Правилно зареждане на батерията на iPhone

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
Apple iPhone

Правилно зареждане на батерията на iPhone

Мнение от Apple iPhone »

Здравейте,

Искам да Ви споделя, как е най-правилно да се зареждат батериите на iPhone? Чета различни мнения, но на повечето места пише, че за да удължим живота на батерията е хубаво да спазваме някой принципи и правила, а ето и кое е най-точно и според Apple и като цяло, а т.е.,

Литиево-йонните батерии не реагират добре на повишаването на температурата и ако телефонът ви е с плътен кейс, който не позволява добър топлообмен, температурата на батерията ще се повиши. Това води до оксидация на клетките ѝ, а оттам съответно и до по-кратък живот.

Съвет: Свалете кейса преди зареждане.

-Литиево-йоните батерии работят оптимално, когато са със заряд между 30 и 80% от капацитета си. Това дава възможност на заредените йони да работят и "пазят" живота на батерията. Зареждането на кратки интервали през деня дава достатъчно енергия на йоните, за да си вършат работата.

-Така че краткото включване не вреди на батерията, както някои погрешно смятат. Но е неудобно, въпреки че по този начин най-дълго ще продължи животът ѝ.

-Най-голямата заплаха за батерията са т.нар. пълни цикли на зареждане. Когато телефонът ви се самоизключи заради липса на енергия и след това вие го включите до зареждане на 100%.

-От голямо значение е за зареждане да използвате устройството, което върви с апарата ви или сертифицирани от производителя зареждачки. Евтините джаджи не само, че бързо могат да съсипят батерията ви, но и да предизвикат инциденти у дома.

В обобщение:

-Ако зареждате телефона през нощта, извадете го от кейса.

-Не допускайте апаратът да се изключи поради липса на енергия. Когато видите на дисплея съобщение, че зарядът е паднал, включете зарядното.

-Ако искате батерията ви да запази капацитета си най-дълго, поддържайте в нея заряд между 30% и 80%.

Изводи:
-Да не зареждаме по възможност до 100% или само в случаите, когато е необходимо, защото в противен случай батерията се "стресирала" и така се разрушавала.
-Да не чакаме да падне никога до край и да се изключи тел., а да зареждаме от 20% или там някъде.
-Да зареждаме най-често от 15-20% до 80%.

Когато падне под 20% и респ., под 10% излиза надписа Low Power Mode,
когато включим батерията да се зарежда и стихне необходимия заряд (обикновено 80%-84%), телефона ни дава сигнал, че батерията е достатъчно заредена Battery Sufficiently Charged.
Това е най-удачния момент да я свалим от зарядното, ако разбира се, не ни е необходима на 100% заредена.
Всеки сам си прави преценя как и колко, аз само дадох един съвет.

Моля, ако има някой, който е по-компетентен и запознат с нещата, нека да даде съвет как е най-удачно да зареждаме батериите на iPhone.

Поздрави!
Krastanov

Re: Правилно зареждане на батерията на iPhone

Мнение от Krastanov »

От много време няма наложена технология на пазра по-нова от полимер.Дали ще е айфон или леново е все тая, батерията си е батерия и главно играят роля циклите на зареждане.Много може да се говори по темата(както е и ставало през годините), но реално една батерия си е нормално да се подмени след 2-3 години максимум тъй като ще е загубила поне 20-30% от капацитета си.
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

В опозиция на горенаписаното: имам 5S на четири години. Ползвам го за работен добитък, батерията е зареждана почти винаги от гаснене до 100%, като в момента е с 83% здраве(по данни от Епъл под 80% се счита за износена и подлежи на подмяна), претърпяла е 892(!!!) пълни зареждания от 2013-та насам. Всичките си айфони съм и ползвам така, като съм сменял батерия само на калпавата петица(първите серии бяха с дефект) и на 3ГС-а, който все пак е на 8 години.
Изображение
"Мисля-значи съществувам"
shefababy

Мнение от shefababy »

Искам да вмъкна нещо - това със зареждането до 100 процента едва ли е коректно, ще приложа смимка от айпада ми, 100-тния процент на батерията е най-здравия от цялата батерия, купих си го на iOS 10, сега съм с последния, и мислех, че батерията ще се скапе, но не. Ето снимка да видите колко време цъкам откакто е свален от зарядното - http://store.picbg.net/pubpic/CC/A8/5e0 ... b3cca8.png
Та мисля, че едва ли е пагубно зареждането до 100, само винаги съм се чудил от колко процента е най-добре да започва тази тъй наречена процедура ЗАРЕЖДАНЕ.. :))
iPad 9.7 32GB
iPhone SE 32GB
Публикувай отговор