escada написа:Ами да започнем с картата примерно. Къде мога да си направя? В някоя банка ли?
Извинавам се предварително, сигурно пак ще ме модерират ама в две мнения използваш "правя карта", така че е мой дълг да ти отговоря правилно, тъй-като според мен останалите не те разбират какво питаш. Не съм експерт, но в практиката съм се поинтересувал тук и там. И така...
Процесът на "правенето" се състои от две основни части:
Първо - трябва да произведеш т.нар. "пластика". Това става чрез процес, познат под името "екструзия". При него материалът - пластмасови гранули се нагрява и хомогенизира, за да може да му бъде придадена формата на лист или лента. За улеснение към този същият процес прилагам и този на нарязването вече във формата на самите карти. Разбира се, става въпрос за различни машини, но много често предприятието е едно и също. Надали приемат единични поръчки, но предполагам разполагат със втора ръка машини, които да отстъпят на частни лица срещу съответната сума.
Втората част на процеса е "обличането" на картите. Тук похватите са няколко. Имаме стандартните картови принтери, при които под въздействието на глава с висока температура, оцветени ленти "обвиват" грубо казано пластмасата от предходната точка. В друг случай имаме т.нар. "цветова сублимация" при която принтерът неколкократно прекарва пластмасата под различни цветове ленти. Най-накрая имаме и модерният начин при който всичко цветно се отпечатва а след това тънко прозрачно фолио обвива картата с цел максимална сигурност срещу фалшификации. Читавите картови принтери също така и кодират магнитните ленти (въпросът с чиповете е малко по-сложен). Такъв принтер не е особено скъп. Много фирми и ведомства си закупуват за печат на собствени карти за системи за достъп и т.н.
Толкова знам аз. Ако има по-запознати - да помогнат. Надявам се че бях полезен. А, забравих. Така "направената" карта няма да се приема от никои банкомат а също така и в Интернет. За тази цел банките
издават карти на клиентите си.