iPhone 3G първи впечатления

Това е мястото за обсъждане на всичко свързано с iPhone, което не може да бъде причислено към по-тясно специализираните подфоруми - информация, новини, аксесоари, въпроси, спорове и всичко друго, за което се сетите, свързано с мобилния апарат на Apple.
gatakka

iPhone 3G първи впечатления

Мнение от gatakka »

Здравейте,преди няколко дена мой познат ми бе на гости и разбира се се похвали с новия 3G.Имах възможност да си поиграя с него 4 дена и ето какви са първите ми впечатления.
Искам да спомена че телефона е отключен официално (с доплащане без договор) и работеше на български оператор.
По отношение на хардуера няма да задълбавам понеже всеки от вас е чел и гледал снимки и видеота.Само ще спомена, че обещания по-добър звук го няма.Не намерих никаква разлика с моя (2G 1.1.4).
Собственика на телефона разработва приложения за iPhone и е много запознат със SDK-то и ми обясни някой доста интересни неща.
Всеки е гледал презентацията на новия iPhone където обясняваха,че цялата комуникация минава през сървъри на apple за да се намали натоварването на системата и да се удължи живота на батерията.Също видяхме сравнението им с Windows Mobile.
Но реално какво се оказва, всичко освен Сафари (включително и пощата) минават през техните сървъри и няма технически начин (в SDK-то) приложение да се закачи директно към сървър без да ползва apple сървърите като прокси.
Както каза Zibri "Next Big Brother come on stage".Напълно съм съгласен с него.Особено като се има в предвид,че това е enterprice телефон.По отношение колко товарят тези сервизи мога да кажа със сигурност (с това се занимавам) че това не е така.Толкова като искат да пестят батерия може да направят 1 сервиз и приложенията да се регистрират в него и когато се получи отговор по мрежата този сервиз да извиква приложението.Технически не е толкова лесно да се направи но нали са Apple.А също остава въпроса какво се случва ако сървърите им паднат (вече се случи).

За GPS-а.Много недомислено.Имате го но реално не е GPS.Той работи с Google maps което като цяло е добре,но ви трябва Интернет връзка за да може картата да се свали или ако искате да намерите маршрут.Ами ако си някъде без Интернет и от това зависи живота Ви?Мислих си че така отварят пазар за разработчиците на софтуер за различни готини GPS програмни.Да ама не.Не може.Поне в тази версия на sdk-то не може да си играете с GPS-a.Хора от TomTom се бяха засилили да правят приложения за телефона но се оказа,че не може.Направиха официално запитване към apple.Не знам какъв е бил отговора но никъде не се споменава, че пишат нещо.
На същата презентация показаха как се разработва приложение и примера им бе да се покажат всичките им приятели в радиус от 10 километра.Впечатляващо нали.Помислете за сигурността.Не съм любител на световните конспирации но защо ли си мисля,че това може да се използва и за не толкова невинни цели като да намериш някой познат за кафе.Собственика на телефона не успя да ми обясни как точно работи тази система и как е реализирана сигурността.

За 3G скоростта не успях да го тествам но WiFi си работи просто желязно.

Телефона зарежда и загася значително по-бавно от 2G.
Има промяна в чувствителността на екрана.Много по-чувствителен е това води до проблеми за хора с по-големи пръсти.Странно защо не направят когато обърнеш телефона да се обръща и клавиатурата и така ще има повече място за по-големи клавиши.Разбира се ако сте с маникюр забравете да работите с него (доста се смеех гледайки как приятелката ми се опитва да го ползва).Има писалки но тогава какъв е смисъла от тази multy touch технология.Може би ако си купите 2 и имате практика с ядене по китайски ресторанти ще може да се възползвате.

Няма проверка на правописа и не може да се сложи в стандартните приложения (като пощата).
Няма copy/paste, нещо за което целия свят ревеше.Също не може да се добави от SDK-то.
Не може да си сваляте файлове от пощата освен ако не е снимка.За офис файловете може да ги разглеждате но сте до там.Няма запис.Странното е че тези съобщения(примерно .rar) се свалят и се записват на диска.Каква е идеята тогава да пълниш телефона с нещо което не може да ползваш.
Няма MMS.
Не може да закачате повече от 1 снимка към писмо.Много дразнещо.
Не може да закачате други файлове освен снимки.
Можете да препращате съобщения.
BlueTooth е моно.
Не може да си закачите телефона с друг през "Синия зъб" и да си обменяте файлове.Изключително дразнещо.

Не може да ползвате телефона като модем за Интернет и да си включите лаптопа към него.Не може да се направи от SDK-то.
Нямате достъп до файловата система.Тук говоря за официален софтуер а не за хакнати вариянти.
Това е доста недомислено от Apple.Дайте поне достъп поне да си свалям файловете от пощата,или да си записвам
неща вътре.Прекалено дразнещо.Имаш 8 гига в джоба но не може да ги ползваш за нищо освен за някое филмче и песничка.
Не че стария има тези възможности,но нали идеята на нова версия е да подобри старата.А в допълнение те са и ограничени софтуерно (ако защо не и хардуерно).

Mail приложението все още има глупави ограничения за броя на писмата които може да са offline.Добре,аз получавам над 40 мейла дневно (не броим спама).За 5 дена телефона ми е пълен и почва да ги маха без да ме пита кои да се махнат.Имате 8GB място,1 съобщение е килобайти.Странно но и това не може да се промени от SDK-то.Обяснението ми е,че SQL който ползват не е много читав и се получава голямо забавяне при много записи.Може и да греша.

За календара - никакви забележки.Железен е защото си е стария :)
iPod - си работи както стария.Същото качество.

Microsoft acrive sync - не можах да го тествам.Не ми се инсталираше подобен сървър но отзивите по мрежата са,че работи.1 интересен факт.Когато "облака" падна за 1 седмица доста хора не можеха да ползват тази услуга.Необяснимо ми е като програмист какво общо имат 2-те неща.

Телефона загрява.Доста повече от стария.След 30 минутен разговор като същевременно се мотах из мрежата започна чувствително да пари.Има опасност за ниско-топлинни изгаряния което не е добре.

Всички сте виждали леко променения по-объл дизайн.Не е удобен.Хлъзга се в ръцете.На няколко пъти изтървах телефона въпреки че имам старата версия от месеци.

Мога да напиша още много дразнещи и недомислени неща но ще спра до тук.Идеята ми не е да се заяждам.Ако някой фен на apple се почувства обиден, извинявам се.Аз споделям собствено мнение породено от наблюдение.

Като цяло втората версия не си заслужава да се купува.Ако я продаваха за 199$ без договор определено бих си го взел като интересен аксесоар който да ползвам от време на време,но да работя с него просто няма как да стане.Недомислен,несигурен с 2 думи голямо разочарование.

За парите за които се продава без договор мога да си взема UMPC и обикновен GSM и ще се получи нещо много по-добро.

Все пак не мога да кажа на черното бяло. Технологията е авангард и има много предимства.За съжаление хората от Apple не се възползват от нея максимално.Също не дават и на други да се възползват.
Аватар
peerless
Обратна връзка:

Re: iPhone 3G първи впечатления

Мнение от peerless »

Хубава темичка и като цяло съм съглесен с теб (ако че нямам 3G още), но имам едно две възражения:
Не може да ползвате телефона като модем за Интернет и да си включите лаптопа към него.Не може да се направи от SDK-то.
Не си прав: http://sleepers.net/news/2008/07/31/3g- ... ower-woes/" onclick="window.open(this.href);return false;

Относно GPS-a, според мен би трябвало да може да се напише навигационен софт, при положение, че HW рапортува координатите на SW, има разни такива апс, дето те питат дали може да ти ползват GPS-а.

Ето как става връзката:
http://www.zdziarski.com/papers/tethering.txt" onclick="window.open(this.href);return false;
BIND го има в Cydia
 MacBook Pro (Early 2008) 17" C2D @ 2.5GHz - 10.5.4, 2GB @ 667MHz, NVidia 8600GT 512MB
 iDeneb v1.1 10.5.4 on P5K-E WiFi/AP, C2D E6750, 2x Corsair DHX XMS2 1024MB @ 800MHz NVIDIA 7600GT
 iPhone 8GB 1ST GEN - OS 2.1
gatakka

Мнение от gatakka »

Може би не се изразих правилно.Цялата тема е за "легалния iPhone".Разбира че с хакове може да се постигнат много неща.А представяш ли си някоя момиченце манекенка да се опита да подкара връзката по този метод :). Ще е забавно.
В този дух на хакове ако Ubuntu Mobile бъде портнат за ARM и някой понапише по Gnome за multy touch ще стане много добър хак :). С официален телефон не може.

По отношение за GPS-а проблемите са 2:
1.SDK-то има доста ограничени методи за работа с него поради причина 2
2.част от лицензионното споразумение с Apple:
Applications may not be designed or marketed for real time route guidance; automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes.
Просто няма методите вътре понеже според това споразумение на кой ще му трябват.
За тези от вас които не знаят английски това споразумение грубо значи,че нямате право да правите приложения за навигация,за автоматичен контрол на превозни средства,самолети или механични устройства.Тоест всичко което може да е хубаво и новаторско.

Повече по темата:
http://www.mobilewhack.com/apple-plays- ... omtom-app/
Аватар
peerless
Обратна връзка:

Мнение от peerless »

В началото на AppStore имаше едно програмче NetShare (има го вече кракнато) което беше пускано и сваляно от Apple на няколко пъти (в момента го няма в AppStore) с което лесно можеше да си вържеш телефона с компа:
http://www.nullriver.com/products/netshare - те на тези хорица е апп-а :)

П.П. Манекенките не ползват iPhone защото имат маникюр :)
 MacBook Pro (Early 2008) 17" C2D @ 2.5GHz - 10.5.4, 2GB @ 667MHz, NVidia 8600GT 512MB
 iDeneb v1.1 10.5.4 on P5K-E WiFi/AP, C2D E6750, 2x Corsair DHX XMS2 1024MB @ 800MHz NVIDIA 7600GT
Аватар
anthony
Не барай

Мнение от anthony »

Само да допълня, че NetShare трябва да се появи и за Windows. Абсолютно легална програма от AppStore на Епъл.
gatakka

Мнение от gatakka »

За манекенките е ясно :)
След време ще се появят решения на всички тези проблеми.Със сигурност.Правено е от човек,значи може да се хакне.
Моето недоумение е защо Apple правят живота на всички толков труден.
Прочетох в един блог (не съм сигурен за информацията),че при reverse engineering се оказва че native приложенията не са създадени с това SDk което е пуснато официално.
Като цяло не е тайна че Apple и Microsoft се обединиха в картел и Apple тръгва по техния път.Затворена архитектура и така нататък а аз съм много пристрастен към Microsoft :) особено към женската част от родата им.
Но това си е мое мнение.
Аз лично вече чакам Android на Google. вече им тествах SDK-то и всеки програмист ще се съгласи,че е много добро.
gatakka

Мнение от gatakka »

Забравих да спомена нещо в първия пост.Опитахме се да сменим root паролата на телефона и познайте какво стана,не можахме :-S . Е това ако вече не е дупка в сигурността, всеки да ти знае паролата то тогава не знам според apple кое е.
Това ми прилича на някоя банка да остави на входа брошури с графика на охраната,кодовете за алармите,карта на сейфа и най-бърз път за бягство :)
хихихихихи
Аватар
peerless
Обратна връзка:

Мнение от peerless »

Е айде стига сега, първото нещо което беше след като сложих 2.0 беше да напиша passwd и да си сменя root паролата, не ви знам какво сте правили вие :)

По темата за GPS-а, малко се порових че ми стана интересно, а и мисля да се позанимавам с Objective-C макар в момента да ми е пълен мрак (нямам свободно време да почета малко) ама от моите познания виждам това:

Код за потвърждение: Избери целия код

// Called when the location is updated
- (void)locationManager:(CLLocationManager *)manager
    didUpdateToLocation:(CLLocation *)newLocation
           fromLocation:(CLLocation *)oldLocation
{
    NSMutableString *update = [[[NSMutableString alloc] init] autorelease];

// Timestamp
    NSDateFormatter *dateFormatter = [[[NSDateFormatter alloc] init]  autorelease];
    [dateFormatter setDateStyle:NSDateFormatterMediumStyle];
    [dateFormatter setTimeStyle:NSDateFormatterMediumStyle];
    [update appendFormat:@"%@\n\n", [dateFormatter stringFromDate:newLocation.timestamp]];

// Horizontal coordinates
    if (signbit(newLocation.horizontalAccuracy)) {
        // Negative accuracy means an invalid or unavailable measurement
        [update appendString:LocStr(@"LatLongUnavailable")];
    } else {
        // CoreLocation returns positive for North & East, negative for South & West
        [update appendFormat:LocStr(@"LatLongFormat"), // This format takes 4 args: 2 pairs of the form coordinate + compass direction
            fabs(newLocation.coordinate.latitude), signbit(newLocation.coordinate.latitude) ? LocStr(@"South") : LocStr(@"North"),
            fabs(newLocation.coordinate.longitude),    signbit(newLocation.coordinate.longitude) ? LocStr(@"West") : LocStr(@"East")];
        [update appendString:@"\n"];
        [update appendFormat:LocStr(@"MeterAccuracyFormat"), newLocation.horizontalAccuracy];
    }
    [update appendString:@"\n\n"];

// Altitude
    if (signbit(newLocation.verticalAccuracy)) {
        // Negative accuracy means an invalid or unavailable measurement
        [update appendString:LocStr(@"AltUnavailable")];
    } else {
        // Positive and negative in altitude denote above & below sea level, respectively
        [update appendFormat:LocStr(@"AltitudeFormat"), fabs(newLocation.altitude),    (signbit(newLocation.altitude)) ? LocStr(@"BelowSeaLevel") : LocStr(@"AboveSeaLevel")];
        [update appendString:@"\n"];
        [update appendFormat:LocStr(@"MeterAccuracyFormat"), newLocation.verticalAccuracy];
    }

// Calculate disatance moved and time elapsed, but only if we have an "old" location
    //
    // NOTE: Timestamps are based on when queries start, not when they return. CoreLocation will query your
    // location based on several methods. Sometimes, queries can come back in a different order from which
    // they were placed, which means the timestamp on the "old" location can sometimes be newer than on the
    // "new" location. For the example, we will clamp the timeElapsed to zero to avoid showing negative times
    // in the UI.
    //
    if (oldLocation != nil) {
        CLLocationDistance distanceMoved = [newLocation getDistanceFrom:oldLocation];
        NSTimeInterval timeElapsed = [newLocation.timestamp timeIntervalSinceDate:oldLocation.timestamp];

[update appendFormat:LocStr(@"LocationChangedFormat"), distanceMoved];
        if (signbit(timeElapsed)) {
            [update appendString:LocStr(@"FromPreviousMeasurement")];
        } else {
            [update appendFormat:LocStr(@"TimeElapsedFormat"), timeElapsed];
        }
    }

// Send the update to our delegate
    [self.delegate newLocationUpdate:update];
}
което, ако може да разчетеш, ти праща raw координатите (минават през други методи за форматиране на числото, които не съм пуснал) с които може да позиционираш всяка карта според мен :)

Що се отнася до "условия за ползване" fuck`em all :D
gatakka

Мнение от gatakka »

Интересно,
За паролата наистина не можахме но да кажа,че се пробвахме на официалната версия.Не знам може да има разлика със хакнатия софтуер на DevTeam.
А за този примерен код за GPS-а мe изненадва. Аз цитирах моя познат който работи с това SDK почти откакто излезе а и по принцип си е Object C разработчик.Или той ми е обяснил грешно,или аз съм разбрал грешно.
Извинявам се за което.
Все пак не може да кажеш fuck`em all на лицензионно споразумение.В България може и да мине номера но на запад могат да си те съдят за подобни неща.А и ако си направил много готин софтуер за навигация ти няма как да го пуснеш за продажба. Има много хакнати телефон но има и много официални.

Това е хубаво.2 от описаните от мен проблеми са решени.Дано скоро решат и останалите :)
Аватар
ammcfc
Обратна връзка:

Мнение от ammcfc »

На официалната версия няма как да се смени паролата..Като се джейлне и се качи BSD подсистемата, тогава вече се превръща в почти пълноценен unix :)...и ги има необходимите екзекутиви....
Аватар
peerless
Обратна връзка:

Мнение от peerless »

Fuck`em all беше на шега :)
За паролата... ми колега без да ти е JB телефона, ти изобщо нямаш SSH Daеmon, та незнам как ще те хакнат...
gatakka

Мнение от gatakka »

http://www.tuaw.com/2007/07/23/ssh-on-iphone
Ето така бе пуснат ssh на официален iPhone
метода е за стария но работи и на новия.

Ако се интересувате как става хак без да има SSH
http://www.youtube.com/watch?v=969l5eDEhU0

Това е базирано на "proof-of-concept" хак който бяха оправили в 1.1.4 но се появи отново във v2.
Явно нещо не може да се оправят горкичките.
Както каза Zibiri "Hey Apple is this job still avaible?"
http://jobs.apple.com/index.ajs?BID=1&m ... &RID=12150

Без да искам да се заяждам,не мога да кажа че телефона е сигурен.
Отделно всеки знае че трудно може да изтриете всичко от "диска".
Аватар
peerless
Обратна връзка:

Мнение от peerless »

:) колега, за да го пуснеш (SSH) трябват допълнителни интерференции с телефона, май четеш през редовете... както и да е приключвам темата :)
Експлойта пак се прави с допълнителни неща...whatever...
gatakka

Мнение от gatakka »

Съгласен.Не съм есперт по сигурност или UNIX гуру.
Аватар
Anares

Мнение от Anares »

Мога да споделя, че аз опредебено имам проблеми с 3G мрежата. Всъщност гласовата комуникация работи, но когато работата опре до данни, нещата стават зле. На практика в момента е невъзможно да се използва за данни. Не знам дали проблемът е в мрежата на оператора (Вивател) или в самия телефон.

Някой има ли наблюдения по въпроса?
vesko70

Мнение от vesko70 »

Днес ми го донесаха Iphona и докато седях на двора и го човърках мислейки си, че съм свързан през WiFi-то, телефона беше превключил на 3G... (явно уайърлеса му е с по- малък обхват от този на лаптопа). Не знам как е станало, като не съм му вкарвал никакви настройки? Вярвай ми въобще не съм усетил, че съм на мобилен интернет - скороста е убийствена, потресаваща... абе нямам думи. Аз обаче съм на М-тел - съвета ми е пробвай с М-телски СИМ - трябва да е ОК
Публикувай отговор