Firefox & add-ons

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Firefox & add-ons

Мнение от Sisq0 »

Здравейте,
в крайна сметка реших аз да я пусна тази тема. Надявам се да е полезна на потребителите на браузъра и да споделим добавките към него, които използваме.
Нека мненията ви съдържат не просто списъци с екстеншъни, а и обяснение към тях (ако има и снимков материал, още по-добре). Лично ще трия без предупреждение мнения, съдържащи само списък с изредени екстеншъни, без да се разбира за какво са и да се налага другите потребители да ходят да търсят разяснения в сайта на Мозила.

Аз държа инсталирани само екстеншъни, които реално използвам. Не държа ненужни, колкото да си правя колекция и да ми бавят зареждането на браузъра. Ето ги и моите добавки (версията на браузъра ми е 3.0.6):

Tab Mix Plus - просто е must have. Добавя толкова много възможности, че човек не знае откъде да започне изброяване. Подобрен session saver, възможности за преправяне на табовете (позиция, големина и т.н.), мениджър за запомняне на затворените табове (попъп прозорец, който пази лог на затворените табове - супер удобство) и т.н.

All-in-One Gestures - вторият ми любим екстеншън. С него задавате команди на браузъра само с рисуване с мишката по екрана, при задържан десен бутон. Изключително улеснение! Привикнете ли, вярвайте ми, ще се опитвате да рисувате и в прозорците на Windows Explorer. Друг подобен екстеншън е Mouse Gestures, но кой от двата ще използвате зависи изцяло от вас.

Adblock Plus - свободният превод на слогъна на тази добавка е "Рекламите са минало" (Ads were yesterday!). Невероятна блокада за ненужните реклами, които изпълват сайтовете. Java, Flash и прочие глупендерски реклами, затормозяващи зареждането на страниците и дразнещи окото... вие решавате дали да ги има.
Ето ви нагледен пример от тракъра АренаБГ. Първият скрийн е без използване на екстеншъна, вторият - със. Разликата мисля е очевАдна.
1. Изображение 2. Изображение

AI RoboForm Toolbar - помним пароли всякакви! :) Мениджър за помнене на пароли, автоматично попълване на бланки и прочие. За хора като мен, които нямат нерви да помнят user/pass данни за безброй сайтове, в които съм регистриран. Много полезна и... платена програма. Убеден съм, че ще си намерите я крак, я ръка за нея, ако ви хареса.

AutoCopy - автоматично копиране на текст при маркирането му със задържан ляв бутон на мишката. Който е използвал Линукс или има опит в iRC ще разбере какво удобство е.

Colorful Tabs - оцветява всеки таб в различен цвят. Колко да е наситен цветът можете да избирате вие, както и няколко други опции. За мен е удобно за ориентирането, ако сте отворили над десет таба, например.

Download Statusbar - добавя икона или цяла лента (по ваше желание) в статусбара, за да следите теглените файлове през браузъра. Спестявате си досадния даунлоуд прозорец на Firefox.

Video Download Helper - теглене на клипчета от YouTube, vbox7 и всякакви подобни сайтове за web клипове. Има опция за автоматично конвертиране на крайния файл в няколко формата (вместо .flv).

Fasterfox - оптимизира браузъра според вашите желания. Промяна на кеширане, фечване и т.н. Версията в сайта на Мозила не работи с 3.0+, затова съм дал връзка към модната версия. Мисля, че с нея няма да има проблем. Моят Fasterfox е сложен на опция Optimized.

Fire FTP - много приятен фтп клиент, вграден в браузъра. Ползвам го рядко (предпочитам FlashFXP), но пък когато ми е трябвал, никога не ме е подвеждал.

Fission - премества прогрес бара в адрес бара (Safari style). Спестява място долу, ако имате много иконки добавени в статус бара.

Flagfox - добавя знаменце в статусбара на браузъра, което ви показва в коя държава се хоства сайтът, който сте заредил. С десен бутон върху него ви излизат възможности за копиране на IP, проверката му (Whois), търсене през Geotool или Wikipedia.

FlashGot - интегрира външни даунлоуд мениджъри в браузъра. Много полезно, ако използвате такъв.

Forecastbar Enhanced - прогнозата за времето и не само. Аз използвам само най-базовите му функции, но има доста възможности като сателитни снимки, live feed и т.н.

Gmail Manager - поставя бутон за бърз достъп до пощата ви в Gmail, сигнализира при нова поща и прочие. Полезно!

IE Tab - някои страници изискват Internet Explorer, за да бъдат отворени. Неудобно е, ако се налага да държите този браузър на компютъра си само, за да имате достъп до microsoft.com, например. С IE Tab това е вече ненужно. Просто цъквате на бутончето и табът се презарежда в IE стил. Пушка е. ;)

NoScript - допълнителна защита от нежелано съдържание. Предпазва от XSS и Clickjacking атаки и прочие. Използвам го заедно с Adblock Plus и резултатите много ми харесват.

WizzRSS News Reader - RSS четец. Вградил съм го в sidebar-а на браузъра - много удобно. В комбинация със следващия екстеншън, използването е перфектно и удобно.

Sidebar Autohide - автоматично отваряне/затваряне на sidebar-а. Отваря се при допир на пойтъра на мишката до левия борд на браузъра. Затваря се, когато просто махнете пойнтъра.

SmoothWheel - прави скролването с колелцето на мишката "мазно". Колко "мазно" да бъде, решавате вие. Сега като го сравня с дървеното скролиране в IE, например, и осъзнавам колко по-удобно и приятно за окото е.

Super DragAndGo - просто хванете и издърпайте с мишката някой линк или картинка от даден сайт, за да се отвори в нов таб. Също много удобно.

Update Notifier - автоматична проверка и алармиране, когато някой от инсталираните ви екстеншъни има нова версия. Така не се налага да проверявате ръчно - удобно, особено ако имате повечко екстеншъни. Има възможност и за автоматизирана инсталация на ъпдейтите.

Phoenity Reborn - скинът, който използвам. Приятен и изчистен, без излишна кичозност, а в същото време е по-приятен от стандартния. На мен поне ми харесва и го използвам.

-----
Това е от мен. Дано си харесате нещо от горния списък и да споделите нещо от вас.
Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Аватар
The Shaman
supporter

Re: Firefox & add-ons

Мнение от The Shaman »

Мога да добавя за сега:

Forecastfox™
Изображение
Прогноза за времето която ползвам от AccuWeather.com. Статус бар с дневните температури, сателити и т.н.

Gmail Notifier
Изображение
Имейл клиент с нотификация за нови писма и др.

GooglePreview
Изображение
Поставя тумбнайлс на резултатите в Гугъл

Video DownloadHelper
Изображение
Бързо и лесно конвертиране и сваляне на уеб видео,стрийм и флаш филми и изображения.

Back to Top
Изображение
Бързо и лесно преместване на страницата нагоре и надоло само с два бутона.

CustomizeGoogle
Изображение
Добавя бързо и лесно прехвърляне на търсенето в други търсещи машини като Yahoo, Ask, AllTheWeb, Live, PicSearch, Creatas, FreeFoto, WebShots, NASA, Flickr, deviantART, Photobucket, Vi.sualize.us, Zooomr и други.

Трябва да се сетя за други, за сега толкова :)
Аватар
VooDooTo

Мнение от VooDooTo »

Страхотна тема! Браво!

Ето и моите добавки: припокриват се с някои от твоите и няма да ги споменавам, тези които си споменал вече.

Evernote Web Clipper
Изображение
С тази добавка, заедно със Evernote за iPhone и регистрация в http://evernote.com/" onclick="window.open(this.href);return false; можете да синхронизирате абсолютно всякакви текстове, таблици, цели интернет сайтове и каквото се сетите директно от вашият Firefox във вашият iPhone и дори на други компютри. Изключително удобна!

Foxmarks a.k.a XМarks (вече с версия 3.0)
Изображение
Синхронизирайте вашите Bookmarks със всеки един компютър - било то на работа, вкъщи и дори между различните браузъри. Откакто излезе е напълно задължителна на моят компютър.

Другите extensions, които ползвам са: NoScript, Adblock Plus, Download Statusbar, Gmail Manager, Tab Mix Plus (thanks to Sisqo).
Последно промяна от VooDooTo на 02 Мар 2009, 20:47, променено общо 1 път.
Аватар
Asen_77

Мнение от Asen_77 »

Ето наколко и от мен:

1. Back to Google - С натискане на бутона се връщате към последното търсене в Google което сте извършили.

2. Compact Menu 2 - Дава възможност да преместите всички менюта от MenuBar за да не заемат място. Местят се в икона на място по ваше желание.

3. Firefox Showcase - Показва всички отворени табове в един и ви дава избор с едно цъкване да отидете на желания таб.

4. ОFoxyTunes - Добавя контрол лента за всички налични плейъри в компютъра. Лесна смяна на песни, спиране и пускане, намаляване или спиране на звука, информация в интернет за свирещата песен - всичко с едно цъкване.

5. ImageZoom - с задържане на десен бутон върху всяко изображение и завъртане на Scroll бутона на мишката се получава увеличаване и намаляване на изображенията.

6. ShowIP - показва IP-адреса на разглеждания сайт.

7. StatusBar Clock - Дата и час в удобен за вас вариант.

8. Tab Effect - Преминаването от таб в таб става като отваряне на страница. За съжаление е наличен само за FireFox 2.x .

9. Undo Closed Tabs Button - В случай на погрешно затваряне на таб, можете да възтановите сесията. Разбира се работи до рестарт на Firefox.

10. Weather Bug - Показва три дневна прогноза за времето за избран от вас град. Показва и текуща температура.

Това от мен. Дано да съм бил полезен :)
iPhone 2G 8GB ...
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Asen_77, Tab Effect, който работи с 3.0.6 http://www.megaupload.com/?d=RTXTKBV1" onclick="window.open(this.href);return false; (мен лично не ме кефи).

The Shaman, Forecastbar Enhanced е подобрена версия на Forecastfox, Gmail Manager = Gmail Notifier, Video DownloadHelper също съм го споменал горе. :)
Моето творчество!
Аватар
The Shaman
supporter

Мнение от The Shaman »

Sisq0 написа:Asen_77, Tab Effect, който работи с 3.0.6 http://www.megaupload.com/?d=RTXTKBV1" onclick="window.open(this.href);return false; (мен лично не ме кефи).

The Shaman, Forecastbar Enhanced е подобрена версия на Forecastfox, Gmail Manager = Gmail Notifier, Video DownloadHelper също съм го споменал горе. :)
Така е, щя да го спомена, но аз предпочетох тези. :x
Аватар
faire

Мнение от faire »

Така, първо да кажа, че съм минал през доста браузъри, но явно все някой не ми е наред. Като се почне от IE, Avant, Firefox, Opera, Chrome, Safari. От повече от година ползвам най-вече Операта като главен браузър. И сега пак си мисля дали да не мина към лисицата. Имам няколко въпроса:

1) помни ли като Операта - примерно - писал съм пост във форума обаче нещо се е объркало. Като дам back, ще си ми седи ли написания текст?
2) има ли някаква опция или екстеншън, който да добавя нещо като Speed Dial-a на операта? Говоря за това:
Изображение
Aдски удобно е, ползвам го всеки ден.
3) Кой от 2та браузъра е по-бърз? Лично от операта съм много доволен, затова питам.

Надявам се някой да ми отговори, може и на ЛС, но вярвам, че има и други, които може да се питат същите въпроси :)
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

1. Да.
2. Speed Dial, Fast Dial (тук има туториълче за настройка на Speed Dial).
3. Нямам представа, не съм ползвал Опера.
Моето творчество!
Аватар
faire

Мнение от faire »

Мерси за бързите отговори! Евалата и за темата. Ако не я бях видял, нали се сещаш кога щях да тръгна да се ровя за екстеншъни.. Ще я пробвам лисицата.

пп. Успех на нашите момчета довечера :)
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Благодарско за хубавата тема. Искам да попитам.. Дали има някъде такъв екстеншън, който да прави така, както е на IE? т.е. Примерно във форума като чета нова тема и после като върна назад вече се отбелязва като прочетена. Т.е. май си прави някакъв бърз рефреш... Знам ли.. ?:-/
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Аватар
Zaro

Мнение от Zaro »

И аз това се питам, явно няма. Попитах и Sisq0, но и той каза, че си рефрешва ръчно. :|
iPhone 4GB,FW 2.2
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Аз си намерих един що годе добър начин :P
Теглия си IE Tab, отварям форума, цъкам десен бутон и го отварям като IE tab, кефя се :P
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

И какъв е смисълът? Все едно ползваш IE за браузър. Идеята на IE таб е да се ползва само за сайтове, които задължително изискват IE. Иначе всеки бяга от IE като браузър.
Въпросният рефреш при цъкане назад се смята като минус при IE. Firefox не го прави, защото е тъпо. Например, ако напишеш мнение, цъкнеш на Изпрати и нета нещо се срути, като върнеш назад бланката за писане на мнението ще е празна и ще трябва да го започваш наново, докато при Firefox ще се върнеш отново в написаното мнение и можеш просто да натиснеш отново Изпрати.
Моето творчество!
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

А какъв е смисълът да ми оспорваш всичко, което казвам.. След като съм решил, че така е по-добре за мен, значи наистина е по-добре.. Много добре знам какво става и много добре знам какво ми трябва!
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

?:-/ ?:-/
Зададох въпрос! Какво съм ти оспорвал, ти май нещо си се повредил?
Моето творчество!
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Извинявам се тогава.. Не бях видял, че е въпрос и си помислих, че е поредната критика [-o<
Аватар
eeek

Мнение от eeek »

edit:
това е една от любимите ми

Fission

Изображение
Последно промяна от eeek на 28 Мар 2009, 02:17, променено общо 1 път.
another music freak

www.mentasession.org
Аватар
Sisq0
Критикар №1

Мнение от Sisq0 »

Sisq0 написа:Fission - премества прогрес бара в адрес бара (Safari style). Спестява място долу, ако имате много иконки добавени в статус бара.
Май не си чел първото мнение на темата? :)
Моето творчество!
Аватар
eeek

Мнение от eeek »

емиии пропуснал съм това което трябва O-)

и да попитам забелязах последно време, че замунда е станала като арена смисал когато посочите в/у име от листа ви показва снимката без да щракате , но при мен нестава.
някой да има представа какво приложение трябва да си инстална?
another music freak

www.mentasession.org
cho

Мнение от cho »

FireShot - екстеншън за правене на скрийншоти на страницата с изключително много опции за редактиране, изпращане и много други.

Web Developer - просто безценен помощник за всички, които се занимават с web development.

;)
Аватар
bgdn

Мнение от bgdn »

Вече и с Firefox 8!
ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/8.0/

Една камара add-ons са си заминали...
Публикувай отговор