Как е правилно да експлоатираме батерията на MacBook Air'13

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с компютрите на Apple - MacBook Air, Macbook Pro, Mac Mini, iMаc, Mac Pro, а също така и за операционанта система Apple OS X...
Аватар
kostianev
Обратна връзка:

Как е правилно да експлоатираме батерията на MacBook Air'13

Мнение от kostianev »

Здравейте,

искам да попитам попитам как е правилно да се използва батерията, когато примерно компютъра е на бюрото ми да е включен ли постоянно в зарядното, въпреки, че е зареден на 100% или да се изполва на Батерия?

Питам, защото видях някакви цикъл статистики, които сочат, че специално на моя модел е 1000 максимум и дали няма да прецакам прекалено бързо батерията?
Изработка на уеб сайт от уеб студио MOON.bg | Поддръжка на сайтове | Оптимизация | Онлайн Магазин | Реклама | Facebook игри и приложения
Аватар
darkheroz

Re: Как е правилно да експлоатираме батерията на MacBook Air'13

Мнение от darkheroz »

Гледай си кефа и да не ти пука. За 1000 цикъла батерията не е за смяна, просто стига 80% от капацитета си на макс. Имам мак еър от 2г и батерията е на 180 цикъла без изобщо да съм се тормозил как и защо. Разбира се прочетох няколко форума преди това. И аз се бях вманиачил. Ако те сърбят очите чети спец форума на macrumors.
Iphone 6 Gold 16GB
Ipad Air 32gb wifi only
Macbook Air 11'' 128GB SSD 4GB RAM, model 2011
Apple watch sport 42mm
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Просто трябва да се ползва разумно, за да е по-дълъг живота на батерията. Това означава 2 прости неща:
1) (ако се ползва всекидневно) поне веднъж седмично да се направи "пълен цикъл", което значи - да се разреди/ползва на батерия до под 20% (още по-добре ако го закараш и под 10%) и после да се зареди (най-добре - на веднъж) до 100%. Вече ако не се ползва всекидневно - поне веднъж на 10-ина дни ползване да се прави. Т.е. това е съвета за възстановяване и поддържане на капацитета на батерията.
2) Да НЕ се държи постоянно на зарядното и да НЕ се оставя за много дълго време (със седмици и месеци) разредена до край. Т.е. това пък е съвета да НЕ я съсипваш зорлем.

И относно т.1 - не е проблем да си се вади и слага на зарядното, когато е нужно, няма зор да се впряга човек излишно. Но е добре поне веднъж на около 10-ина дни ползване, да се направи един "пълен цикъл" на разреждане и зареждане, който възстановява капацитета и живота на батерията.
А относно т.2 - освен това да държиш лаптопа постоянно на зарядното, само още едно нещо съсипва повече батерията - ако го разредиш до дупка и го оставиш така за някой и друг месец. Когато е нужно да се работи на компютъра, не е проблем да се работи на зарядното, но не и да го зарежеш така да си виси на зарядното с дни. Също и не е проблем да работиш на него ако се налага и до 0% и след някой и друг ден да го заредиш, когато успееш... но да не го зарязваш така за много дълго време.
А иначе не е проблем да си го ползваш когато/както се налага. С нормално ползване, няма да се скапе. А ако се спазват горините 2 съвета, няма да е никакъв проблем да се направят 1000 цикъла. Но ако не се спазват (най-вече т.2), може да се скапе и за под 200 цикъла. L-)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
monro

Мнение от monro »

Аз за година някъде съм изкарал 50 цикъла точно...
до 1000 ще е морално остарял....

Имам един лаптоп стар Асус от преди 7-8 години и всеки месец по 2 пъти съм разреждал до края батерята и зареждал до 100%(и междувременно съм го ползвал до 50-60% и пак заряд до горе) и после си е стоял с батерия и зарядно, и сега да го пусна батерята му кара към час, като нов караше 1 час и 40мин... за толкова години явно доста съм запазил батерията.

Сега с МБА правя същото [:)
Публикувай отговор