в крайна сметка реших аз да я пусна тази тема. Надявам се да е полезна на потребителите на браузъра и да споделим добавките към него, които използваме.
Нека мненията ви съдържат не просто списъци с екстеншъни, а и обяснение към тях (ако има и снимков материал, още по-добре). Лично ще трия без предупреждение мнения, съдържащи само списък с изредени екстеншъни, без да се разбира за какво са и да се налага другите потребители да ходят да търсят разяснения в сайта на Мозила.
Аз държа инсталирани само екстеншъни, които реално използвам. Не държа ненужни, колкото да си правя колекция и да ми бавят зареждането на браузъра. Ето ги и моите добавки (версията на браузъра ми е 3.0.6):
• Tab Mix Plus - просто е must have. Добавя толкова много възможности, че човек не знае откъде да започне изброяване. Подобрен session saver, възможности за преправяне на табовете (позиция, големина и т.н.), мениджър за запомняне на затворените табове (попъп прозорец, който пази лог на затворените табове - супер удобство) и т.н.
• All-in-One Gestures - вторият ми любим екстеншън. С него задавате команди на браузъра само с рисуване с мишката по екрана, при задържан десен бутон. Изключително улеснение! Привикнете ли, вярвайте ми, ще се опитвате да рисувате и в прозорците на Windows Explorer. Друг подобен екстеншън е Mouse Gestures, но кой от двата ще използвате зависи изцяло от вас.
• Adblock Plus - свободният превод на слогъна на тази добавка е "Рекламите са минало" (Ads were yesterday!). Невероятна блокада за ненужните реклами, които изпълват сайтовете. Java, Flash и прочие глупендерски реклами, затормозяващи зареждането на страниците и дразнещи окото... вие решавате дали да ги има.
Ето ви нагледен пример от тракъра АренаБГ. Първият скрийн е без използване на екстеншъна, вторият - със. Разликата мисля е очевАдна.
1.

• AI RoboForm Toolbar - помним пароли всякакви!

• AutoCopy - автоматично копиране на текст при маркирането му със задържан ляв бутон на мишката. Който е използвал Линукс или има опит в iRC ще разбере какво удобство е.
• Colorful Tabs - оцветява всеки таб в различен цвят. Колко да е наситен цветът можете да избирате вие, както и няколко други опции. За мен е удобно за ориентирането, ако сте отворили над десет таба, например.
• Download Statusbar - добавя икона или цяла лента (по ваше желание) в статусбара, за да следите теглените файлове през браузъра. Спестявате си досадния даунлоуд прозорец на Firefox.
• Video Download Helper - теглене на клипчета от YouTube, vbox7 и всякакви подобни сайтове за web клипове. Има опция за автоматично конвертиране на крайния файл в няколко формата (вместо .flv).
• Fasterfox - оптимизира браузъра според вашите желания. Промяна на кеширане, фечване и т.н. Версията в сайта на Мозила не работи с 3.0+, затова съм дал връзка към модната версия. Мисля, че с нея няма да има проблем. Моят Fasterfox е сложен на опция Optimized.
• Fire FTP - много приятен фтп клиент, вграден в браузъра. Ползвам го рядко (предпочитам FlashFXP), но пък когато ми е трябвал, никога не ме е подвеждал.
• Fission - премества прогрес бара в адрес бара (Safari style). Спестява място долу, ако имате много иконки добавени в статус бара.
• Flagfox - добавя знаменце в статусбара на браузъра, което ви показва в коя държава се хоства сайтът, който сте заредил. С десен бутон върху него ви излизат възможности за копиране на IP, проверката му (Whois), търсене през Geotool или Wikipedia.
• FlashGot - интегрира външни даунлоуд мениджъри в браузъра. Много полезно, ако използвате такъв.
• Forecastbar Enhanced - прогнозата за времето и не само. Аз използвам само най-базовите му функции, но има доста възможности като сателитни снимки, live feed и т.н.
• Gmail Manager - поставя бутон за бърз достъп до пощата ви в Gmail, сигнализира при нова поща и прочие. Полезно!
• IE Tab - някои страници изискват Internet Explorer, за да бъдат отворени. Неудобно е, ако се налага да държите този браузър на компютъра си само, за да имате достъп до microsoft.com, например. С IE Tab това е вече ненужно. Просто цъквате на бутончето и табът се презарежда в IE стил. Пушка е.

• NoScript - допълнителна защита от нежелано съдържание. Предпазва от XSS и Clickjacking атаки и прочие. Използвам го заедно с Adblock Plus и резултатите много ми харесват.
• WizzRSS News Reader - RSS четец. Вградил съм го в sidebar-а на браузъра - много удобно. В комбинация със следващия екстеншън, използването е перфектно и удобно.
• Sidebar Autohide - автоматично отваряне/затваряне на sidebar-а. Отваря се при допир на пойтъра на мишката до левия борд на браузъра. Затваря се, когато просто махнете пойнтъра.
• SmoothWheel - прави скролването с колелцето на мишката "мазно". Колко "мазно" да бъде, решавате вие. Сега като го сравня с дървеното скролиране в IE, например, и осъзнавам колко по-удобно и приятно за окото е.
• Super DragAndGo - просто хванете и издърпайте с мишката някой линк или картинка от даден сайт, за да се отвори в нов таб. Също много удобно.
• Update Notifier - автоматична проверка и алармиране, когато някой от инсталираните ви екстеншъни има нова версия. Така не се налага да проверявате ръчно - удобно, особено ако имате повечко екстеншъни. Има възможност и за автоматизирана инсталация на ъпдейтите.
• Phoenity Reborn - скинът, който използвам. Приятен и изчистен, без излишна кичозност, а в същото време е по-приятен от стандартния. На мен поне ми харесва и го използвам.
-----
Това е от мен. Дано си харесате нещо от горния списък и да споделите нещо от вас.