Вредят ли електроните книги и четци

За всякакви теми, спорове и коментари, които не са свързани с iPhone. Това е мястото да си говорите глупости (не в буквалния смисъл), независимо на каква тема или по какъв повод...
ventcislav

Вредят ли електроните книги и четци

Мнение от ventcislav »

Здравейте! Интересува ме вредят ли електроните четци сериозно на очите? И също така дали четенето от Retina-та дисплея на iPhone 4 вреди също така? Благодаря предварително!
SAMSUNG GALAXY W
Аватар
housemd70

Re: Вредят ли електроните книги и четци

Мнение от housemd70 »

При положение че ще се взираш в такова малко екранче, как мислиш, дали е "полезно"! Ако ще да е не ретина, а "платина" дисплей, все тая...
"Legio Patria Nostra"
ventcislav

Мнение от ventcislav »

Въпреки , че гледам да увелича шрифта на макс , но пак предполам е същото.
SAMSUNG GALAXY W
Аватар
housemd70

Мнение от housemd70 »

Правилно предполагаш!
"Legio Patria Nostra"
Аватар
b00k

Мнение от b00k »

Електронните четци с дисплеи вредят разбира се. По същият начин по който и екраните на компютрите. Добре правиш, че си увеличаваш шрифта. Аз чета някои книги на айпода, но задължително гледам шрифтът да е голям, колкото на стандартна книга. По този начин елиминираш до голяма част взирането. Очите се уморяват от дисплея заради светлината която излъчва. Препоръчвам ти никога да не четеш на тъмно използвайки айфона за единствена светлина. Гледай да правиш почивки и най-важното да мигаш. Проблемът при използването на дисплей, независимо дали на малко устройство или монитор е, че човек спира да мига и не се овлажнява окото.

Ако наистина си заинтересован от четците, ти препоръчвам Kindle на amazon, който използва E-Ink. С големината на стандартна книга е, използва електронно мастило, което няма нищо общо с уморяващите дисплеи. Не излъчва собствена светлина, няма отражение, което да ти пречи да четеш. Имитира книга, но можеш да носиш хиляди със себе си където и да си.

Изключително ми харесва идеята на устройството, но няма възможност да си го купя за сега. В България е малко над 300 лева. В амазон почва от $139.
ivansemkov88

Мнение от ivansemkov88 »

b00k написа:
Изключително ми харесва идеята на устройството, но няма възможност да си го купя за сега. В България е малко над 300 лева. В амазон почва от $139.
Здравей, и аз много се замислям за Kindle, видях във влака човек с такова устройство и е наистина много удобно и безвредно за очите. Искам да те попитам, къде си го видял за 300 лв в България ? Би ли ми дал информация откъде мога да си го купя и евентуално да потърся по-евтин вариант ? Благодарско :)
Аватар
b00k

Мнение от b00k »

Kindle 3 WiFi
Kindle 3 WiFi + 3G
Kindle DX

Ето и ги и 3-те киндъла съответно по 330, 430 и 820 лева. За по-евтино от това не мога да ти кажа. Аз самият не съм чел на Kindle, виждал съм в метрото един човек да ползва и определено ми хвана окото. Доста съм изчел за устройството, но за сега не съм се хващал да търся разни оферти, тъй като нямам финансите.
Valy0

Мнение от Valy0 »

От ТУК е по-изгодно. И ги има пълните ръководства за киндъла./.
Ето и една интересна статия за електронното мастило:
http://www.reader.bg/useful/item/15.html
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Аз имам "Киндъл 3 ВиФи+3Г". Отлично устройство. Относно умората на очите практически Киндъл-ът е на същото ниво както всяка обикновена книга/вестник на хартия. Например на плажа се чете отлично (за рзлика от обикновен дидплей - т.е. иПад или иФон да кажем). Но е по-удобно от обикновена книга защото се държи т.е. и чете по-удобно (не ти се огъват листовете и не гледаш да удържаш страниците в някаква позиция удобна за четене и особено на вятър); с големината и тежестта на малка книжка, а можеш да имаш хилади книги вътре и да четеш която решиш (да си носиш цяла библиотека с теб); можеш (срещу заплащане) да получаваш и четеш и основните световни вестници и списания директно на Киндъла; в моят (3Г) модел има вграден ФРИЙ 3Г Интернет, който при необходимост може да се ползва в почти цял свят (браузването е доста неудобно, но е напълно използваемо) и т.н. и т.н. А в сравнение с ползване на смартфон, който издържа по 1-2 дни с едно зареждане, Киндъл-ът човек го чувства почти като перпетуум-мобиле или нещо космическо - в зависимост от ползването издържа по 1-2 МЕСЕЦА с едно зареждане. Има доста ревюта и всеки може да прочете. Устройството всъщност е доста евтино защото един вид е с дотирана от Амазон цена, като те разчитат да изкарат пари от продадени книги и периодични издания след туй (което обаче си е по желание на клиента и никой не те кара да купуваш от тях - просто при тях е най-удобно). Просто таквоз устройство е нещо в съвсем друга класа от устройствата с обикновен дисплей... макар и САМО в своето си предназначение - за четене на книги. С две думи Киндъл-ът си заслужава всяка стотинка ако човек обича да чете... а иначе е безсмислено (ако не четеш). B-)
iPhone 7Plus 256GB, 6Plus 128GB; iPad 3 Cellular 64GB
MacBook Pro 15" Mid-2014 (DG) - MGXG2LL/A i7-2.8GHz/16GB/1TB
Mac Mini Mid-2011 - MC815LL/A i5-2.3GHz/16GB/1TB; AppleTV 3

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
ventcislav

Мнение от ventcislav »

Могат ли да се слагат книги с USB или задължително трябва да ги купуваш? Говоря за chitaka.info дали може оттам да ги дърпам и слагам?
SAMSUNG GALAXY W
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Мда... могат. Изобщо не е задължително да ги купуваш (например аз не съм купил нито една, а имам доста ;) ). Може да се слагат каквито и да било книги, текстове, страници и каквото ти скимне от компютъра, като се свърже Киндъл-а на УСБ-то. Дори има и фрий софтуер - Calibre, който служи за мениджмънт на библиотеката ти от книги/файлове и преформатиране от един, в друг формат (включително и към формата на Киндъла, с който самото устройство работи най-добре) на всякакви книги (от какъвто се сетиш формат - txt, pdf, doc и т.н. и т.н.) и евентуално и прехвърлянето им на Киндъла и работи много добре. :)

* Компютрите НЕ правят това, което искаш... те правят това, което можеш да ги накараш да свършат.
ventcislav

Мнение от ventcislav »

Екстра. И един последен въпрос. Чета , че на някои стари четци кирилицата не я изкарва както трябва. Излизат йероглифи. При Киндъла няма такова нещо нали?

За това става въпрос нали?

http://shop.myebook.bg/product_info.php/products_id/122
SAMSUNG GALAXY W
Аватар
mitku
Обратна връзка:

Мнение от mitku »

Няма проблем с кирилицата. С официалния фирмуер, без никакви хакерски модификации (за каквито четеш в старите теми в мрежата, че са били нужни преди година-две). Т.е. дори и да вземеш някакъв стар Киндъл 3, достатъчно е да го ъпдейтнеш до последния фирмуер и няма да има проблем да четеш на кирилица и книгите и в браузъра в Интернет. А ако вземеш нов, той все едно ще е ъпдейтнат вече. Проблем (евентуално) е, че ако искаш да ПИШЕШ нещо на кирилица - не може. Но както казах - браузърът е с доста ограничени, базови възможности, колкото да погледнеш или прочетеш нещо в нета набързо или да си прочетеш пощата. Той затуй е и само експериментален - няма даунлоуд, няма табове, няма копи-пейст и т.н. Но все едно браузването не е силата на Киндъл и е само между другото. Но за четене на книги на кирилица, няма никакви грижи. B-)

Да, за туй става въпрос - туй е Киндъл 3 ВиФи... има и Киндъл 3 ВиФи + 3Г. Моделът с 3Г е малко по-скъп, но има вграден фрий 3G (разбира се - и EDGE и GPRS ако 3G не е наличен) Интернет за почти цял свят, който евентуално да ти послужи в експерименталния браузър за който говорих по-горе. Не е хич удобен, но пък е фрий по цял свят ако си на зор или ако не ти се плаща да кажем по 20-30 долара за Интернет в някой хотел на Карибите или тлъста роуминг сметка. Разбира се - целта му всъщност е за да може навсякъде и по всяко време да си купуваш и четеш книги и периодични издания от Амазон, но не си длъжен да го правиш. Заради туй всъщност е фрий 3Г-то, защото Амазон го плаща за да те зарибява и винаги да ти е на един клик разстояние харченето на пари. ;)

petar83

Мнение от petar83 »

Още един глас (даже повече) за Киндъл 3 като устройство за четене на книги. Поръчах на цялата фамилия и компания и има защо - просто много удобно за четене, не натоварва очите, лесно се качват нови книги (има различни източници и начини за форматиране). Само суперлативи от мен! Направо ме върна към четенето...
iPhone 4 16GB
iPad 2 3G 64 GB
kinggod
Обратна връзка:

Мнение от kinggod »

Естествено ,че вредят постоянно да гледаш в екрана натоварва очите.
linkmystica_20

Мнение от linkmystica_20 »

всички устройства ни вредят. Като се замислите по голямата част от деня, да не кажа цялата, прекарваме в гледане на екран
моторна пръскачка,nerve therapy treatment,treatment for burning feet,стволови клетки
alex92

Мнение от alex92 »

Нз ,но предишната ми работа беше по скоро физическа от около година работя на компютър по 8 часа и резултатът е налице очила с диоптър. За това докато все още съществуват книги си предпочитам тях.
Публикувай отговор