При Еър-а, просто трябва добре да помислиш още при покупката какво купуваш, защото после реално много малко неща могат да се ъпгрейднат - всъщност/реално само "харддиска" (ако може да се нарече тъй) може да се смени... всичко останало е на дъното и съответно за да се смени, трябва да се смени самото дъно, което струва яки кинти и реално става безсмислено да се сменя. Например - добре помисли дали не ти трябва повече памет и си поръчай компютъра съответно с 8ГБ, вместо с 4ГБ.
На по-старите Про-та все пак беше възможно да се ъпгрейдва паметта, харддискът също (включително и добавяне на още един хард, вместо ДВД-то). Не съм гледал на новите, които излязоха миналия месец дали положението е пак така или са последвали примера на 15" Ретина модела, при който вече положението е същото като при Еър-ите (паметта е запоена на дъното и не може да се ъпгрейдва, няма вътрешно ДВД и съответно не може да се добавя втори харддиск и евентуално може само да се смени модула на ССД-то). Все пак - на пръв поглед изглеждат като "старите", а не като "ретина"-та.
Иначе аз лично също предпочитам Еър-а - заради по-красивия дизайн, и по-тънък и най-вече почти двойно по-малкото тегло, но е за сметка на малко по-ниски хардуерни параметри, естествено... всеки си преценява приоритетите. Пък и просто Еър-а си ме кефи, че и сега ползвам такъв (по-стар модел). Ако трябваше сега да купувам подобен лаптоп, бих взел MacBook Air 13.3" - i5 1.8GHz, 8GB RAM, 256GB SSD - излиза
3350лв..