус няма или е по-скоро някакъв изчанчена азиатска екзотика. При масата телефони такъв просто липсва. Фoкусът е в определена точка и толкоз. От друга страна не се сещам за масов WM телефон с автофокус или и да има е доста нов модел.