Apple - OS X Lion

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
Аватар
tsb_bg

Apple - OS X Lion

Мнение от tsb_bg »

Вече достъпна за сваляне

http://www.apple.com/macosx/
iPhone 8 256GB ФО iOS 16.3 без JB с NanoSIM на А1
MacBook Air | Intel Core i7 2.2 | 8GB DDR3 | SSD 520 | Mac OS X 12.4.1.
Аватар
inetsov

Re: Apple - OS X Lion

Мнение от inetsov »

Би трябвало да е оптимизиран и за по "стари" машини предполагам ?
Например ако съм с последния ъпдейт преди Lион и нямам проблеми с него, не би трябвало да имам проблеми и с Lion ?
На двуядрен процесор на 2.26 с 4гб рам.
Поздрави
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Мнение от angelovarna »

Няма да имаш проблеми. Изискванията ги има посочени в сайта на Apple. И те са:
Mac computer with an Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, or Xeon processor
2GB of memory
OS X v10.6.6 or later (v10.6.8 recommended)
7GB of available space
Some features require an Apple ID; terms apply.

На моето мак мини с Intel C2D 2.4GHz и 4GB DDR3 RAM, Лъвчо направо лети. Производителността е същата каквато бе и при Snow Leopard.
Изисква се двуядрен процесор, понеже всичко е 64 бита и след инсталиране като пуснеш един System Report ще видиш това: 64-bit Kernel and Extensions: Yes (вече е по подразбиране, а не както бе при Snow Leopard).
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
Аватар
inetsov

Мнение от inetsov »

Супер, благодаря много
zkiprov

Мнение от zkiprov »

Супер е аз съм с него от 2 седмици и няма никакви проблеми.
iPhone 6 Gold 128gb Factory Unlocked | 2x iPhone 6 Gold 16gb
iPad Air 32GB Space Grey
Аватар
angelovarna
Обратна връзка:

Мнение от angelovarna »

Ще споделиш ли как ти се държи флаша? При мен малко ми се бъгва сафарито от време на време. Така беше и с GM-a, така е и с финалната версия (която е същата като ГМ-а).
Apple MacBook Pro 13" | iPhone XR | iPhone 7 | iPad | Apple TV
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

Аз съшо съм от 2 седмици с него, но Сафарито за сега не е имало никакви проблеми. Честно казано нямам оплаквания до този момент. Въръви добре :)
Samsung Galaxy S3 White 16GB
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB
MacBook Pro 13" Mid 2010 / OS X Mountain Lion

Моля без съобщения молещи да ви добавя в Скайп. Има лични съобщения за въпроси!!
zkiprov

Мнение от zkiprov »

Нямам проблеми с флаша никакви. Аз съм с GM и няма проблеми.
iPad Air 32GB Space Grey
Аватар
ivo_89

Мнение от ivo_89 »

Супер е аз съм с Mac OS X 10.7 Lion и няма никакви проблеми Супер e <:-P <:-P <:-P
iPhone 5 16GB White \ iOS 6.1
MacBook Air "11" \ OS X 10.8.4 Mountain Lion
Аватар
tsb_bg

Mac OS X 10.7 Lion Startup - Shutdown time

Мнение от tsb_bg »

След като поразгледах новите функции и възможности на Lion-a ми прави впечатление следното:
Времето на включване на МАС-а (от натискане на бутона до зареждането на десктопа) и времето за изключване (от потвърждаване на командата до тъмен екран) е около 25 sec.
Времето за изключване е определено повече от колкото при Snow Leopard (последна версия преди ъпгрейд до Lion) където процеса завършваше буквално за секунди, но ми се струва, че и времето за включване е доста повече от колкото при SL-a.
Ще съм благодарен ако някой сподели впечатления по този въпрос и конкретни цифри (времена).

PS.

1. Няма разлика в инсталирания софтуер при двете версии на OS-a (правен е само ъпгрейд до Lion-a)
2. И в двата случая използвам парола, т.е. времето включва и цъкането на 4 символа + ENTER.
3. Разлика в скоростта на зареждане на приложенията (APPS), анимации и т.н. или поведението им при работа не се забелязва.
Аватар
lambreto
Обратна връзка:

Мнение от lambreto »

Може да е заради новата функционалност в Lion да ти запазва състоянието на отворените програми и после да ги ресторва.
Пробвай да си затвориш всички приложения, да се логаут-неш и засечи времето за рестарт от логин екрана до показването отново на логин екрана.
Аз не съм забелязвал фрапиращи разлики с Snow Leopard, но не съм и засичал точното време.
Аватар
tsb_bg

Мнение от tsb_bg »

Това е при положение, че всички приложения са затворени и опцията "Reopen windows when logging back in" в прозореца, който се появява при изкллючване не е чекната (твърдо 25 sec.)

PS

А реално като време колко трае процеса на изключване при теб?
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

От това, което аз видях от бета 1, когато я бях сложил, до сега са подобрили абсолютно всичко. На мен лично ми се струва че с лъвчето мака върви доста по - бързо. Всичко е по - плавно. И при пускане и при гасене всичко си е нормално. Не е бавно, но не е и много бързо. Mission Control-а е много много полезен. Мисля, че точно тази нова функция и Launchpad-а са най - добрите подобрение. Някой хора се оплакват, че ги изхвърля от Сафарито. Аз не съм имал такъв проблем.
Общо взето нямам проблеми за сега и се надявам да остане така.
Поздрави :)
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB

Моля без съобщения молещи да ви добавя в Скайп. Има лични съобщения за въпроси!!
zkiprov

Мнение от zkiprov »

А бе не знам май излиза, че само на тебе ти върви по-бързо. Специално iPhoto некой път зарежда бавно като включа айфон.
iPad Air 32GB Space Grey
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

А като гледам май всички сте влезнали в некъв филм. Връщайте на SL като не ви харесва :)
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB

Аватар
zhivkom

Мнение от zhivkom »

Аз също съм много доволен! Най-много ми допада Мишън контрол-а и подобрения Мейл и Календар. После ми харесва и Лаунчпад- много по-лесно намирам и търся това,което ми трябва и разбира се възможността приложенията да са на цял екран. L-) @-) O-)
iPhone 6 Plus 9.0
MacBook Air 2013 OS X El Capitan
Аватар
tsb_bg

Мнение от tsb_bg »

nasoblg95 написа:.... И при пускане и при гасене всичко си е нормално. Не е бавно, но не е и много бързо ....
nasoblg95 написа:... А като гледам май всички сте влезнали в некъв филм. Връщайте на SL като не ви харесва ...
Нормално ... не е бавно ... не е много бързо ...

Има си мерни единици за време - секунди, минути и т.н.
Пуснах темата с надеждата колеги да споделят конкретни данни пък ако реша знам как да се върна на SL
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

Няма да тръгна да засичам колко време ми се гаси или ми се пуска машината. Аз съм доволен изцяло от работата, която са свършили хората от Епъл. ОС-а е просто невероятен. Аз си казах мнението как върви лъва на моята машина, а тва че на някой им лаги или зарежда бавно или там какъвто проблем изтъкват, да си се връщат щом са недоволни, а не да влият на хората негативно. Няма смисъл от всичко това според мен. Просто казваш какви са ти впечетленията :)
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB

Аватар
tsb_bg

Мнение от tsb_bg »

nasoblg95 написа:... тва че на някой им лаги или зарежда бавно или там какъвто проблем изтъкват, да си се връщат щом са недоволни, а не да влият на хората негативно. ...
Тези "НЯКОИ" дето им лаги или "там имат някакви проблеми" са точно толкова "важни" във форума колкото и ти и се опитват да разберат до колко са основателни съмненията, къде са причините за проблемите и как да ги решат.
Като не искаш да помогнеш си е твоя работа, но познай ако утре ти се появиш със съмнение или явен проблем който го нямат другите дали някой ще тръгне да помага ....
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

Хах, нещо си се объркал. Аз съм се регистрирал във форума за да помагам и за да ми се помага, ако имам проблем, но просто
zkiprov написа:А бе не знам май излиза, че само на тебе ти върви по-бързо. Специално iPhoto некой път зарежда бавно като включа айфон.
ей това доста ме издразни. Нищо лично :)
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB

Аватар
tsb_bg

Мнение от tsb_bg »

nasoblg95 написа:Няма да тръгна да засичам колко време ми се гаси или ми се пуска машината....
На мен специално страшно ми помогна ... не че си длъжен но можеше да си спестиш и усилието от писането
zkiprov

Мнение от zkiprov »

споко бе леле всички колко лично приемате всичко. искам да кажа, че си има недостатъци. това е...@nasoblg95 не се нерви. не ме оставяш да си почеша езика малеее b-( =))
iPad Air 32GB Space Grey
the_mave

Мнение от the_mave »

Момчета, нека и аз да споделя нещо, не искам сърдити след това! Преди няколко дена писах цяло съчинение при коментарите в АпСтора, и се оказа че негативните ги трият, не искат да ги публикуват! А мисля, всеки има право да знае какво ще свали, след като плати... Имам MacBook Pro 13" с Core 2 Duo 2.4 GHz с 4 ГБ рам, модела 2010. Нека ви кажа сега аз какво забелязах - сравних бързодействието в различни приложения с работата на 10.6.8 (инсталирана на MacBook Late 2009 Core 2 Duo 2.26 GHz, 2 GB RAM, 9400M) и новия красив, функционален Lion. Познайте какво се оказа - освен че 10.6.8 зарежда значително по-бързо както при стартиране, така и при гасене, което и според мен е заради новата функция Autosave в Lion. Дотук добре, но има нещо много по-неприятно за хората с MacBook серийте. В Safari дори при едно най-просто скролиране, и то най-вече на страници със силно изразено Flash съдържание се оказа, че процесорното време, необходимо ДОРИ да скролираш е в ПЪТИ увеличено, в сравнение с 10.6.8 (в смисъл ако в 10.6.8 са необходими около 5-20 % CPU Load, то в Lion стига до 50 и повече, особено ако например се "заиграеш" с Trackpad-а и преместиш някоко пъти страницата нагоре-надолу с цел да намериш това, което ти трябва, като при Core 2 Duo стига дори до 70-80%, което е просто нелепо!!!). Това се наблюдава и при редица други приложения - има го при скролиране в текстови файлове, и т.н. мога да изброявам още много! На някои това ще се стори странно, дори налудничево но замислете се, процесора се товари в пъти повече от нормалното и оказва съответното влияние върху живота на батерията, като помислете какво става с мобилността ни, заради която сме си закупили мобилен компютър? Сега се сетих и друго - Мак-ът ми никога не е загрявал при браузване в интернет, а сега достига температури, при които просто е некомфортно да го държиш в скута си, докато лежиш например. Пуснете Activity Monitor-a и сами забележете - това според мен ако НЕ присъства при Core i5 и i7 сериите, какво означава според вас? Според мен това е липса на оптимизации за нашите процесори, като от Apple са наблегнали изцяло на новото поколение процесори, което е просто ужасно! Надявам се в бъдещи версии от Apple да се замислят по въпроса като ако се наложи петиции ще им пращам, докато не се подобри този факт!

P.S. Обзалагам се, че всички вие с настолни Мак-ове, и Core 2 Duo процесори не сте забелязали никаква разлика в бързодействието на много приложения, и още повече колко ви загряват машините при ежедневна работа с тях... Но, хайде който не ми вярва, нека сам се убеди - пуснете си Activity Monitor-ите и проверете сами!
Аватар
nasoblg95
Обратна връзка:

Мнение от nasoblg95 »

За загряването на Macbook Pro, съм съгласен. Наистина става неприятно да го държиш в скута и наситина това при SL го нямаше, но нали се сещате, че всичко ново е по - натоварено, има повече дипълнения, нов интерфейс и всичко. Нормално е новата ОС да е оптимизирана повече за новите и по - силни машини. Аз също се надявам след няколко ъпдейта от Епъл да се оправи гасенето и пускането. Но за загряването надали ще се направи нещо по върпоса. Lion-a товари много повече машините от колкото го правеше Snow Leopard-a.

П.С. Гъзарията изисква жертви!
iPhone 3GS Black 16GB
iPad 2 CDMA Black 16GB

Аватар
votolom

Мнение от votolom »

Това с какъв ОС си е голяма гъзария...
Публикувай отговор