Къде се губи половината РАМ на iPhone 4

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
Аватар
keeponrollin

Къде се губи половината РАМ на iPhone 4

Мнение от keeponrollin »

Ами пускам програма която показва информация за РАМ, свободни ГБ, натоварване на CPU и т.н.
При изтрито всичко от мултитаскинга, вижте какво ми показва:

Изображение

По груби изчисления, от 512мб, 150мб ми се губят някъде...Нямам теми и много къстъм неща които би трябвало да гълтат РАМ, само едно Barrel за различна анимация при слайдване между иконите...

iPhone 4, 5.1.1, redsnow JB.
iphone X 64GB silver
iPhone 6S 16GB Silver
iPhone 5S 16GB
iPhone 4 16GB
iPhone 3G 16GB
iPhone 8GB
iPod Touch 32GB
Аватар
knubben

Re: Къде се губи половината РАМ на iPhone 4

Мнение от knubben »

Ами че то таз операционна система наречена "iOS" RAM не ползва ли ?
Жените са като захарта - сладки са но ти вдигат кръвното !
Iphone 5s 16GB Space Gray ФО iOS 8.4
Iphone 5 16GB Black ФО iOS 9.0.1
Ipod Touch 4 White 32GB + Razer Hammerhead Headphones
Soze

Мнение от Soze »

А на мен ми се губят 2 гб от паметта на телефона !!! :))
iPhone SЕ 9.3.1
iPad3 mini 10.2
Аватар
keeponrollin

Мнение от keeponrollin »

Е смятах че все пак тия active, inactive и wired дето са 100мб да са за т.нар операционна система, т.е. нужния минимум който ти взима телеофна като РАМ без пуснати приложения....значи искаш да ми кажеш че от 512, ОС-а взима 150, някакви други 100 дето също не ги ползваш за аппс, и ти остават от 512 половината за приложения, мултитаскинг и пр. ???

Тва е супер тъпо от тяхната страна, както и с паметта-16гб телефон, а реално вътре имаш към 13-14 :D Трябва да си преценят там ос-а и такива шитни колко рам и място заемат, и ОТТАМ нататък да слагат още 512РАМ и 16ГБ място.
iphone X 64GB silver
iPhone 6S 16GB Silver
iPhone 5S 16GB
iPhone 4 16GB
iPhone 3G 16GB
iPhone 8GB
iPod Touch 32GB
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

Те, шитните са си ги преценили, а ти завърши математика за трети клас и гугълни що е то kb, Mb, Gb и как се смята. После си прочети малките буквета на кутията на айфончето и имай предвид, че всички производители продават така, а реално нещата не са такива. Мислиш, че в компютъра ти нещата стоят по - различно?

ОС ти взима точно сбора от обявените в шота. Разкарай си боклука от сидиа и ще видиш разликата.

Едит: ама искаш бърз айфон, нали? От какво е бърз, според теб? От невероятния процесор или от факта, че 35-45% от нужното е заредено в РАМ при старта на ОС?
"Мисля-значи съществувам"
Аватар
keeponrollin

Мнение от keeponrollin »

Mного добре знам че 1ГБ е 1024МБ примерно.

Само че като го афишират нявсякъде колко бил рам-а и колк ое дисковото пространство, да си пресметнат нещата така че освен ОС-а и нужните файлове, пак да останеш с толкова, за колкото си платил.

Това не е компютър с 500ГБ хард и като не е точно 500 а 480 примерно да няма проблем...тва са телефончета с по 8, 16ГБ и като вместо 8 са ти 6 и нещо, разликата е осезаема.

От сидия какво да махам, предимно са някакви туикове (логото на оператора, за мейла някъв туийк, това за иконите да им е различна анимацията както казах).

И да, както казах, аз също предполагам че ОС-а, т.е. необходимия минимум, са тия 100тина МБ от цветните полета в скрийншота...само че освен тях, освен това дето дава free се губят още към 150мб рам...
iphone X 64GB silver
iPhone 6S 16GB Silver
iPhone 5S 16GB
iPhone 4 16GB
iPhone 3G 16GB
iPhone 8GB
iPod Touch 32GB
Аватар
harlamp

Мнение от harlamp »

и като се освободи какво ще я правиш свободна, освен да я гледаш? :)) колкото му е нужна на телефона за стартирани приложения той си я освобождава, когато не си стартирал приложение - ползва я именно за да е бърз, за мултитаскинг, за поддръжка на уедър, еп стор ъпдейти и всякакви подобни "удобства". всичко си е реално и точно, наистина ще е хубаво да прочетеш за мерните единици при дисковото пространство. а относно сидия - с туиковете там не виждам какво друго постигаш, освен добавянето и на недостатъците на андроид (безследното изчезване на рам е едно от тях).
iPod Touch 1 16GB > iPod Touch 4 32GB > iPhone 4 16GB Black FW > iPhone 5 16GB Black Globul
iPhone 5c 16GB White iOS 8.4 ФО Jailbroken
iPod Touch 4 32GB Black iOS 6.1.5 Jailbroken
iPhone 2G 16GB iOS 3.1.2
Аватар
keeponrollin

Мнение от keeponrollin »

harlamp написа:и като се освободи какво ще я правиш свободна, освен да я гледаш? :)) колкото му е нужна на телефона за стартирани приложения той си я освобождава, когато не си стартирал приложение - ползва я именно за да е бърз, за мултитаскинг, за поддръжка на уедър, еп стор ъпдейти и всякакви подобни "удобства". всичко си е реално и точно, наистина ще е хубаво да прочетеш за мерните единици при дисковото пространство. а относно сидия - с туиковете там не виждам какво друго постигаш, освен добавянето и на недостатъците на андроид (безследното изчезване на рам е едно от тях).

Както казах, известно ми е че 1ГБ=1024МБ примерно, какво ми говорите от одеве с някакъв повелителен и съжалителен тон, все едно за първи път сядам на компютър.
iphone X 64GB silver
iPhone 6S 16GB Silver
iPhone 5S 16GB
iPhone 4 16GB
iPhone 3G 16GB
iPhone 8GB
iPod Touch 32GB
Аватар
Alxx
supporter

Мнение от Alxx »

За първи път не е, ама като ти гледам разсъжденията, няма разлика с първия. Не се сърди, ама не си единственият неспособен да осъзнае кое за какво служи.
"Мисля-значи съществувам"
Аватар
harlamp

Мнение от harlamp »

1ГБ е равен на 1024МБ само според операционните системи, производителите на харддискове твърдят друго, а именно, че 1ГБ=1000МБ, по тази логика и произвеждат устройствата си. когато обаче която и да е операционна система прочете диска, тя си смята гигабайтите по 1024МБ всеки и затова се губят по 24МБ на 1ГБ. това не си прочел, а аз се съгласих с казаното от човека преди мен, не с тона му. L-)
iPod Touch 1 16GB > iPod Touch 4 32GB > iPhone 4 16GB Black FW > iPhone 5 16GB Black Globul
iPhone 2G 16GB iOS 3.1.2
Аватар
keeponrollin

Мнение от keeponrollin »

Напротив знам го това, още 2 поста нагоре съм го споменал. Пак казвам-просто мислех че ОСВЕН 512те обявение мегабайта, си има други за ОС-а...но явно си взима от тях.
iphone X 64GB silver
iPhone 6S 16GB Silver
iPhone 5S 16GB
iPhone 4 16GB
iPhone 3G 16GB
iPhone 8GB
iPod Touch 32GB
Аватар
harlamp

Мнение от harlamp »

е, от тях взима естествено, няма откъде другаде. всички устройства са така от край време - компютри, таблети, телефони... недей да следиш тази рам, няма никакъв смисъл - ако телефонът беше правен от идиоти нямаше да е толкова продаван. всичко е оптимизирано и преценено, колкото му е нужно си я има, когато му трябва повече свободна си я освобождава и т.н. ако започне вече да забива, да се бави или да те изхвърля - помисли си за тази сидия и махай което можеш да прежалиш. :)

П.С. Епъл изобщо гарантира ли точността на сметките на тези програмки?
iPhone 2G 16GB iOS 3.1.2
nikolay80

Мнение от nikolay80 »

Само за пример ще ти кажа ,че Samsung Galaxy S4 в обявената 16GB версия има свободни 8GB които реално можеш да използваш L-) Всичко друго е заето от операционна система,рекламни приложения и т.н.
iPhone 5 16GB iOS 10.1.1 Sim Free
iPhone 6 16GB iOS 10.1.1 Telenor
TheSkorpion
Обратна връзка:

Мнение от TheSkorpion »

Нека и аз да се включа в темата... Ще те посъветвам да не гледаш тия шитни с РАМ-а. Ако видиш, че тела ти бави, тогава се притеснявай, но ако ти работи без проблем, радвай му се и толкова. По принцип от Епъл не разкриват информация около РАМ паметта и процесора просто защото при тази ОС не са от голямо значение. Виж, че айфон 5 има едва 1ГБ рам (при 2 ГБ рам нормална памет на конкурентите). Така че нещата са измислени така, че да не ти лагва устройството. Пък ти и да я освободиш, нали в крайна сметка пак ще я запълниш с приложения? За това е РАМ паметта.
iPhone 5 white version 8.1.3
iPad mini 2 Retina 8.1.3
iPod nano 6 gen 8 GB
Think Different...
Публикувай отговор