Как мога да пазарувам от eBay и други такива сайтове?

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...
Заключено
escada

Как мога да пазарувам от eBay и други такива сайтове?

Мнение от escada »

1.ясно ми е че трябва някаква карта ама как и къде се прави тя?
2.отделно като си поръчаш нещо мн по скъпо ли излиза от посочената цена?
3.много време ли се чака?
4.как става процедурата с получаването на стоката?
5.има ли някакжи гаранции?

после предполагам ще има и дуги въпроси... :-/
и между другото не съм сигурна за кой раздел е темата.. o_O
iPhone 2G 2.1 8GB, Sony VAIO FE21M
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Re: Как мога да пазарувам от eBay и други такива сайтове?

Мнение от Bloody »

Въпросът е зададен така, че няма как да се отговори с 2, 20, 200, 2000 или дори повече думи :P

Всъщност има толкова много възможности за всяка една от точките, че по-скоро може да се напише цял роман по темата, така че по-добре да зaпочнеш постепенно и съвсем отначало... ;)
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
Krusell Orbit Black/Red калъф
escada

Мнение от escada »

Ами да започнем с картата примерно. Къде мога да си направя? В някоя банка ли? И какво трябва да кажа? Аз имам една в дск тя е маесто..и ми казаха че става за чужбина? :-/
Примерно искам да си купя това ---> Chrysler-Crossfire-Stainless-Body-Trim-Kit
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

За Maestro забравяш, трябва ти кредитна карта - Visa / MasterCard или в краен случай American Express, макар че последното не е особено за препоръчване по ред причини. Към момента почти всяка една банка издава кредитни карти, стига да отговаряш на условията и изискванията им, а те варират за различните банки.

Като краен вариант само за онлайн пазаруване остава Visa Electron, което е по-скоро дебитна карта, която може да се използва като виртуална "кредитна", но само за пазаруване онлайн, ДСК мисля че издават такива карти. При тях обаче нямаш кредитиен лимит, а трябва да вкараш пари, за да може реално да ги използваш за плащане...

Когато става дума за покупката на по-големи неща, използва се експресна куриерска услуга и се пазарува например от САЩ не винаги като теглиш чертата накрая покупката ти излиза по-изгодно, защото трябва да си придвидиш и плащане на евентуално мито и ДДС + досадната бюрокрация за това на митницата. :B
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
Аватар
Chavi
Обратна връзка:

Мнение от Chavi »

escada написа:Ами да започнем с картата примерно. Къде мога да си направя? В някоя банка ли?
Извинавам се предварително, сигурно пак ще ме модерират ама в две мнения използваш "правя карта", така че е мой дълг да ти отговоря правилно, тъй-като според мен останалите не те разбират какво питаш. Не съм експерт, но в практиката съм се поинтересувал тук и там. И така...
Процесът на "правенето" се състои от две основни части:
Първо - трябва да произведеш т.нар. "пластика". Това става чрез процес, познат под името "екструзия". При него материалът - пластмасови гранули се нагрява и хомогенизира, за да може да му бъде придадена формата на лист или лента. За улеснение към този същият процес прилагам и този на нарязването вече във формата на самите карти. Разбира се, става въпрос за различни машини, но много често предприятието е едно и също. Надали приемат единични поръчки, но предполагам разполагат със втора ръка машини, които да отстъпят на частни лица срещу съответната сума.
Втората част на процеса е "обличането" на картите. Тук похватите са няколко. Имаме стандартните картови принтери, при които под въздействието на глава с висока температура, оцветени ленти "обвиват" грубо казано пластмасата от предходната точка. В друг случай имаме т.нар. "цветова сублимация" при която принтерът неколкократно прекарва пластмасата под различни цветове ленти. Най-накрая имаме и модерният начин при който всичко цветно се отпечатва а след това тънко прозрачно фолио обвива картата с цел максимална сигурност срещу фалшификации. Читавите картови принтери също така и кодират магнитните ленти (въпросът с чиповете е малко по-сложен). Такъв принтер не е особено скъп. Много фирми и ведомства си закупуват за печат на собствени карти за системи за достъп и т.н.
Толкова знам аз. Ако има по-запознати - да помогнат. Надявам се че бях полезен. А, забравих. Така "направената" карта няма да се приема от никои банкомат а също така и в Интернет. За тази цел банките издават карти на клиентите си.
timon_tg

Мнение от timon_tg »

Е как не те домързя да напишеш всички тези обяснения :)
Аватар
Chavi
Обратна връзка:

Мнение от Chavi »

timon_tg написа:Е как не те домързя да напишеш всички тези обяснения :)
Всичко правя за да става фън аз ;-)
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Относно Виза Електрона аз досега поне не съм срещал проблеми с моята такава - на СГ Експресбанк е. Дори наскоро станах Paypal verified. Доколкото бях чел било невъзможно за България да получиш такъв статут, но явно нещата се променят.
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

nistel явно ти се бъркат понятията за Verified, едното е за акаунта, другото е за адреса... второто е невъзможно за България! L-)
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
escada

Мнение от escada »

Bloody написа:За Maestro забравяш, трябва ти кредитна карта - Visa / MasterCard или в краен случай American Express, макар че последното не е особено за препоръчване по ред причини. Към момента почти всяка една банка издава кредитни карти, стига да отговаряш на условията и изискванията им, а те варират за различните банки.

Като краен вариант само за онлайн пазаруване остава Visa Electron, което е по-скоро дебитна карта, която може да се използва като виртуална "кредитна", но само за пазаруване онлайн, ДСК мисля че издават такива карти. При тях обаче нямаш кредитиен лимит, а трябва да вкараш пари, за да може реално да ги използваш за плащане...

Когато става дума за покупката на по-големи неща, използва се експресна куриерска услуга и се пазарува например от САЩ не винаги като теглиш чертата накрая покупката ти излиза по-изгодно, защото трябва да си придвидиш и плащане на евентуално мито и ДДС + досадната бюрокрация за това на митницата. :B
Мойта сега изтича 8ми месец и ще трябва да си я подменям.. ще може ли да си я подменя от маестро на Виза/мастерКард като си запазя паричките в нея. Дебитна е мойта не е кредитна?

И отделно като пазаруваш какво првиш само номера на картата ли пишеш?
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Май ми се объркаха наистина понятията - къде мога да проверя какъв ми е статута на адреса?

Регистриран съм и пазарувам от месеци в Ebay с Paypal,но чак допреди 2 седмици акаунта ми стана verified.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Escada, дебитна и кредитна карта нямат нищо общо и не можеш да смениш твоята за кредитна. Можеш да поискаш да ти издадат такава от банката, като трябва да имаш сравнително високи и стабилни доходи. Според тях ти се определя и лимита на кредита. За да пазаруваш от ибей е най-добре да си направиш акаунт в paypal, защото ще имаш относителна защита. Трябва и да си доста добре с английският, за да прочетеш всичко в обявата. Винаги пазарувай от продавачи с максимално висок рейтинг, като разглеждай колко хора са ги похвалили и какво са казали. Тъй като виждам, че не си особено грамотна икономически, бих те посъветвал да не рискуваш с пазаруване от ибей. Освен това, както каза и Блъди, ако стоката е от САЩ и на по-висока стойност от 50 долара, то ще трябва да минаваш митница, да попълниш митническа декларация и да платиш ДДС и вероятно мито. Все пак изборът си е твой. Надявам се, че съм бил полезен и ти желая успех.
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

iPhone 4S 16GB (5.1.1)
escada

Мнение от escada »

Не вие не ме разбрахте. Не искам дебитнета да си я сменя с кредитна а просто с друга дебитна която да става за такъв вид пазаруване. Но както и да е мн сложно ми се видя и за момента се оттеглям с желанията си. Аз просто исках да си купя разни готини нещица за колата които в БГ няма.
Все пак лагодаря ви за светкавичните изчерпателни отговори!
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

Ами по-лесно е за целта да се обадиш в банката и да попиташ дали е възможно... ;)
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
escada

Мнение от escada »

E то е лесно ама с тея надути пуйки недоволни от живота не ми се заимава.
Аватар
Tomi_m
Обратна връзка:

Мнение от Tomi_m »

Абе @escada ти какво искаш, банков служител да ти дойде вкъщи и да те попита дали случайно не искаш да ти издадат карта за плащане в Интернет? А? СеШаш ли се? Като искаш карта отиваш в Банката и си подаваш заявление. Абе големи мързели има в тая държава. Извинявам се ама това е безумно да обесняваш с кой и как няма да се разправяш ама искаш карта. И аз искам да си седя вкъщи да не работя, а шефа да ми превежда заплатата и ако може и да е вече двойна. Я се стегнете и си вкарайте в главата нормални и смислени изказвания.
 iPhone 4S 32GB 5.0.1
MacBook Pro Multi-Touch Trackpad, Intel Core 2 Duo, HD 120GB, RAM 4GB up to 8GB
escada

Мнение от escada »

Tomi_m написа: И аз искам да си седя вкъщи да не работя, а шефа да ми превежда заплатата и ако може и да е вече двойна. Я се стегнете и си вкарайте в главата нормални и смислени изказвания.
Това което искаш ти аз си го имам - при мен е факт. B-) Затова съм натова дередже.. :P
Аватар
Tomi_m
Обратна връзка:

Мнение от Tomi_m »

Еми да си жив и здрав.

Темата се изкривява в друга посока вече! STOP на безсмислените коментари.
 iPhone 4S 32GB 5.0.1
MacBook Pro Multi-Touch Trackpad, Intel Core 2 Duo, HD 120GB, RAM 4GB up to 8GB
escada

Мнение от escada »

Tomi_m написа:Еми да си жив и здрав.

Темата се изкривява в друга посока вече! STOP на безсмислените коментари.
Искаш да кажеш : "живА и здравА" O:-)
Аватар
Chavi
Обратна връзка:

Мнение от Chavi »

Това е пост който сигурно ще бъде изтрит, но само със съжаление мога да кажа че форума се напълни с хора, които в подписите си демонстрират камара скъпи луксозни боклуци явно с цел да направят впечатление на кмета на селото от което идват, но впоследствие цяла тема обясняват как не могат да дадат едни шибани (с извинение) 50 лева за кредитна карта ами искат дебитна.... Българщина в чист вид. Този форум беше идеен някога отдавна, но в България има една неизбежност и тя е, че ако с нещо може да се демонстрира гъзария, то гъзарите рано или късно го намират. И гъзарите не закъсняха да пристигнат - вече са във всяка втора тема. Сега сигурно трябва да се превъртя три пъти назад а после да ударя с гъза в тавана защото някъде някой получавал нещата на готово а на мен ми се налагало да работя... Сякаш ми пука... Единственото за което ми пука и заради което си правя труда да пиша е че ако селянията не се критикува веднага и на място, тя няма да изчезне от самосебе си... Само ще се увеличава. А заедно с нея и боклучетата по разни подписи...
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

За съжаление, Chavi, трябва да те подкрепя напълно. Парвенющината е навсякъде. Трябва да се демонстрира непрестанно какво имаш и колко струва. Особено от духовно бедни хора, на които целта в живота е била да се махнат от село и да си купят анцунг Версаче. Затова Европа е толкова далеч от нас. Аз пътувам много и никога не съм виждал такава пошлост. Лошото е, че и аз понякога се улавям, че се държа снизходително с хора доста под моето ниво, но за съжаление в това общество е много трудно да се опазиш от снобарията и парвенющината. Все пак не мога да си представя в някакъв подпис да опиша вещите си. Но какъв да бъдеш е избор, който всеки сам прави за себе си. Замислете се, ако трябва подписа да ви е с добрите дела, които сте направили, колко ли ще е къс?
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

Стига толкова по темата, че взехте да се отнасяте много в друга посока :P
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
Заключено