Няколко въпроса за iPad

Таблетът iPad на Apple се явява нещо като големият брат на iPhone. Устройството разполага с голяма част на функциите и възможностите на мобилния телефон, без функционалност на телефон, но е с по-мощен хардуер и по-голям екран.
Life

Няколко въпроса за iPad

Мнение от Life »

Здравейте,
Ползвах Iphone 3G отдавна, но скоро пък ползвах iPad за известно време. Сега е в друг човек, който мисли да замени лаптопа си с iPad-а. В момента имам няколко основни въпроса как да подготвя айпада за ползване:
1. как да се прехвърлят документи (.doc (x) .xls(x)) и други офис...? (за снимки и музика - ясно)
2. какъв офис пакет може да се сложи за да се отварят споменатите документи и да може да се променят?
3. как да се сложи БДС за писане?
4. видях, че се предлага преходник към USB за флашки. От къде може да се закупи?
5. гореспоменатият преходник може ли да се използва за електронен подпис (за банкирането на ЦКБ)?

Как може да се направи нещо като директория и да има файлов браузър (примерно documents), където да се съхраняват документите и да могат да се променят?
Имам си един стар акаунт за AppStore, като мисля да си закупя програмите от там. Какво ще препоръчате?
Също за какво освен скайп може да се ползва този айпад? И защо скайпа, който инсталирах от AppStore е толкова малък на екрана? Трябва да се натисне бутона x2 и пак е грозно...

П.П.Ползвам си андроид и отдавна такива проблеми не съм срещал, та ако може малко помощ...
П.П.2 писал съм за iPad, но съм 1000% убеден, че тези въпроси са същите и за Iphone.
MacBook Pro 15/i7/8G DDR3/HiRes anti-glare matte display/OS X 10.8/bootcamp Win7 Ultimate 64/
iPhone 4/16G/4.3.3/BB 04.10.01/
victor11

Re: ДОСТА въпроси за IPAD

Мнение от victor11 »

Ако наистина си ползвал iPhone, едва ли щеше да задаваш подобни въпроси.
Life

Мнение от Life »

Брах ядове тогава с контактите, но както и да е. На един служебен макбук про 15" сложих Оупън офис и си работи, но на ipad-a не знам какво да сложа. И основно ме притеснява браузването на файловете? И също така отварянето в браузър на прикачен файл (примерно от получен мейл) как да го запзя някъде?
MacBook Pro 15/i7/8G DDR3/HiRes anti-glare matte display/OS X 10.8/bootcamp Win7 Ultimate 64/
victor11

Мнение от victor11 »

Два примерни офис пакета: Quick Office; Documents To Go.
За теглене: Downloads.
akademika

Re: Няколко въпроса за iPad

Мнение от akademika »

В случая имаш доста опции.Примерно моя е с фирмуеър 4.21 и е джейлнат.За да го ползваш като пълноценен компютър си купи от цидиа iFile i Safari Download Menager общо са 7долара.Намират се в сорса на BIGBOSS.Плащането е чрез пейпал,а се инициализираш чрез акаунта си във фейсбук.С тези програми мениджъра можеш да теглиш каквото си поискаш през савари,а чрез iFile можеш да си влизаш в папките и да ги слагаш където си поискаш,трие и т.н.
За офис ползвам Documents To Go,оригиналните на епъл Pages,Number i Keynote. Ако да кажем си си настроил мейл клиента на устройството когато получиш файл самия мейл може да ти го отвори директно или ти чрез задържане с пръста върху документа ти излиза меню open in или директно ти предлага чрез коя програма да ти го зареди.Същото е като теглиш файл през сафари.След като ти се изтегли файла,документа,филма,музиката и прочие с кликане върху файла пак те пита.
В айпада си има вградена БДС клавиатура както и фонетик.Аз лично пиша по десетопръстната,но на йпада не се получава.Затова ползвам фонетика .
За банкиране през ЦКБ доколкото знам от колеги от другия форум няма проблеми.Пращаш си сертификата на имейла и си го отваряш през мейл клиента на устройството и то си го зарежда.Аз съм на ОББ и имам ядове,но това е друга тема.Преходници има само оригинални на епъл ,които са два вида.За справка влез в сайта на епъл.Но те са само за снимки и мемори карта.
Това е надявам се да съм ти бил полезен.А забравих да кажа,че можеш да си качиш всеки един документ от компа.Става като си вържеш устройстовото с айтюнс,оттам отиваш на apps и най-отдолу ти излизат инсталираните приложения.В случая офис пакетите.Кликаш върху офис пакета на който искаш да си качиш документа и после ADD.Важи и за филми и музика ако ползваш 0player.Него го препоръчвам работи с всички видео формати и поддържа субтитри.
Поздрави ако имаш още въпроси питай :)
Life

Мнение от Life »

Благодаря за инфото. Някакси се справих. Трябваше просто малко четене.
Нналожи се джейлбрейк. Версията на iOS-а е 3.2.2 и нямам никакво намерение да го обновявам до 4, защото прочетох, че намалява волтажа от 0.1 до 0.02 волта на камера кънекшън кит-а (съответно няма да може да се ползва за usb флашки).
Купих QuickOffice и още 2-3 софтуера (Documents 2, Речник Англ-Бълг). Също така инсталирах БДС, който си работи перфектно, както и БГ интерфейс-а за у-вото. Платих за abv поп3 достъп и сега всичко е ОК.
Единствено малко неприятно е прехвърлянето на файлове към айпад-а, липсата на трансфер на файлове през Skype (видях IM+, но не съм го тествал) и липсата на опция за камера за видео чат.

Ще ползвам темата за да задам един въпрос. Как могат да се прикачат файлове, при писане на мейл през интерфейса на стандартния мейл клиент? Видях, че може през QuickOffice да се дръпне файл към писмото, но не ми е ясно ако искам да прикача 2 файла как става? Не снимки, а .doc например.

П.П. ЦКБ банкирането е само с електронен подпис, който е на USB. За него са необходими драйвъри и др., което прави ползването му за банкиране - невъзможно (знам, че няма невъзможни неща, но на този етап...).
akademika

Мнение от akademika »

Doc можеш през офис програмата,която ползваш.Имаш опция send via e-email:).А не мога да разбера за какво са тия флашки при положебие,че имаш сума ти приложения,чрез които да си слагаш каквото искаш примерно dropbox и прочие.А да упдейтнеш си заслужава,особено мултитаскинга е безсеценен поне за мене,но ти си знаеш:).
Поздрави и лека вечер!
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

За флашките и намалянето на ампеража не е точно както се очаква. И мен това дълго време ме спираше да мина на 4.2.1, но когато най-накрая кандисах изобщо не съжалявам. Странното е, че някои флашки работят всеки път а други всеки път не. Като цяло по-качествените и по-скъпи си бачкат безпроблемно. Явно по-евтините са с по-лоши контролери, които харчат повече ток. Така, че не е толкова лошо положението .. решава се на 100% ако си вземеш USB хъб с батерия ;)
Life

Мнение от Life »

Гадно е прехвърлянето на файлове, защото трябва да се отваря интерфейса на програмата, да се селектват 1 по 1 файловете на компютъра през браузъра (не може цяла папка да я copy-paste-неш). Перфектно щеше да бъде просто при свързването на айсиктира да ти се появи една памет, където да си сложиш информацията.
Флашките си трябват - дава ти някой USB flash и казва "изкопирай си файловете" и ти казваш "не мога". Не е ли тъпо?
А някой случайно да има инфо за прикачането на файлове (един - ОК, ама няколко как?) към писмата на дефолт мейл клиента или там пак е дърво?(Да търся друг мейл клиент?!)
Рових се къде ли не, но все пак да попитам - някой да има инфо как да се подкара Уиндоус на този айпад? Не говорим за виртуализирано някъде и RDP, VNC етц. ами чисто хакване? Както на Macbook Pro 15" му сложихме в офиса Win7 за тест. Няма ли някъде информация?
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Не. Гарантирано

Защо не си вземеш някой Андроид таблет скоро ще са по две за левче ..
Аватар
xplodeteam

Мнение от xplodeteam »

Life написа:Гадно е прехвърлянето на файлове, защото трябва да се отваря интерфейса на програмата, да се селектват 1 по 1 файловете на компютъра през браузъра (не може цяла папка да я copy-paste-неш). Перфектно щеше да бъде просто при свързването на айсиктира да ти се появи една памет, където да си сложиш информацията.
Флашките си трябват - дава ти някой USB flash и казва "изкопирай си файловете" и ти казваш "не мога". Не е ли тъпо?
А някой случайно да има инфо за прикачането на файлове (един - ОК, ама няколко как?) към писмата на дефолт мейл клиента или там пак е дърво?(Да търся друг мейл клиент?!)
Рових се къде ли не, но все пак да попитам - някой да има инфо как да се подкара Уиндоус на този айпад? Не говорим за виртуализирано някъде и RDP, VNC етц. ами чисто хакване? Както на Macbook Pro 15" му сложихме в офиса Win7 за тест. Няма ли някъде информация?
Прехвърлянето на фаилове става през SSH с различни SSH програми като WinSCP, iSpirit, 91 iPad PC Suite и т.н., но някой програми позволяват и прехвърлляне на файлове през iTunes. За прикачването на фаилове е кофти проблем защото става само един по един - снимки и видео от Photos PDF ot iBooks. За Windows 7 на ARM платформа няма решение все още (най-вероятно няма и да има). Майкрософт работят по OS на ARM но до колкото знам ще излезе след следващия Windows (или следващия ще го поддържа като опция).

На теб явно не ти трябва iPad. Купи си TabletPC s Windows 7.
Life

Мнение от Life »

Благодаря за информацията. Доста странни неудобства, дори неочаквани има в този iPad. Също нямаше прост бутон Select All и Mark as read в мейл клиента (след изтеглянето през POP3 на пощата се сещате какво се получи...).
Защо не са искали да го сложат? А за флаша? Много куцо... видях това "frash", но не ми се рискува. Толкова ли сложно щеше да бъде да ги включат тези неща. Нито едно предимство не виждам от липсата им. Наистина - нито едно.

SSH ок за мен, но аз не го ползвам този iPad. А човека, който го ползва няма какво да му обяснявам или да му слагам SCP. Според мен ако имаше USB порт и опция за смяна на ОС-а с този готин дизайн и добра батерия щеше да е номер 1.

Май на към смяна ще отидат нещата, защото просто не може да се върши работа с този айпад. Става за снимки, шарен е, с готин дисплей, но до там.

Аз ползвам андроид. Никак не съм фен на Windows, но, човека който ползва вече iPad-a има такава нужда. iOs-а е удобен за много опростени задачи. Като че ли в пъти по-малко предимства има от андроид. Преди като ползвах един iPhone нищо не му правих (не се занимавах въобще със софтуера му), просто не ми допадна и го разкарах доста бързо.
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Ако прочетеш внимателно мненията ни ще си отговориш на повечето от въпросите. Варианти има лесни за всички неща, които попита освен флаш. Очевидно не си запознат професионално с нещата имайки предвид мнението ти за флаша така, че не виждам смисъл да се повтаряме.
Аватар
Bloody
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от Bloody »

И все пак моля обсъждайте допълнителните въпроси в отделни теми, вече има раздел специално за iPad, няма нужда всичко да бъде събирано в една тема ;)
iPhone 4S 16GB (5.1.1)
Krusell Orbit Black/Red калъф
Life

Мнение от Life »

Ок. Благодаря за информацията отново и искрено се надявам, да не ви занимават отново с тези въпроси.

Успех ;)
pavelsofia
Обратна връзка:

Мнение от pavelsofia »

akademika написа: Преходници има само оригинални на епъл ,които са два вида.За справка влез в сайта на епъл.Но те са само за снимки и мемори карта.
Тук не си прав. Аз имам оригинален на Apple: camera connection kit. Презумцията му наистина е само за сваляне на снимки от мемори карти или от фотоапарата през usb. Но в комбинация с гениалната програма iFile можеш да прехвърляш всякакви файлове от флашки или sd карти на ipad. Като ги включиш веднага се появяват като маунтнат диск в iFile. Дори съм си направил symlink от мястото, където се закача флашката (/mnt/mount1) към home папките на повечето програми (като documents to go или oPlayer) и така отварям, гледам и редактирам файловете директно на флашката (без да ги копирам на iPad). За тази функция на джейбрейкнати устройсва бях прочел преди да си купя iPad и така спестих доста пари като си купих най-малката 16 gb версия. Всичко, което не се събира - на една флашка дето струва 20 лева. За информация аз съм с 4.2.1 и нямам проблем с недостиг на електрическа мощност на usb порта - до момента са ми се закачвали всички флашки и карти памет.

Също така по подобна причина не си взех 3g+wifi, а само wifi модел. Навсякъде, където ходя с ipad-a винаги съм и с iphone-a. Където няма wifi си пускам на телефона програмата mywi. Тя превръща телефона в преносим wifi рутер, който споделя 3g интернета.

Ето още няколко полезни програми, освен изброените по-горе:
Friendly - най-добрият Фейсбук клиент
FileBrowser - още един файлов мениджър, който пък позволява да копирате и отваряте файлове от локалната мрежа.
OpenMaps и CityMapsToGo две добри навигационни програми с много безплатни карти.
Stash добра програма за съхранение на документи и най-вече снимки, с възможност за пароли за достъп на две нива - за "скрити" и за "много скрити" снимки.
Retouch и photoshop express - добри програми за бърза обработка на снимки
Wikihood - дава подробна информация за забележителностите близо до вашето текущо местоположение - подробен туристически гид (тегли статиите от wikipedia)
Article - специализирана програмка за търсене в статиите на wikipedia на различни езици. С нея чета с дни без да ми стане скучно.
Powerone - най-добрият според мен калкулатор.

Надявам се да съм бил полезен, споделяйки моя опит.
akademika

Мнение от akademika »

Аз също съм с айфайл и сафари даунлоад мениджър.Така си реших проблемите със сваляне,местене и прочие глупости.А не ползвам юзб,щото има достатъчни онлайн такива услуги като dropbox например,така че общо взето си е до избор .И двете решения вършат работа.Иначе модела ми е с 3G.Да вярно е че винаги има решение със споделянето на нета като при тебе,но ето аз вече не съм с айфон и не ми върши работа(иначе с версия 4,2,1 тетъринга си е вграден вече при айфоните и не ти трябва другата).Но най-важното е ,че с малко четене всеки може да голяма част от така наречени недостатъци на таблета наложени от епъл, с изключение на флаша.Та това е за мене това си е в момента един пълноценен лаптоп със страшно издръжлива батерия и още куп плюсове:)
Поздрави
pavelsofia
Обратна връзка:

Мнение от pavelsofia »

Аз също ползвам от скоро Dropbox. Имам обаче следния проблем - как да ъплоадна обратно в Dropbox редактирания от мен файл. Отварям програмката на dropbox, оттам отварям в documents to go един екселски файл. Редактирам го, натискам save и ми казва, че файлът е read only. Запазвам го някъде на паметта на iPadа, но после не знам с какво да го кача пак в dropbox.
akademika

Мнение от akademika »

ами да ти кажа досега не ми се е налагало да преработвам и връщам файл и не знам как става.Ще го проверя това,но има и друг вариант google docs.Той даже е по удобен,защото всичко ти стои в мейла.Там чрез програмата в епъл стор GoDocs For iPad можеш да правиш всичко кажи речи.Е в твоя случай винаги преработения файл по принцип можеш да си го пратиш на мейла и после пак да си го отвориш през който комп си искаш.
Аватар
naso_95402
Обратна връзка:

Мнение от naso_95402 »

А как се слага БГ интерфейс на Ipad? или си има вграден
Iphone 5 iOS 9.3 ФЗ R-sim mini
Iphone 4 iOS 7.1.1 ФО
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Няма, но ако ползваш iPad1 и го джейлбрейкнеш може да инсталираш iPhonetic, който добавя български език.
petar83

Мнение от petar83 »

Здравейте,
Обмислям покупка на Ipad (имам човек в Щатите) и ми изникват няколко въпроса, на които тук-там намирам откъслечна информация като отговори. Затова моля за повече инфо относно:
- ако си купя Ipad 2 с 3G (64 GB) на AT&T дали ще мога да ползвам 3G функционалността в България (разбира се с подходящата карта от някой от нашите оператори) без допълнителни манипулации по устройството
- към момента има ли възможност за джейлбрейк и качване на кракнати програми на устройството

Ще бъда благодарен, ако някой може да помогне!

Иначе като идея и предложение: според мен не е лошо в раздела за Ipad да има някаква тема с FAQ - доста теми са се навъдили и всеки с неговите въпроси, а може би обобщаването на разпиляната инфомация ще помогне на всички!
iPhone 4 16GB
iPad 2 3G 64 GB
Аватар
nistel
Обратна връзка:

Мнение от nistel »

Да. Ще можеш с българска карта да го ползваш. МТел и Глобул предлагат микро СИМ карти а при Виваком ще трябва да я изрежеш.

Джейлбрейк за iPad2 3G няма. Очаква се тия дни да излезе, но и веднага да бъде поправена с нов ъпдейт от Aррle с който ще бъдат оборудвани новите партиди. Така, че не разчитай особено за кракнати програми.

Междудругото вече се продава iPad2 официално в България на много разумни цени .. ако можеш да си дръпнеш ДДС-то няма никакъв смисъл да се взима от чужбина.
petar83

Мнение от petar83 »

Благодаря за инфотмацията nistel! Ще помисля върху това със закупуването на името на фирма! ;)

EDIT: Помислих и за варианта да купя нов Ipad от първото поколение (пак с 3G). Има ли определен фабричен фърмуер, до който трябва да търся устройството за да мога да го кракна или на практика няма значение с кой FW ще бъде, т.е. въпроса е всички фърмуери на първото поколение могат да се кракнат?
iPhone 4 16GB
iPad 2 3G 64 GB
Vladiy

Мнение от Vladiy »

Колеги, не разбрах обаче как мога да прикача повече от един файл в мейл ?
Публикувай отговор