Project Resurrect Mac Pro 1.1 (2006)

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
mariobgr

Мнение от mariobgr »

Попаднах на стар Mac Pro 1.1 2006 с доста добри характеристики

2 х 3Ghz Dual-Core Intel Xeon 5160
32GB RAM (8 х 4GB)
Nvidia GeForce 7300 GT

Изображение

Красота.

За съжаление, с тази конфигурация (или по-точно видеокарта) не може да се подкара като хората OS X 10.10 Yosemite (крайната цел е 10.11 El Capitan).

Не, че не пробвахме (повече инфо как става това - тук), но още при логин framerate-a е брутално нисък, а след него рядко се стига до десктопа - в повечето случаи забива след въвеждане на паролата.

Инсталира се ок, но не си разпознава видеокартата (няма изненадани).

Четох, че Apple са предлагали upgrade kit с Apple ATI Radeon HD 5770, каквато не мога да намеря.

Дали мога да ползвам нормална ATI Radeon HD 5770 (non-Apple) и да я флашна? Някой правил ли е такива упражнения? Съгласен съм и на друг модел видео карта, ако ще работи по-добре и по-лесно ще потегли.

Приемам и ценови предложения за Apple видео карти :)
Последно промяна от mariobgr на 05 Окт 2015, 23:39, променено общо 3 пъти.
iPhone X 256GB Space Gray
iPhone 7 128GB Black
iPhone SE 64GB Space Gray
iPhone 6S 64GB Space Gray
iPhone 6 64GB Space Gray
iPhone 5S 64GB Space Gray
iPhone 5 16GB Black & Slate
iPhone 4S 16GB Black
iPhone 4 32GB Black
iPhone 3GS 16GB Black
iPhone 3G 16GB Black
Original iPhone 8GB
Аватар
Alxx
supporter

Re: Mac Pro 1.1 & Yosemite

Мнение от Alxx »

Няма "епълски" видеокарти АТИ. Има PCI-e такива, което е стандарт. Не само видеокартата е проблемът обаче ;)
"Мисля-значи съществувам"
mariobgr

Мнение от mariobgr »

Към автора на горния пост: има си версии, които са специално за Mac. Не са производство на Apple, ако това имаш в предвид, но с PC не работят. Ето ти пример - http://www.amazon.com/Apple-ATI-Radeon- ... B003Z6QH6M - както виждаш, и на вид е доста по-различна, а и има само един DVI порт. Само че не ми се дават тея пари, при положение, че мога да си я модна и сам.

По този случай вече се обзаведох с нова ATI Radeon 5770, която утре ще се пробваме да флашнем с ROM за Mac и ще видим резултатите. Според Apple Support-a видеокартата е съвместима с Mac Pro, макар и от Mid 2010. Най-вероятно няма да видя ползата от Metal, ама за тия пари - толкова. :)

Изображение

Засега съм оптимистично настроен, но да видим.

Очаквайте продължение :)
iPhone 7 128GB Black
iPhone 6 64GB Space Gray
iPhone 4S 16GB Black
iPhone 4 32GB Black
iPhone 3GS 16GB Black
iPhone 3G 16GB Black
Original iPhone 8GB
Аватар
Alxx
supporter

Re: Project Resurrect Mac Pro 1.1 (2006)

Мнение от Alxx »

С ПЦ не работят, защото ползват различен dll в драйвъра, който пък го има в бууткамп софтуерите за мак. Дали не съм пробвал, как мислиш? Моята е точно 5770.
mariobgr

Мнение от mariobgr »

Не мога да кажа дали си пробвал :) Факт е обаче, че в стоковия фирмуер има достатъчно голяма дупка, в която можеш да "навреш" EFI фирмуера, който ти трябва. Има си и туулче за python, което редактира леко края на ROM-a, указвайки, че има промяна, която трябва да е readable. Този процес днес ми отне около 20 мин, подготовката и опитите да боот-на DOS на мака - половин ден, може би и повече.

За да улесня ентусиастите, процесът е следният (тук ще опиша моментите, които мене ме спънаха - пълен туториал можете да намерите тук):

Записвате си на CD/DVD fdbasecd.iso. На някои места казват да се ползва Win95b_bootdisk.iso, но с него гърча е голям. Не го препоръчвам, няма смисъл да се играе толкова.

Правите си един нов partition на хард диска, който кръщавате по избор, но форматът трябва да е MS-DOS (Fat-32). Ако имате излишен хард - още по-добре, за да не човъркате по праймъри драйва. В него ЕКСТРАКТВАТЕ (важна стъпка - аз го copy-paste нах няколко пъти, докато осмисля грешката си) съдържанието на ATIFLASH 3.79 (може би става и с по-нова версия - с тази работи 100%). Трябва да имате 2 файла - atiflash.chg и atiflash.exe

Буутвате от записаното CD/DVD като задържите С по време на буутването, при първия екран избирате 1, при втория - 2. Сменяте директорията на C:\ и използвайки atiflash си правите бекъп на ROM-a на DOS партишъна.

Код за потвърждение: Избери целия код

atiflash -s 0 ATI5770.rom 20000
Важното е новата видеокарта да е в компютъра по време на тази операция. За целта ще ви трябва допълнителен захранващ кабел, с който да вземете ток от екстра слота на кабела за DVD-то. Не вадете старата, тъй като ще ви трябва.

Буутвате отново в OS X, намирате си EFI файловете за видеокартата (5770_vervet_netkas.efi и fixrom.py) - признавам, трудно се откриват. Аpple са поискали да бъдат изтрити от всички туториали, ако не успеете да ги намерите - пишете ми, ще ви ги пратя. Слагате ги в home директорията, отваряте терминала и изпълнявате следните редове

blocknum=`printf %d "'\`dd if=ATI5770.rom bs=1 skip=2 count=1 2>/dev/null\`"`

size=$(($blocknum * 512))

dd if=5770_vervet_netkas.efi of=ATI5770.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc
След това изпълнявате

python fixrom.py АТI5770.rom ATI5770.rom
и вече си имате custom rom за вашата видеокарта. Преименувайте го на MAC5770.rom и го копирайте в DOS партишъна.

Буутваме пак под DOS, отиваме в C:\ и изпълняваме

atiflash -p 0 MAC5770.rom
И това е! Рестартирайте, върнете се на OS X и вече видеокартата е напълно разпозната и работи с Yosemite. Може да има проблеми с черен екран по време на boot - при мене нямаше, което ми е малко странно.

Ето го прасето инсталира Yosemite

Изображение

Утре предстои да се борим с Еl Capitana. Да видим той как ще се държи и дали ще тръгне :)
iPhone 7 128GB Black
iPhone 6 64GB Space Gray
iPhone 4S 16GB Black
iPhone 4 32GB Black
iPhone 3GS 16GB Black
iPhone 3G 16GB Black
Original iPhone 8GB
mariobgr

Мнение от mariobgr »

Ииииииии ето че целта е постигната - старото куче подкара El Capitan без никакви проблеми :)

За целта ползвах новия си Mac Mini, инсталирах на външен харддиск El Capitan и заместих ор'гиналните boot.efi файлове с този.

Процедурата е доста лесна - използвайки друга OS X (в случая - тази на Mac Mini-то) се замества boot.efi файла в директориите

/Volumes/YOUR_EXTERNAL_HDD/System/Library/CoreServices/
и

/Volumes/YOUR_EXTERNAL_HDD/usr/standalone/i386
(последното е скрита папка - използвайте Go to folder на Finder, за да я достъпите) и се поправят пермишъните

sudo chmod 644 boot.efi

sudo chown root:wheel boot.efi

sudo chflags uchg boot.efi
Трябва да отбележа и че промених файла /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist, като му добавих rootless=0

...
<dist>
    <key>Kernel Flags</key>
    <string>rootless=0</string>
</dist>
...
Не знам дали това е необходимо, но не попречи.

Ей го и за невярващите

Изображение

отгоре на Мака се вижда част от старата Nvidia 7300 GT, която вече е пенсионирана, на нейното място се нареди флашнатата ATI Radeon 5700 :)

Изображение

Успех на бъдещите ентусиасти! За бъдещи въпроси - ще следя темата :)
iPhone 7 128GB Black
iPhone 6 64GB Space Gray
iPhone 4S 16GB Black
iPhone 4 32GB Black
iPhone 3GS 16GB Black
iPhone 3G 16GB Black
Original iPhone 8GB
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Мислех, че си поредния, който ще бори вятърни мелници и ще пада смях, ама първият ти абзац в поста след моя подсказва, че си хванал пътя :)

От мен само едно голямо : браво!

P.S. Бодни един бенчмарк, като си по-свободен, че ми е любопитно какво ще извадиш.
mariobgr

Мнение от mariobgr »

iPhone 7 128GB Black
iPhone 6 64GB Space Gray
iPhone 4S 16GB Black
iPhone 4 32GB Black
iPhone 3GS 16GB Black
iPhone 3G 16GB Black
Original iPhone 8GB
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Кърти, баси. Моят е iMac 11,3(mid 2010) и е съвсем малко отгоре. Вероятно щото е х64.
Аватар
gorgior

Мнение от gorgior »

Супер тема, но закъсня с една година. Не трябваше да си давам ПРО-то. :|
iPhone 2G 8GB FW 3.1.3 JB
iPhone 3GS 32GB Neverlock FW 6.1.3 JB
iPhone 4 32GB Neverlock FW 7.0.6. JB
Не оговарям на ЛС написани на латиница, а още по-малко на шльокавица!!!!
KingKoldie
Обратна връзка:

Мнение от KingKoldie »

Здравейте колеги,

Имам една такава машина в къщи, но с всеки ден става все по-бавна и постоянно реве, че иска Ъпдейт, но няма как да стане. Намерих следната графична карта

http://www.ebay.de/itm/ATI-Radeon-HD-57 ... 1781347133

мога ли да я ползвам без да и флашвам ром-а? По принцип пише, че е Мак Едишън?

Ел Капитан го свалям от АppStore и го инсталирам директно на хард диск-а от Мак Про или нещо не го разберам този момент ?!?!

поздрави !
Аватар
gorgior

Мнение от gorgior »

Без да флашнеш РОМ-а нищо не правиш.
iPhone 2G 8GB FW 3.1.3 JB
iPhone 3GS 32GB Neverlock FW 6.1.3 JB
iPhone 4 32GB Neverlock FW 7.0.6. JB
Не оговарям на ЛС написани на латиница, а още по-малко на шльокавица!!!!
Mac4o

Мнение от Mac4o »

Здравейте, попадна ми подобен мак про и реших да се пробвам да го възродя. До тук добре. Сложих му Ati 5770 1Gb RAM. и започнаха проблемите. Като за начало Мак-а разпознава картата като Ati 5000, а не като 5770 това нормално ли е? Тъй като като се опитам под дос да направя бекъп на ром-а ми излиза

0x2000 byts saved checksum = 0x39D6

Тъй като по форумите намерих, че трябва да ми изписва 128б си помислих, че от тук на сетне нещата започват тотално да се разминават... Както и да е продължи по стъпките на татък докато на проверката за " MCuC " не намерих нито на едно място и си казах, че някъде тотално греша. Въпроса е дали е възможно картата да е несъвместима? Когато буутвам и монитора е включен на нея, ми влиза в някаква резолюция, която показва само едно ъгълче на екрана и трябва всеки път да влизам да и корегирам настройките. За това на мак-а все още е включена оригиналната карта NVidia GeForce 7300 GT.

Mac Pro 1.1
DualCore Xeon 2,66Ghz
8Gb Ram
Mac OS 10.7.5

Благодаря предварително на всички, който ще се опитат да ми помогнат.
Публикувай отговор