Добре, аз го купих от човек, на ръка без фактури и щуротии. Стига глупости, да не би да ме обвинят, че е краден. Все едно ти да дадеш моя IMEI в полицията и да кажат КРАДЕН Е.mitko_to написа:Хе, телефона нали ще е откраднат ... къв е смисъла.
Уффф, зачоплихме малко оффтопик. Извън темата сме.
По темата. Само едно ЕВАЛА на Александър Йорданов - aveliky
Историята на един откраднат iPhone
Re: Историята на един откраднат iPhone
Утре да не стане ....nikyyyyyy написа: Добре, аз го купих от човек, на ръка без фактури и щуротии. Стига глупости, да не би да ме обвинят, че е краден. Все едно ти да дадеш моя IMEI в полицията и да кажат КРАДЕН Е.
Звъни телефона, вдигам ...
-Добър ден.
-Добър ден, аз съм инспектор Ганджов, от РПУ-то ...
нататъка го знаеш. Така че .. точно това което е за тебе щуротии, този който си го е купувал, пази най много тези щиротии. Защото не дай си Боже, някой ден му го откраднат, препродадат и т.н. и в един момент се оказва в теб. Засичат ИМ, засичат номер-а, слушат те някой др ден, и накрая ти се обадждат. Ако пък говориш малко странни неща за наркотици и жени

Така че не гледай с такъв скиптицизъм на тия "щиротии". Просто съвет. Не е акъл. Кой съм и какъв да давам акъл

Лека вечер и до нови среши
iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
Благодаря. Ясно е това, но имаше един период, в който iPhone по магазините беше солидно по-скъп, отколкото от някой, който вкарва. И в такъв случай наистина няма от къде да вземеш фактура, но факта, че имаш кутии, аксесоари би трябвало да е достатъчен. Не знам, някой по-компетентен да каже.
Така е, не казвам че не е достатъчен. Но винаги трябва да имаш едно наум когато купуваш нещо толкова скъпо /поне за мен/
Не че и аз не съм купувал 2 такива от хора, без фактура и гаранция, но и двата пъти бях записал адреси, телфони и имена на хората от които ги купих. И досега ги пазя. Не че ако са искали да ме излъжат не са го направили, но ... човек трябва и да преценява хората. Така че, това е една дъъъълга тема и затова по добре да не я започвам. Пише ми се днес нещо и явно затова.
Айде, отивам да инсталвам Убунту, после може пак
Не че и аз не съм купувал 2 такива от хора, без фактура и гаранция, но и двата пъти бях записал адреси, телфони и имена на хората от които ги купих. И досега ги пазя. Не че ако са искали да ме излъжат не са го направили, но ... човек трябва и да преценява хората. Така че, това е една дъъъълга тема и затова по добре да не я започвам. Пише ми се днес нещо и явно затова.
Айде, отивам да инсталвам Убунту, после може пак

iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
Браво 
Аз да добавя нещо за кутиите... Имаше един потребител във форума, който изкупуваше кутии
Така, че кутията далеч не е средство за познаване на телефона - дали е краден или не 

Аз да добавя нещо за кутиите... Имаше един потребител във форума, който изкупуваше кутии

Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Здравейте,
Моят iPhone беше конфискуван от полицията, защото беше също краден (историята е аналогична с тази на Адамов, само дето телефона не беше купен през този форум). Позаинтересувах се как би могло да се предотвратят бъдещи измами и съвета ми към всички, които смятат да се сдобият с какъвто и да е телефон втора ръка е:
1. Поискайте от продавача да ви снима долната част от задния капак на iPhone-a или ако е друг телефон - да извади батерията и да снима мястото, където е записан IMEI номера. Този номер може да се изведе на екрана чрез набиране на *#06# от клавиатурата на телефона. Да ви изпрати прикачена снимката на е-мейл или друго място, където може да се докаже хронологично сделката между вас, като освен снимката да запише и ръчно IMEI номера;
2. Проверете статуса на IMEI номера тук. За iPhоne обикновено е в зелената скала, Probably статус, за други телефони най-често е в най-дясната зелена част от скалата. Ако скалата показва друго - не купувайте телефона;
3. Поискайте да видите(или да ви изпратят снимки) някакви документи за покупка - фактура, касов бон, договор с оператор, гаранционни карти или книжки. Обикновено крадените телефони нямат каквито и да е аксесоари - не приемайте за пълна истина всякакви оправдания на продавача, че е загубил тотално всичко и има само телефона, че телефона не е негов, че всички аксесоари вече не работят и пр.;
4. Ако се срещате с продавача лично отидете на срещата с още някой, който да е свидетел на покупката. Накрайте продавача да звънне пред вас със своята карта на вашият номер контролно, без да му вдигате (ако откаже не купувайте телефона);
5. Заинтересувайте се от произхода на телефона - откъде е закупен, кога, с кой бг мобилен оператор е ползван, защо се продава;
6. Ако купувате телефона чрез куриер използвайте опцията "Отвори преди да платиш" (Еконт Експрес я имат за цялата страна) и най-добре поискайте телефона да ви бъде изпратен в някой от офисите на куриера до поискване (куриера ще ви изпрати sms, когато телефона пристигне) - това е от една страна с цел да сравните IMEI-а от телефона с този на изпратената ви снимка по-рано, от друга страна да разгледате спокойно стоката, да я изпробвате без куриера да ви препира. Накрайте продавача да посочи в куриерската бланка, че става дума за телефон - добре е да запише модела и IMEI номера за по-сигурно. Запазете документите, които ще ви даде куриерската фирма - ако телефона се окаже краден и някой претендира за него те ще са нещото, което ще ви спести конфискацията на телефона;
Преди всичко купувайте от хора, на които може да се има доверие. Това си личи много добре от обявите, които се пускат - една обява, в която има само ICQ или Skype номер/ник е абсурдна. Същото важи за обяви само с посочен някакъв телефонен номер, без име на човека. Най-добрият вариант е да се направи някакъв приемо-предавателен документ между вас и продавача, където той да се задължи да обезщети купувача ако телефона е краден.
И накрая искам да кажа, че подобни продажби през интернет са рядкост главно, защото продавачът-крадец може лесно да бъде хванат и намерен, при което би могъл да плати много по-големи суми за обезщетение от цената, на която е продал крадения телефон. Затова не се плашете, когато купувате телефон втора ръка - има много коректни продавачи, а със съветите по-горе се надявам никога да не попадате на некоректните.
Моят iPhone беше конфискуван от полицията, защото беше също краден (историята е аналогична с тази на Адамов, само дето телефона не беше купен през този форум). Позаинтересувах се как би могло да се предотвратят бъдещи измами и съвета ми към всички, които смятат да се сдобият с какъвто и да е телефон втора ръка е:
1. Поискайте от продавача да ви снима долната част от задния капак на iPhone-a или ако е друг телефон - да извади батерията и да снима мястото, където е записан IMEI номера. Този номер може да се изведе на екрана чрез набиране на *#06# от клавиатурата на телефона. Да ви изпрати прикачена снимката на е-мейл или друго място, където може да се докаже хронологично сделката между вас, като освен снимката да запише и ръчно IMEI номера;
2. Проверете статуса на IMEI номера тук. За iPhоne обикновено е в зелената скала, Probably статус, за други телефони най-често е в най-дясната зелена част от скалата. Ако скалата показва друго - не купувайте телефона;
3. Поискайте да видите(или да ви изпратят снимки) някакви документи за покупка - фактура, касов бон, договор с оператор, гаранционни карти или книжки. Обикновено крадените телефони нямат каквито и да е аксесоари - не приемайте за пълна истина всякакви оправдания на продавача, че е загубил тотално всичко и има само телефона, че телефона не е негов, че всички аксесоари вече не работят и пр.;
4. Ако се срещате с продавача лично отидете на срещата с още някой, който да е свидетел на покупката. Накрайте продавача да звънне пред вас със своята карта на вашият номер контролно, без да му вдигате (ако откаже не купувайте телефона);
5. Заинтересувайте се от произхода на телефона - откъде е закупен, кога, с кой бг мобилен оператор е ползван, защо се продава;
6. Ако купувате телефона чрез куриер използвайте опцията "Отвори преди да платиш" (Еконт Експрес я имат за цялата страна) и най-добре поискайте телефона да ви бъде изпратен в някой от офисите на куриера до поискване (куриера ще ви изпрати sms, когато телефона пристигне) - това е от една страна с цел да сравните IMEI-а от телефона с този на изпратената ви снимка по-рано, от друга страна да разгледате спокойно стоката, да я изпробвате без куриера да ви препира. Накрайте продавача да посочи в куриерската бланка, че става дума за телефон - добре е да запише модела и IMEI номера за по-сигурно. Запазете документите, които ще ви даде куриерската фирма - ако телефона се окаже краден и някой претендира за него те ще са нещото, което ще ви спести конфискацията на телефона;
Преди всичко купувайте от хора, на които може да се има доверие. Това си личи много добре от обявите, които се пускат - една обява, в която има само ICQ или Skype номер/ник е абсурдна. Същото важи за обяви само с посочен някакъв телефонен номер, без име на човека. Най-добрият вариант е да се направи някакъв приемо-предавателен документ между вас и продавача, където той да се задължи да обезщети купувача ако телефона е краден.
И накрая искам да кажа, че подобни продажби през интернет са рядкост главно, защото продавачът-крадец може лесно да бъде хванат и намерен, при което би могъл да плати много по-големи суми за обезщетение от цената, на която е продал крадения телефон. Затова не се плашете, когато купувате телефон втора ръка - има много коректни продавачи, а със съветите по-горе се надявам никога да не попадате на некоректните.
ivosiliev, поздравления за чудесните съвети. Надявам се повече хора да ги видят и да ги следват.
ivosiliev написа:Здравейте,
Предлагам тези указания да се изведат като важна тема в раздела купувам-продавам.Добре е всеки да го прочете.Междудругото на моя 1208 който купих нов от МТел ИМЕИ номера не излиза в системата ..
Междудругото вмомента се опитвам да комуникирам с един продавач на ябълки в друг сайт,но телефоните които продава са без нито един оригинален аксесоар или кутия.Когато му пиша на Скайп ми отговаря максимум с 1-2 думи и избягва да отговаря на въпроси за произход - иначе цената е доста добра а и обявите му са всеки ден платени с по 2.40лв на обява .. според вас дали са крадени ябълките

-
Аnthony и аз мислех така до 2 месеца след като ми откраднаха телефона преди няколко години,но ме загриза съвестта че нищо не съм направил и подадох жалба в районното.Нямам никакви връзки в полицията, а ми го намерихаanthony написа:Не хвалете полицията, защото тази услуга става само с връзки. Ако ви изчезне телефона и отидета там без да познавате някой, няма да си мръднат пръста за вас. От цялата работа трябва да се направи един извод - когато купувате нещо втора употреба, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се интересувайте за произхода му. Иначе може да се стигне до тук.

Малко извън темата, но някой знае ли ако съм намерил телефон и сигнализирам в полицията дали ще ми го вземат ?
iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
Разбира се. По закон ако намериш вещ и не я върнеш в най-близкото районно до 2 или 3 дни (не си спомням) се води открадната.
Не, бе, ще те похвалят и ще ти честитят новия телефон.mitko_to написа:ако съм намерил телефон и сигнализирам в полицията дали ще ми го вземат ?
БооооооЗе, бозе

п.п.
Сега сигурно няма да отидеш в полицията, за да не ти го вземат (предполагаме, че си намерил телефон, щом питаш)? Страшна гражданска позиция

Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Моето творчество!
-
ако в рамките на 7 дни не се направят опити да се върне на собственика или на властите се води присвояване на чужда вещnikyyyyyy написа:Разбира се. По закон ако намериш вещ и не я върнеш в най-близкото районно до 2 или 3 дни (не си спомням) се води открадната.

Бреее, тука много компетенция, много знания бре.
То не бе "по закон" , то не бе "гражданска позиция" то човек да не попита нещо. Тва човека има много измерения да знаете. Айде ако някой от тука толкова знаещите, нека ми обясни нещо. Ако аз намеря днес телефона, а той е загубен преди 20 дни, и отида в полицията и го предам, кво става. Арестуват ме, защото телефона е загубен преди 20 дни и аз не съм го предал. Много акъл много нещо има по тия нашите форуми да знаете.
Мерси за съветите все пак на всички които се отзоваха.
То не бе "по закон" , то не бе "гражданска позиция" то човек да не попита нещо. Тва човека има много измерения да знаете. Айде ако някой от тука толкова знаещите, нека ми обясни нещо. Ако аз намеря днес телефона, а той е загубен преди 20 дни, и отида в полицията и го предам, кво става. Арестуват ме, защото телефона е загубен преди 20 дни и аз не съм го предал. Много акъл много нещо има по тия нашите форуми да знаете.
Мерси за съветите все пак на всички които се отзоваха.
iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
Ще го опишат и ще ти го изземат. После ще ти пожелаят приятен ден и толкова.
п.п.
Компетентни сме, да. Някои сме даже и юристи. И к'во?
п.п.
Компетентни сме, да. Някои сме даже и юристи. И к'во?

Български субтитри за всеки!
Моето творчество!
Моето творчество!
-
mitko_to понякога човек става компетентен, след като си е патил.Не знам какво те плаши човек да е осведомен.
"Основния състав се съдържа в чл.201НК:
В чл.207 и 208 са обявени за наказуеми:намирането на чужда движима вещ и в продължение на една седмица несъобщаването за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил,противозаконното присвояване на чужда движима вещ,попаднала у субекта случайно или по погрешка,откриване на съкровище и несъобщаване за него на властта в срок от две седмици."
П.С. Всеки е тарикат до доказване на противното.
"Основния състав се съдържа в чл.201НК:
В чл.207 и 208 са обявени за наказуеми:намирането на чужда движима вещ и в продължение на една седмица несъобщаването за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил,противозаконното присвояване на чужда движима вещ,попаднала у субекта случайно или по погрешка,откриване на съкровище и несъобщаване за него на властта в срок от две седмици."
П.С. Всеки е тарикат до доказване на противното.
Благодаря ви много и на двамата. За изчерпателните отговори. И все пак, намерил съм телефон, добре, обаче става така че имам доста по-важни неща за правене и няма начин да отида до полицията. И сега като намеря време и отида и са минали там колкото дни ... уффффф
Кво ли ви занимавам тука с моите проблеми. Мерси пак на всички. И лека вечер.
Успех !
Кво ли ви занимавам тука с моите проблеми. Мерси пак на всички. И лека вечер.
Успех !
iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
-
Просто като имаш време и желание го занеси (така е по закон).Никой няма да ти извади фискален бон колко време е седял в теб 

Ще отида още утре, понеже така го бях запланувал. Мерси пак.
Може да се претрият малко постовете накрая
Може да се претрият малко постовете накрая

iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case
А защо просто не го върнеш на собственика? Дори и сим-картата да е спряна от оператора, телефонът 100% има фоунбук с контакти. Обади се на някой от тях (например мама, брат ми, жена ми) и кажи, че си намерил телефона. Човекът с радост ще дойде да си го вземе от теб и няма нужда да си губиш времето с полицията. А и собственика ще те почерпи за услугата 

- Adamov
- iSupport
- Обратна връзка:
Ако е iPhone мислиш ли че ще го върне?
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
-
даже може пресен рестор да му направишSisq0 написа:Аз бих.

iphone 3G/8Gb firmware 2.2 by Alveliky
MacBook Black user
MacBook Black user
- Adamov
- iSupport
- Обратна връзка:
И аз бих. Въпроса е в конкретния случай.Sisq0 написа:Аз бих.
thoughts are the gun ... words are the bullets
Едно обикновенно Водафонче, но за някой може да е ценен. Лек ден и успех.Adamov написа:И аз бих. Въпроса е в конкретния случай.Sisq0 написа:Аз бих.
iPhone 2G FW 2.2
Otterbox Defender Case
Otterbox Defender Case