Възможно ли е да съм прихванал вирус на OS X?

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
deepgeorge

Възможно ли е да съм прихванал вирус на OS X?

Мнение от deepgeorge »

Здравейте приятели, днес съвсем случайно попаднах нещо което съм показал на скрийншота по-долу. При login items на потребителя ми се е появила следната простотия "uHD-Agent" и ми го дава като unknown. Доколкото разбирам това е троянски кон за windows и най-вероятно не може да навреди на OS X, но как е попаднал там нямам никаква представа. Как да процедирам в случая? Пуснал съм пълна проверка на системата с bitdefender и ще видим какво ще покаже тя. Мисля просто да дам на минусчето и да премахна този item от менюто. Забравих и да спомена че имам на bootcamp качен и windows 7, ако евентуално е реална заплаха може би е влязал някакси от там.

Изображение

Uploaded with ImageShack.us
MacBook Air 13" Mid 2011 / OS X El Capitan 10.11.6 + Win 10 Pro @ Parallels 10
iPad mini 64GB Wi-Fi White / iOS 9.3.4
iPhone 6S Plus 128GB Space Gray / iOS 9.3.4
iPod Touch 3G 32GB / iOS 5.1.1
Apple TV 3rd Gen @ Software Version 7.0
Apple Airport Time Capsule 2TB A1409
Аватар
Alxx
supporter

Re: Възможно ли е да съм прихванал вирус на OS X?

Мнение от Alxx »

Няма как да влезе "оттам", ако не е създаден специално за мак. Тоя битдефендер го изтрий със страшна сила, само си цапаш играчката. Има ДрУеб лайт за мак, можеш да го ползваш за един скан и после също в коша.

Сложи си литъл снич за контрол на мрежовите връзки - друго не ти трябва.

http://products.drweb.com/mac/?lng=en
Ползвам платени версии на компютрите с боза, на мака съм го пускал веднъж, после го затрих - там е ненужен. Нямам забележки от 2007-ма, насам.
"Мисля-значи съществувам"
Аватар
DanteIX

Мнение от DanteIX »

Вируси за мак са като девствени студентки. Има, чуваш за тях от време на време, но няма преки доказателства.

Повечето вируси идват като .exe, .bin, .bat... но те няма как да се активират на мак. Не бой се! Обаче в действителност има, аз един път дочепих
някакъв от някъде, който успя да ми рисетне ланкартата по такъв як начин , че нищо не можа да я върне към живот освен преинсталацията на ОСа.

Добре , че мак е умна машина и ми запази всичко друго но не и вируса. Така ,че не бой се.
iPhone 8+ 64GB
iPad Mini 16GB WiFi
iPad Pro 9" 32GB WiFi
iMac, i7, 1TB fusion, 750 GT Sierra
Не съм джейлвал, не джейлвам, няма и да джейлвам!!!
deepgeorge

Мнение от deepgeorge »

Bitdefender-a го ползвам за да сканирам флашки, които после ще ползвам под windows. Иначе под OS X не ми откри нищо вчера. ClamXav също не откри нищо. Иначе този item си го махнах с минуса от менюто. После попитах чичко гугъл по-обстойно за този uHD-Agent и се оказа че се е появил от Bluestacks Aндроид плеъра. Тоя Андроид все повече ми пада в очите. Голяма повърня голямо нещо. След като ми се спомина HTC One S-ката не ще си помисля вече за Андроид машина. Само Apple :)
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

uHD не е вирус, а агент, позволяващ да ти разпъва андроидската шитня през целия екран и няма общо с троянеца за бозата. Проблемите с тая програма идват от факта, че е алфа и няма даже да я довършат, спрян е проекта.
Ето ти сорс за четене срещу болежки, забележи при наличието на коя програма вирусите не работят ;) :
http://macviruscom.wordpress.com/apple- ... criptions/
"Мисля-значи съществувам"
deepgeorge

Мнение от deepgeorge »

с две думи да си спя спокойно :) Аз по принцип съм си параноик на тема вируси и това беше една от причините да премина на Mac OS X, но не единствената. Дори обмислям скоро време да махам windows-а от bootcamp партишъна, защото вече не се сещам да го пускам изобщо, само ми хаби ценно място на и без това малкия диск
Публикувай отговор