Как да отключим iPhone използвайки iLiberty+ (за Windows)

Полезни и подробно описани съвети за изпълнение на редица важни задачи с iPhone, ръководства как да се справите с даден проблем или да работите с определена функция. Всичко, което ви е необходимо за ефективна работа и ползване на възможностите на мобилния телефон на Apple.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Как да отключим iPhone използвайки iLiberty+ (за Windows)

Мнение от Adamov »

Тъй като напоследък доста се изговори за разлика между ZiPhone и iLiberty и за негативните последици, които ZiPhone може да нанесе на вашия телефон (колко е вярно, никой не знае), Форумът на iPhone в България представя ръководство за отключване на iPhone с помоща на iLiberty+. Ето фактите, които може да се изложат и като предимства на iLiberty+ пред ZiPhone. Преди всичко, фактът, че iLiberty не даунгрейдва baseband-a по подразбиране. Всъщност прави даунгрейд до 3.9, но до фалшив такъв (не реален даунгрейд, а имитира такова действие). Процес, който е обратим и безопасен. За разлика от ZiPhone, при който даунгрейдването на bootloader-a е автоматично и опасно. Процесът по сваляне на bootloader-a е толкова рискован, че даже Apple не правят автоматични ъпгрейди на bootloader в техните нови фирмуеъри (и то от съображение за сигурност разбира се). Зибри пусна доста версии, за поправка на грешки от предходни, а едно от най-глупавите неща е фактът, че ZiPhone сваля bootloader-a дори когато сте цъкнали бутона само за jailbreak. Спред някои анализатори и програмисти, повреда от ZiPhone може да бъде перманентна или с други думи ще трябва да си купите нов телефон. ZiPhone може да проработи в 9 от 10 случая, но 10ят ще бъде фатален. Звучи супер, нали? Поради тези причини много хора съветват следното: Ако телефонът ви работи добре в момента, повече не използвайте ZiPhone, защото следващия път може да бъде фатален.
Ние от iPhone България, предоставяме право на избор на потребителите си. Аз лично за повече от 7 месеца съм отключил десетки телефони със ZiPhone и никога не съм имал проблем. След последните факти обаче, започвам сериозно да се замислям за много неща. Размислите и решенията оставам на Вас. А сега да преминем към самото ръководство.

Преди да продължите с инструкциите по-долу трябва да разполагате с вече ресторнат телефон (най-добре до 1.1.4 и изолзвайки iTunes). Трябва да сте свързали телефонът с компютъра посредством кабела, които стандартно идва с iPhone и iTunes поне един път да ви е засякъл телефона след рестора, който сте направили.

Стъпка 1:
Свалете iLiberty+ от Тук

Стъпка 2:
Инсталирате програмата. По време на инсталацията няма никакви особености. Предполагам, че всеки може да инсталира една програма на компютъра си. Общо взето инсталацията протича по следния начин: Стартирате файла, който сте свалили цъкате Next, Next... Finish. И сте готови. :)

Стъпка 3:
След като инсталирате програмата и я стартирате, тя ще се зареди в стандартен прозорец.
Изображение

Стъпка 4:
Изберете опциите, които искате програмата да изпълни. В повечето случаи се избират и 5те опции. Тук е моментът да споменем и за така коментираният въпрос със даунгрейдването на bootloader-a. Нашият съвет е да изберете опцията: Downgrade bootloader from 4.6 to 3.9FakeBlank. Това, което прави програмата е да направи фалшив даунгрейд, който по никакъв начин не застрашава телефона ви. Ако не изберете тази опция baseband-a ще остане 04.02.14_G. За най-добра функционалност на телефона съветваме да изберете опцията.
Изображение

Стъпка 5:
Цъкнете на бутона Payloads. От тук може да избирате допълнителни приложения, които да инсталирате. По време на целия процес. Сега това ще го оставим така. В най-скоро време ще поместя и ръководство как да слагате допълнителни Payloads. След като сте инсталирали вече програмата от Advanced бутона доло ще видите един таб Payloads available on repo. Натиснете рефреш и ще ви се покажат около 22 payloads, които можете да изберете да се инсталират по време на процеса на отключване на телефона :)
Изображение

Стъпка 6:
Върнете се на началния прозорец и от там натиснете Go for it!
Изображение

Стъпка 7:
След това ще видите съобщение, което ще ви подкани да махнете кабела и да го сложите отново. Натиснете ОК. :)
Изображение

Стъпка 8:
Ще видите един прозорец с индикатор на продължителността на процеса. Ако случайно спре или замръзне на 13-15%, не се притеснявайте. Просто наблюдавайте телефона си. Процеса си върви безпроблемно дори да не е индикиран от програмата, а за да се убедите, че всичко е окей просто изчакайте да се рестартира телефона и да видите слайдера Slide to Unlock.
Изображение
Изображение

Това е процесът, през който трябва да минете. Желая Ви успех :)

Забележка: Разликата между визията на програмата налична за валяне и поместените скрийншоти е заради разлика във версиите.Разлика като функционалност или специфичност няма.
thoughts are the gun ... words are the bullets
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
Аватар
anthony
Не барай

Re: Как да отключим iPhone използвайки iLiberty+ (за Windows)

Мнение от anthony »

Благодаря за хубавото ръководство. Би ли казал колко време отнема цялата процедура и какви са недостатъците ако си запазиш bootloader-а?
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Значи за продължителноста на процедурата мога да ти кажа утре или по-късно тази вечер, защото тепърва ще го правя на моя телефон. Общо взето ти си запазваш bootloader-a. Програмата прави нещо като фалшиво сваляне на bootloader-a но реално не прави почти никакви проблеми по него. За недостатъци никъде не се споменава. Аз лично мисля, че няма такива. Това, което става ако не маркираш опцията, е че basebanda ти остава 04.02.13_G :)
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Точно това ме интересува - какво му е лошото да си остане 04.02.13_G? За какво трябва да се прави фейк?
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Нищо. Може да си остане и така. Това, което ми прави впечатление на мене, е че навсякъде се пише "за по-добра работа на телефона оставете опцията включена". Никъде обаче не се казва, какво се има предвид под по-добра работа. По точни и ясни коментари мога да направя утре след като вече съм ползвал метода. Тъй като до сега е бил само Zibri. Фалшив даунгрейд се прави за да се отключи успешно телефона. При метода на Зибри даунгрейда става перманенто и при евентуално желание за рестор операцията става по-сложна и по-лесно може да се прецака безвъзвратно телефонът ако се прекъсне. При iLiberty не реалния даунгрейд на bootloader-a позволява при необходимост безопасно да се върне на 4.6. За потребители, чиито телефони са с 3.9, опцията не играе особена роля.
Аватар
VladTheImpaler
iPhoneaholic

Мнение от VladTheImpaler »

anthony написа:Точно това ме интересува - какво му е лошото да си остане 04.02.13_G? За какво трябва да се прави фейк?
Лошото е, че този baseband не е направен да работи с този firmware. Следователно може да има несъвместимост. Или някакъв бъг при комуникацията между двете. Колкото до bootloader-a - той не се пипа, а с този FakeBlank се прави така, че да се излъже телефона, че е с 3.9, а не с 4.6 bootloader.
iPhone 8GB - $399
MacBook Pro - $1999
Да нямаш вече синия екран на Windows - безценно :)
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

В линка, който си дал явно софтуерът е по-нов, защото изглежда различно. Вместо инсталър, предлага инсталация на Cydia. Има и YouTube Fix.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Разлика няма. Довечера след рестор-а ще цъкна да инсталира Cydia и утре ще пиша отзиви :) Уж била по-стабилна и добра от Installer-a. Остава да видим колко е вярно :)
Аватар
HuKu
Обратна връзка:

Мнение от HuKu »

Че то щом това е по сигурния начин... няма смисъл въобще хората да ползват вече ZiPhone ? Така ли трябва да го разбирам?? Защотото аз съм отскоро в тази сфера "iPhone" и чак сега научих за тази другата програма :">
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Ами какво да ти кажа. Не може да се налага на хората какво да ползват. Има такива, които никога не биха заменили ZiPhone. Ето защо ние предоставяме право на избор :)
Аватар
HuKu
Обратна връзка:

Мнение от HuKu »

Adamov написа:Ами какво да ти кажа. Не може да се налага на хората какво да ползват. Има такива, които никога не биха заменили ZiPhone. Ето защо ние предоставяме право на избор :)
Да но след като разликата между двете програми е сведена до 0.01% ? И няма никакъв риск в сравнение с ZiPhone ? Аз лично след като тази седмица ми пристигне телефона ще го "оправям с iLiberty+ L-) По това което си написал ми звучи доста по надежда дори и без да знам някои от термините като "baseband", "bootloader" само по наименование мога да си правя асоциация.
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Вече мога да говоря от личен опит. Сега отключих един телефон с iLiberty+. Избрах всички опции без свалянето на bootloader, защото телефона си беше с 3.9. Отключването отне около 5-6 минути, като видях, че премества автоматично fonts и ringtones на големия дял. Може би мести и приложенията, но това не го забелязах. След като приключи имаше качена Cydia. Пуснах я и намери 40 ъпдейта, които инсталирах. До колкото разбрах, в Cydia няма начин все още да се добавят нови сорсове и това хич не ми допадна. Инсталър обаче няма. Затова пуснах Ziphone и от advanced избрах само jailbreak. Вече имах инсталър и Cydia. Не забелязах някакъв конфликт. Всичко си работеше нормално. За съжаление телефона не беше мой и не мога да кажа как ще се държи в последствие. Качих BossPrefs, Ringtones, WeDict с речници и БГ клавиатура + БГ локализация.
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Я качи един BossPrefs и кажи в Other колко място има? Можеш да качиш инсталер от самата програма, като отидеш на Advanced от там рефрешнеш Payloads и го цъкнеш него. Има го :) Няма нужда от допълнителна интервенция със ZiPhone :)
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Късно е вече. Човекът си го взе.
victor11

Мнение от victor11 »

Installer може да се качи и от Cydia, има го.
Друго, което прави Cydia е, че замества BSD Subsystem с нова подобрена версия. От опит мога да кажа, че телефонът е в пъти по-стабилен, няма ги проблемите при логване в терминала, както и при смяна на пароли.
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

На мен също ми харесва повече Liberty+, защото Cydia е по-удобна и по-стабилна (няма can't find host) има търсене по букви и така :) Да, няма начин да едитваме сорсовете за сега, но на мен не ми пречи. Предполагам, че съвсем скоро ще можем :)
Полезни ръководства за iPhone тук
Apple iPhone 2G; 8GB; OS - 3.0 b2; HardCe iMat II Black
Apple iPod Shuffle; Blue; 2 GB
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Ами ако не ви пречи да едитвате сорсовете няма проблем :) Другото, което е, че на тези пък, на които им пречи могат да сложат Installer вместо Cydia :) И вълкът сит и агнето цяло! :-t
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

И тъй като вчера постнах темата, някак си бе редно да направя един рестор за да видя за какво иде реч. Разликата при мен, е че ползвам Мак а не РС. След стандартните процедури (бекъп на контакти и рестор с iTunes до 1.1.4) от iLiberty+ избрах да ми сложи Installer вместо Cydia (която не исках лично да пробвам заради невъзможноста за добавяне на сорсове), преместване на системните фонтове и звукови файлове, стандартните опции Activate, Jailbreak и Unlock и AppSupport fix. Поради факта, че съм 1.1.1ОТВ и 3.9БЛ опцията за даунгрейд я оставих не маркирана. След ~5-6мин. вече имах отключен и напълно функциониращ телефон. Направи ми впечатление това, че имах инсталиран kb2, което ме накара да се усмихна :) В Other директорията имам 125MB свободни, обаче това най-вероятно се дължи на преместването на фонтовете и музиката. В заключение мога да кажа, че методът е бърз и ефективен. Мисля, че след всичката смрад, която се изля по адрес на г-н Замбрини в интернет все повече хора ще започнат да използват метода на DevTeam.

п.п. Аз разбира се оставам верен на Зибри и ще продължа да му поддържам блога със същия ентусиазъм както в началото. Човекът е уникален !!!
Аватар
riccoex21
Обратна връзка:

Мнение от riccoex21 »

Аз днес отключих един iPhone и сичко мина супер [-o<
Release Yourself
Аватар
skypro

Мнение от skypro »

Здравейте.
Моят телефон е закупен с фирмуер 1.1.4 и отключен с ZipPhone. Налага ми се да направя рестор и искам да го направя с iLiberty+. Ta въпросът ми е, трябва ли да избера опцията: Downgrade bootloader from 4.6 to 3.9FakeBlank, че не ми е много ясно?
Благодаря! :)
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Щом вече ти е отключен със ZiPhone не ти трябва тази функция, защото зифоун ти е изтрила 4.6 bootloader-a :)

Още отзиви за този метод на отключване. Забелязах, че в Cydia има един бутон.. Като дадете Search и там отляво има едно око (Advanced Search), което ми допада... Само, че пише coming soon или нещо подобно беше ;)
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Ами то и в Installer-a има Search :) Въпрос на update e :)
Аватар
PunkoHead

Мнение от PunkoHead »

Не, не, не ме разбра :) Знам, че в Installer има търсене, но в Cydia ще има Advanced Search, което ми допада :)
Аватар
Adamov
iSupport
Обратна връзка:

Мнение от Adamov »

Сега вече разбрах :) Понякога моторчето ми пали бавничко. А това което на мен ми харесва най-много в iLiberty e Payloads. Удобно та та ... нямам думи.
ivanjonkov

Мнение от ivanjonkov »

Аз вчера се забавлявах с тази програмка няколко пъти. Хубавото е че само вкарва gsm в revovery mode, от където почва да работи. Там аз лично имах проблем, на някои gsm пише че не е вкаран в правилния мод и има ясно описани функции какво да правиш, не е нещо особено, но трябва да знаеш английски. Другото удобно е, че избираш малка част от програмите които може да инсталираш. Моята опция освен activation и jailbreak беше installer, bsd subsystem, mobile safari patch, relocated fonts and ringtones, youtube fix.
Всичко мина нормално и нямам никакви проблеми.
Публикувай отговор